Jeroen Delmee volgt Caldas na Tokio op als bondscoach

Jeroen Delmee (48) is de opvolger van Max Caldas als bondscoach van het Nederlands elftal Heren. De huidige coach van hoofdklasser Tilburg en de Franse nationale mannenploeg begint na de Olympische Spelen in Tokio aan zijn nieuwe klus. De KNHB maakte woensdagochtend bekend dat Delmee een contract heeft getekend tot en met de Spelen van 2024 in Parijs.

Caldas had vorig jaar al aangegeven dat hij het, na een dienstverband van meer dan tien jaar bij de hockeybond, tijd vond voor een nieuwe uitdaging. Zijn verbintenis liep oorspronkelijk door tot en met de Spelen van 2020. Nadat die vanwege het coronavirus werden uitgesteld naar 2021, besloot Caldas op verzoek van de KNHB nog een jaar door te gaan.

Delmee noemt het ‘een eer’ dat hij als bondscoach van de Oranje Heren aan de slag mag. ‘Mijn hart is Oranje. Ik zit nu ook bij bleu, blanc, rouge, maar wel in een andere volgorde. Ik vind Nederland het mooiste hockeyland ter wereld. Als je dan de kans krijgt daar bondscoach te worden, kan ik daar geen nee tegen zeggen. Hoe mooi de projecten in Frankrijk en Tilburg ook zijn. Ik blijf me daar tot de laatste dag voor de volle 100 procent inzetten. Zoals ik er vanaf 1 september ook bij het Nederlands elftal het maximale wil uithalen.’

401 interlands

Delmee is oud-aanvoerder van het Nederlandse team, speelde 401 interlands (tien doelpunten) en won onder meer goud op de Spelen van Sydney (2000) en Atlanta (1996). Na zijn carrière op het veld ging de Brabander aan de slag als coach. Hij was onder meer assistent-bondscoach bij de Oranje Dames en bondscoach van de Belgische heren. De laatste jaren combineerde hij het trainerschap bij Tilburg met het bondscoachschap van Frankrijk.

Jeroen Delmee als coach van Frankrijk  op het WK hockey in India. Foto: Koen Suyk

Met dat land verraste hij in 2018 op het WK in India met een achtste plek. Hij miste het olympische ticket voor Tokio door in een play-off te verliezen van Spanje. Delmee coacht Tilburg tot het einde van het seizoen en stopt bij Frankrijk na het EK in Amsterdam deze zomer, waarin hij de Oranje Heren in de poulefase als tegenstander treft.

Veel ervaring

Jeroen Bijl, technisch directeur van de KNHB, is verheugd over de komst van Delmee: ‘Jeroen is een ervaren coach die inmiddels met diverse teams en in diverse landen veel ervaring heeft opgedaan. Hij kent niet alleen de Nederlandse Hoofdklasse maar ook de wetten van het internationale hockey goed. Het is prettig dat we nu, ruim voor het EK 2021 en de Olympische Spelen een goede opvolger voor Max hebben gevonden. Iedereen kan zich in zijn huidige rol nu eerst focussen op de aankomende maanden: Jeroen bij Tilburg en Frankrijk, en wij op de aankomende EK en de Olympische Spelen. Na Tokio begint dan een nieuw hoofdstuk.’

Jeroen Delmee als coach bij Tilburg. Foto: Willem Vernes

Bij de Oranje Dames blijft Alyson Annan ook na de Olympische Spelen aan als bondscoach. Zij verlengde onlangs haar aflopende contract tot en met het WK, dat volgend jaar zomer in Spanje en Nederland wordt gehouden.

 


19 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Gefeliciteerd Jeroen Delmee. Ik begrijp dat nu iedereen de resultaten van het EK en OS afwacht, maar ik hoop wel op een heldere visie en beleid hoe Nederland weer terug in de wereldtop gaat komen en de concurrentie met Belgie aan kan gaan.

 2. hockeyer123

  Ben benieuwd wie zijn assistent gaat worden !!!

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Verboom zou een mooie aanvulling zijn.

  2. hockeyer123

   D.D. ?

 3. Mark Bouwman

  Mooi Jeroen 👍 Van harte gefeliciteerd! Harry zal "daarboven" enorm trots op je zijn.

 4. MIck

  Gefeliciteerd, lijkt me een goede keuze.

 5. wil-dielis

  Top! Goede keuze.

 6. adboelaars

  Gefeliciteerd Jeroen 👍

 7. Eelco Houwink

  Mooi en proficiat Jeroen (en Harry...) Had al 4 jaar eerder gekund/gemoeten

 8. FrankvanSprang

  Ja Fantastisch inderdaad ze vader zal heel trots zijn en wij tilburgers ook fantastisch jeroen heel veel succes maar eerst h1 tilburg en dat gaat lukken wij blijven in de hoofdklasse en misschien na bart taminiau en erik parleviet etc weer in t nederlands team wie weet succes

 9. hockey-coach

  Een goede keus en ook weer een klasse stukje journalistiek. Ga door hockey.nl en heel veel strekte Jeroen, het is je gegund

 10. hockey-coach

  ik wil daaraan toevoegen dat de springplank, HK en je Internationaal werk een prima basis is. Combineer je dat met je eigen speler ervaring en je karakter. Ik kan geen betere keuze vinden. Nu kijken of jíj aansluiting bij Belgie en Australie kan vinden.. Het ga je goed!

 11. hockeyer123

  Roger van Gent als nieuwe hoofdcoach van Tilburg? Andere namen?

 12. unplugged

  E I N D E L I J K , gefeliciteerd Jeroen zeker nu MarK Bouman het er mee eens is . Nu bij de Dames nog .

 13. Mark Bouwman

  @unplugged je hoeft ook geen Einstein te heten om te zien dat een wissel onontkombaar was. De mannen kunnen nu in alle rust richting Tokyo werken. Als ze goud pakken, krijgt de huidige coach nog een luid bejubeld afscheid ook. Mooi toch.

  1. Eelco Houwink

   Ik misgun niemand helemaal niks, en dat Tokyo-goud daar hoop ik ook op. Tegelijkertijd zou dat dan het resultaat zijn van een (hete aardappel) doorschuif beleid waarbij de levensduur van de spelers 1 op 1 gekoppeld is aan die van de coach. En dat bestaat natuurlijk niet in de wereldtop. Maar nogmaals, hopelijk toont Caldas aan dat het wel kan en dan sta ik graag voor joker...

 14. unplugged

  Goud Mark Bouman ? ? ? ? : van ze lang zal ze leven niet . Ik heb totaal geen vertrouwen in de Bondscoach (en nooit gehad) en ook niet in deze lichting spelers , er is de laatste jaren teveel mis gegaan (er is te laat verjongd) . Als ze zilver of brons halen zou al een prestatie zijn . Jeroen kan straks gaan bouwen aan een nieuw Oranje .

 15. FIHCOACH

  Gefeliciteerd Jeroen! Mooie nieuwe uitdaging en Mark Bouwman goed gezien nu nog de dames .... maar lees net dat Annan haar contract verlengd heeft..... Hoop dat de staf ook verassend is van assistent tot keeper trainer allemaal nieuw hoop ik dat zou pas echt schoon schip maken

  1. AvA

   Annan doet het toch erg goed bij de dames? Ze betrekt jong talent erbij en wint wat ze winnen moet. Van mij mag ze nog tm 2924 blijven!!!!


Wat vind jij? Praat mee...