De jaarcijfers van Oranje: Pruyser niet te stoppen

Het zo succesvolle kalenderjaar van de Oranje Heren kende met een zevende plaats tijdens de HWL Final in India een teleurstellend einde. We blikken aan de hand van de meest in het oog springende statistieken terug op het 2017 van de mannen van Max Caldas.

102 doelpunten

De Oranje mannen kwamen dit kalenderjaar tot 26 interlands en maakten in die wedstrijden 102 treffers, een gemiddelde van 3,92 goals per duel. Nederland won na reguliere speeltijd achttien van de 26 duels, tegen drie gelijke spelen en vijf nederlagen. Van de 26 interlands vonden er zeventien plaats op een titeltoernooi (W12 G2 V3). Daarin scoorde Oranje 57 keer en kreeg het 24 goals om de oren.

 

Pruyser niet te stoppen

Topspits Mirco Pruyser nam in zijn eentje ongeveer een kwart van de totale productie voor zijn rekening: 25 goals. De goaltjesdief van Amsterdam kwam in slechts zes van zijn 25 interlands niét tot scoren. Pruyser werd op zowel de halvefinaleronde en de finaleronde van de HWL als het EK topscorer van de Nederlandse ploeg met respectievelijk zeven, vijf en zes doelpunten. Inclusief zijn wedstrijden voor Amsterdam in de Hoofdklasse en de play-offs beëindigde Pruyser 2017 met 51 doelpunten in 49 optredens, het beste kalenderjaar in zijn loopbaan.

Ver achter Pruyser volgen Bob de Voogd en Thierry Brinkman met elk negen doelpunten, kort op de hielen gezeten door Valentin Verga, Mink van der Weerden en Bjorn Kellerman die allen acht keer scoorden. In totaal waren 22 verschillende spelers verantwoordelijk voor de 102 doelpunten.

Twee toernooizeges, één hoofdprijs

Het mislukte optreden van Oranje tijdens de HWL Final in India zorgde voor een smetje op de verder fraaie toernooibalans van 2017: Oranje veroverde in juni de eindzege tijdens de halvefinaleronde van de HWL in Londen en prolongeerde in augustus zijn Europese titel na een sensationele comeback in de finale tegen België (4-2). Liefst elf van de eerste twaalf toernooiwedstrijden van dit jaar eindigden in een vaak klinkende overwinning. De historische 5-0 nederlaag tegen België tijdens de groepsfase van het EK vormde de enige dissonant.

Schuurman won het vaakst

Bondscoach Max Caldas maakte in heel 2017 gebruik van 32 verschillende spelers. Van hen speelden tien spelers vijf interlands of minder. Zes spelers kwamen in bijna alle wedstrijden van Oranje in actie: Mirco Pruyser, Thierry Brinkman, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Bjorn Kellerman en Floris Wortelboer misten elk maar één interland. Van dit sextet boekte Schuurman de meeste zeges (achttien).

Mijlpalen

Drie Oranje-internationals bereikten dit kalenderjaar een fraaie mijlpaal in de Nederlandse ploeg. Bob de Voogd luisterde op 13 augustus zijn honderdste interland op met twee treffers in de vriendschappelijke interland tegen India (3-4 nederlaag), terwijl Valentin Verga in de openingswedstrijd van het EK tegen Spanje zijn 150ste interland. De middenvelder van Amsterdam staat inmiddels op 159 caps. In de eerste wedstrijd van Oranje tijdens de HWL Final in India kwam Robbert Kemperman voor de 175ste keer in actie voor Oranje.

Bekijk hier de meest opvallende stats uit het uitmuntende kalenderjaar van de Oranje Dames. 


3 Reacties

  1. jonna

    Leuk

  2. jonna

    Leuk.

  3. jonna

    Leuk hoor


Wat vind jij? Praat mee...