Hoe de scorende keeper Derk Doyer een uniek record misliep

In de rubriek Oranje Franje belichten we opvallende en niet-alledaagse gebeurtenissen uit de rijke historie van de beide Oranje-teams. In deze aflevering aandacht voor Derk Doyer, de doelman van Oranje die op het EK 1974 bijna de boeken inging als doelpuntenmaker.

Scorende keepers in het voetbal zijn een rariteit en zorgen altijd voor sensatie, of het nu op amateurniveau of in de absolute top gebeurt. Scorende keepers in het hockey zijn zo mogelijk nóg specialer, want de kans dat dat gebeurt is bijna nihil. In 1974 had doelman Derk Doyer bijna een ongekende primeur te pakken. Hij scoorde in het EK-duel met Schotland, maar toch is dat doelpunt nooit in de boeken gekomen.

Dat zat zo. Op het EK in een snikheet Madrid is Oranje doorgedrongen tot de kwartfinale. Daarin wacht een op papier ongelijke krachtmeting met Schotland. Halverwege het eenzijdige duel leidt Oranje al met 4-0 en is de halve finale een feit, maar toch is de stemming in het Oranje-kamp gespannen. Er zijn wat zieken in de groep en tegen de Schotten vallen de twee uitblinkers, Wouter Leefers en Coen Kranenberg, beide uit met een liesblessure.

Twee keepers in het veld

Bondscoach Cees Tania mag volgens de internationale regels alleen de spelers inbrengen die hij voor dit duel als reservespelers heeft aangemerkt. En dat levert een probleem op, aangezien het om veldspeler Hans Kruize en reservedoelman (!) Derk Doyer gaat. De drie overige selectieleden staan niet op het wedstrijdformulier, zitten in gewone kleren op de tribune en mogen niet worden ingezet.

Het Oranje van de jaren zeventig, met keeper Derk Doyer als tweede van rechts op de voorste rij. Foto: KNHB/Jeroen van Bergen

En zo ontstaat de unieke situatie dat Oranje voor het eerst in de historie met twee keepers in het veld staat: Maarten Sikking onder de lat en Doyer als linksbuiten. De doelman doet het helemaal niet slecht als veldspeler. Na afloop zegt hij daarover: ‘Ik hockey wel vaker als veldspeler. Natuurlijk niet op internationaal niveau, maar bij mijn club. Ik vind dat een keeper ook de balbehandeling van een veldspeler moet kennen om zijn vak als doelman beter te kunnen uitoefenen.’

Zonder de geblesseerde Leefers en Kranenberg wordt het spel tegen de Schotten er niet beter op, maar toch scoort Oranje nog drie keer in het restant van de wedstrijd. Het laatste doelpunt is sensationeel: het komt op naam van uitgerekend Doyer, die in een overvolle Schotse cirkel met de backhand raak schiet en zo een unieke treffer maakt.

Geen eeuwige roem

Helaas voor Doyer duurt de vreugde om de bijzondere goal nog geen drie seconden. Scheidsrechter Pensosi keurt het doelpunt af. Hij heeft gezien dat Hans Kruize buitenspel stond op het moment dat Doyer uithaalde en dus gaat het hele feest niet door. Weg unicum. Weg eeuwige roem.

Doyer, bekend om zijn fanatisme, is even bloedlink op Kruize. Later ebt dat weg, maar bij elke gelegenheid waarbij de twee internationals elkaar later weer zien, rakelt Doyer het incident weer op. ‘Elke keer als ik hem tegenkom, moet ik weer aanhoren dat ik hem van een uniek record heb afgehouden’, aldus Kruize.

Lees hier de eerdere afleveringen in deze rubriek


2 Reacties

  1. isar

    Scorende keeper in hockey. Niet vergeten dat Mark Appel tijdens een interland India - Duitsland in 2017 als keeper in de spits stond en een doelpunt maakte! FIH heeft hier mooie filmpjes van op YouTube.

    1. davides

      Memorabele wedstrijd halve finale Hockey World League. Duitsland kon in Bhubaneswar maar elf spelers inzetten ivm Delhi Belly. Tobi Walter op doel en Mark Appel in de spits. Zonder wisselspelers maakte Duitsland het India nog knap lastig, met een heerlijke goal van Appel.


Wat vind jij? Praat mee...