Jansen op sleutelmoment in carrière: ‘Ik moet het nú laten zien’

Middenvelder Yibbi Jansen bediende met een heerlijke slalom teamgenoot Lidewij Welten bij de zevende goal van Oranje tegen de Verenigde Staten (10-0). Meer dan ooit drukt ze haar stempel op het spel van het Nederlands elftal. Zondagmiddag was ze met een hattrick bepalend.

‘Ik heb lang genoeg de tijd gekregen om ervaring op te doen. Nu is het moment aangebroken om definitief door te breken. Het moet nú gebeuren’, concludeerde de strafcornerspecialist van Stichtsche, die begin 2018 in Oranje debuteerde en vier jaar heeft kunnen rijpen.

Sinds haar debuut als vijftienjarige in de Hoofdklasse bij topclub Den Bosch maakte het talent Jansen al duidelijke keuzes die in het teken stonden van haar uiteindelijke doel: doorbreken in Oranje. Met haar veelbesproken overstap op zestienjarige leeftijd naar Oranje-Rood hoopte ze meer kilometers te maken op de kop van de cirkel. Als speelster van Stichtsche deed Jansen bewust een stap terug bij het Nederlands elftal, om zichzelf buiten de spotlights in alle rust verder te kunnen ontwikkelen.

Inmiddels is Jansen 22 jaar. Bij SCHC is de sleepspecialist nog maar twee doelpunten verwijderd van het clubrecord van Ginella Zerbo (24 competitiedoelpunten in één seizoen). In Oranje verdiende ze zondag voor de tweede keer in haar interlandloopbaan de titel speelster van de wedstrijd. Alles wijst erop dat de 23-voudig international deze zomer in staat is een plek in de WK-selectie af te dwingen.

Tegen de Verenigde Staten was Yibbi Jansen speelster van de wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Ik zie dat ik momenteel heel anders in Oranje sta dan de afgelopen jaren

‘Ik ben op een moment in mijn carrière dat ik het moet laten zien. Het kan goed gaan bij de club, maar ook in het shirt van Oranje moet ik presteren. Ik zie dat ik momenteel heel anders in Oranje sta dan de afgelopen jaren. Ik ben veel sterker geworden. Ik heb meer energie om zowel aan te vallen als te verdedigen en heb ook meer overzicht. Maar ik ben niet de enige die zich heeft ontwikkeld. We zijn met veel goede meiden en ik moet hard werken om een plek in de selectie af te dwingen.’

Zondag kreeg Jansen het vertrouwen van bondscoach Jamilon Mülders op de kop van de cirkel. Ze betaalde dat uit met drie doelpunten, waaronder de openingsgoal. In vergelijking met de eerste confrontatie tegen de Verenigde Staten van afgelopen zaterdag liep de strafcorner van het Nederlands elftal een stuk beter. ‘We hebben goed naar de beelden gekeken en bestudeerd waar de gaten lagen. Vandaag was zowel de aangeef als de stop heel goed. Ik vind het ook leuk dat Renée [van Laarhoven] het een keer mocht proberen en haar eerste doelpunt in Oranje maakte.’

Yibbi Jansen legt aan voor haar grootste wapen: de strafcorner. Foto: Koen Suyk

Als ‘routinier’ naar India

Komende week reist Jansen met het Nederlands elftal af naar India, het hockeygekke land waar ze nog nooit is geweest. Van de huidige selectie reizen behalve Jansen slechts zes andere speelsters mee: Kyra Fortuin, Renée van Laarhoven, Marente Barentsen, Stella van Gils, Fiona Morgenstern en Tessa Clasener. De rest van de ploeg wordt grotendeels opgevuld met talentvolle hoofdklassespeelsters.

Zodoende behoort Jansen in India opeens tot de meest ervaren internationals van de groep. ‘Voor mij is dat een compleet nieuwe rol. Zeker in Oranje. Maar ik ben niet de enige naar wie de jonge meiden zullen kijken. We hebben afgesproken dat we met álle ervaren speelsters de kar gaan trekken, niet met één iemand. Voor mij is het belangrijk dat ik niet opeens heel anders ga hockeyen. Ik ben nog in een fase dat ik vooral mezelf moet blijven.’

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave


4 Reacties

 1. robvisser

  Ze is inmiddels nauwelijks meer weg te denken uit dit Oranje. Annan is vertrokken, Yibbi heeft een fantastische strafcorner en ze heeft zich ook qua veldspel stormachtig ontwikkeld. Het is nu vooral een kwestie van vormbehoud en vrij blijven van blessures. Volgende week in India zou ze belangrijk kunnen zijn. Het is trouwens wel apart dat Xan de Waard er dan niet bij is. Als SCHC speelster zou je haar toch wel verwachten in India. En jammer dat Zerbo geen kans krijgt.

 2. René Winteraeken

  Top van Yibbi! Prachtig, gedegen en realistisch in haar benadering! Eens met vorige schrijver! Natuurlijk horen hier de Waard, Zerbo maar ook de Geus en…..bij!

 3. lynnBosman

  Mooi om te zien hoe Jansen zich ontwikkeld heeft. Met name de laatste strafcorner vloog er heerlijk in. Zerbo geen kans? Ze heeft zelf een uitnodiging afgeslagen toen nog van Annan, misschien dat ze zich nog bedenkt met een andere bondscoach. Ik hoop ook dat ze terugkomt, maar ik denk dat het niet alleen aan de bondscoach ligt in dit geval, ze is druk met haar maatschappelijke carrière. Er is ook een interview van de telegraaf met de Waard, premium helaas, waarin staat dat ze probeert de spelvreugde te hervinden. Zal vast iets daarmee te maken hebben dat ze thuis blijft.

 4. robvisser

  @lynnBosman Dat van Xan wist ik niet. Ik merkte wel dat Kim Lammers en John van Vliet gisteren aan het speculeren waren over Xan die na de WK mogelijk stopt. Het is lastig voor te stellen bij iemand die nog maar 26 jaar is maar er zijn natuurlijk nogal wat verrassingen de laatste tijd, ook qua transfers etc. en Marloes Keetels die stopt. En Zerbo is in ieder geval bij Annan vrijwel altijd buiten de boot gevallen, afwachten hoe het gaat nu Jamilon er zit. Ook Marijn Veen lijkt weer op de goede weg, dat is een goede ontwikkeling.


Wat vind jij? Praat mee...