India-uit wordt voor Oranje Dames een debutantenbal

De Oranje Dames gaan zonder de internationals van Amsterdam en Den Bosch naar India, waar op 8 en 9 april gespeeld wordt voor de Pro League. Eigenlijk zou Nederland daar afgelopen maand al spelen, maar door een negatief reisadvies van de KNHB ging dat duel niet door.

De internationale hockeybond FIH moest daarom naar een nieuwe datum zoeken in de volgepropte tophockeykalender. Uiteindelijk werd gekozen voor het tweede weekend van april, vlak voor de EHL (15-18 april) waar Amsterdam en Den Bosch aan meedoen. De KNHB besloot daarom de internationals – zestien in totaal – van deze clubs niet op te roepen voor de twee uitduels in Bhubaneswar.

Deze interlands vallen bovendien middenin het WK van Jong Oranje, dat van 1 tot 12 april wordt gehouden in Zuid-Afrika. Ook die speelsters kunnen dus niet mee naar India. Dat geldt ook voor interim-bondscoach Jamilon Mülders, die wegens een privéomstandigheid ontbreekt. Assistent Joost Bitterling en talententrainer Daan Sabel vervangen hem op de bank.

Joost Bitterling vervangt interim-bondscoach Jamilon Mülders in India. Foto: Willem Vernes

Aanvulling uit ‘na-WK-groep’ van Jong Oranje

De gelegenheidsselectie van Bitterling en Sabel bestaat uit Oranje-internationals van de huidige trainingsgroep, een aantal Hoofdklasse-speelsters zoals Lisa Post en Gabrielle Mosch die al langer in beeld waren én speelsters uit de ‘na-WK-groep’ van Jong Oranje. Dat wil zeggen: hockeysters die niet meegaan naar het WK, maar zich al wel voorbereiden op het EK-21 van aankomende zomer. Sabel traint deze groep en schuift zodoende mee met zijn India-gangers.

Het leidt tot een groep zonder olympische kampioen en een ongekend debutantenbal, met tien speelsters die nog nooit voor Oranje uitkwamen: Jip Blaas, Belèn van de Broek (HDM), Isa Kroot, Elzemiek Zandee (SCHC), Lisa Lejeune, Isis van Loon (HGC, foto), Gabrielle Mosch (Kampong), Lilli de Nooijer (Bloemendaal), Sietske Brüning (Klein Zwitserland) en Pam van der Laan (Huizen).

Van der Laan is de enige speelster in de groep die niet in de Hoofdklasse uitkomt, met Huizen speelt zij in de Promotieklasse. SCHC is met vijf speelsters hofleverancier van deze unieke formatie.

Selectie Oranje Dames voor India-uit

NAAM CLUB
Marente Barentsen Hurley
Jip Blaas HDM
Belèn van den Broek HDM
Sietske Brüning KZ
Tessa Clasener HDM
Kyra Fortuin SCHC
Stella van Gils Pinoké
Kiki Gunneman (k) Pinoké
Yibbi Jansen SCHC
Isa Kroot SCHC
Pam van der Laan Huizen
Renée van Laarhoven SCHC
Lisa Lejeune HGC
Isis van Loon HGC
Fiona Morgenstern Oranje Rood
Gabrielle Mosch Kampong
Lili de Nooijer Bloemendaal
Lisa Post Oranje Rood
Julia Remmerswaal (k) HDM
Elzemiek Zandee SCHC

Kerstholt na drie jaar terug, Van Driel assistent

Maxime Kerstholt knokte zich bij Pinoké terug in Oranje. Foto: Bart Scheulderman

Bij de ‘gewone’ selectie van Mülders traint sinds deze week een oude bekende mee. Maxime Kerstholt (acht caps), die ruim drie jaar niet voor Oranje uitkwam, is aangesloten bij de trainingsgroep. Haar belasting wordt langzaam opgebouwd, waardoor zij – net als de onlangs teruggekeerde Ireen van den Assem – niet afreist naar India.

Erik van Driel is tot en met het WK aan de staf van de olympisch kampioen toegevoegd, als assistent-bondscoach. Dave Smolenaars gaat hem blijvend vervangen als coach van de Jong Oranje Dames en is dus ook de eindverantwoordelijke bij het EK-21. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Van Driel na het WK-21 terug zou komen bij Jong Oranje.


12 Reacties

 1. robvisser

  Wel een aparte planning dan en kennelijk kunnen de Den Bosch en A’dam speelsters een week voor de EHL geen internationale wedstrijd meer spelen. En waar is Xan de Waard? Die had ik toch wel verwacht als SCHC speelster.

 2. ellenharmsen

  Er wordt gespeeld in India! Reistijd! Jetlag!

 3. edwin-smolders

  Beste Rob, ze spelen niet één maar twee wedstrijden in en tegen India. Het zijn niet alleen die twee wedstrijden, maar ook de lange reis en misschien ook wel het tijdsverschil van 4,5 uur. Amper een week later spelen beide clubs hopelijk drie EHL wedstrijden in vier dagen. In combinatie met optimale voorbereiding op deze EHL denk ik dat dit een goede keuze is.

 4. lynnBosman

  Dat dus! En Amsterdam mist al zoveel van haar selectie, zij hebben iedereen fris nodig. Ik heb er wel zin in, ik ben benieuwd wie er van deze selectie naar boven komt drijven. Doet mij denken aan 2008 voor de Champions trophy, ook geen Amsterdam en Den Bosch. Leuk voor Kerstholt, doet het goed bij het club.

 5. rudi wortmann

  leuk dat nu ook een paar andere meiden de kans krijgen. wat ook leuk is dat de naam Lejeune na vele jaren weer eens op het formulier komt te staan. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de Nooijer. De achternaam Janssen heeft zijn. ‘rentree’ al een tijdje erop zitten. Hockey het blijft een familie sport!

 6. charliejanssen

  Heb het idee dat een aantal plaatsen worden opgevuld omdat de ouders wat connecties hebben..

  1. RobDux

   Het hele hockeywereldje hangt aan elkaar met connecties. Er zijn nu ook spelers gestopt die destijds via pa en ma in het Nederlands kwamen. En wat dacht je van de aanstellingen van een aantal coaches bij een aantal verenigingen en de KNHB. Soms denk je: hoe dan? Maar zo is het leven.

 7. Mark Bouwman

  Niet zulke chique opmerkingen mbt speelsters die kennelijk enig hockey DNA meegekregen hebben. Ze doen het toch echt zelf.

  1. eugeappel

   Terechte reactie Mark👍👍

 8. pietersmits

  Oei, oei gevoelige plekjes her en der. Hoe zou dat komen?

 9. charliejanssen

  Nee hoor het gaat niet om gevoelige plekjes. Het gaat er meer om dat dames al bijna 2 jaar bij de potentials trainen en nagenoeg alles daarvoor opgeven en dat zij dan zo gepasseerd worden voor bepaalde spelers die niet eens in de basis starten bij hun eigen club. Hoe zullen precies die dames zich voelen? Juist voor die dames blijkt maar weer eens te meer dat het veelal vriendjespolitiek is aan de onderkant van het Nederlands elftal!

 10. pietersmits

  @charliejanssen Volgens mij weten de meesten van ons wel dat je gelijk hebt. Het is leuk voor deze meiden dat ze ook een keer mogen proeven. Ik hoop wel dat de coach weet wat hij doet en uiteindelijk wel weer een sterk team op gaat stellen tzt. Of rommelt er nog steeds iets dat ik niet weet?


Wat vind jij? Praat mee...