Jeroen Hertzberger: ‘Het was gewoon slecht. Dat mogen we best zeggen’

Dankzij een paar individuele bevliegingen leek het Nederlands elftal het noodlot in de heksenketel van Buenos Aires te kunnen vermijden. Maar uiteindelijk speelde Oranje te matig om in de Pro League-wedstrijd aanspraak te kunnen maken op een punt tegen de vele dertigers van Argentinië.

Zondag werd aanvaller Jeroen Hertzberger 33, tijdens de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië. Hij is daarmee de oudste speler van Oranje. De Rotterdammer feliciteerde zichzelf met twee doelpunten (106 en 107 in 223 interlands) en een 2-3 voorsprong in het hol van de leeuw.

Eigenlijk benadrukte Argentinië-Nederland in Buenos Aires vooral de relevantie van de dertiger in het tophockey. Van de zeven doelpunten werden er zes door dertigers gescoord en één door een late twintiger (Bjorn Kellerman). Het was als het ware een ode aan de dertiger en een lesje voor de jeugd. Dat kon op die zondag in Buenos Aires vooraf toch niet de bedoeling zijn geweest.

Je moet ook ervaring hebben om ondanks die twee doelpunten daarna vooral over het grotere geheel, de teamprestatie, te praten. Hertzberger was – zoals vaker – duidelijk en helder over de prestatie van dit Oranje, dat moest opereren met een jonge defensie. Maar dat was zeker niet de oorzaak, vond hij.

‘Nee, het lag niet aan de defensie. We doen het met z’n allen. Het was gewoon niet zo goed. Argentinië zet als ploeg een blufpress neer, daar hebben we het over gehad. Dat moet je als ploeg zelf technisch zelf goed blijven hockeyen. Maar ballen sprongen te veel van sticks en we durfden elkaar niet in te spelen. Het zijn allemaal clichés, maar het gebeurde’, concludeerde de spits, die collega Bjorn Kellerman een wondergoal zag maken in het eerste kwart.

De jarige Jeroen Hertzberger, Jip Janssen en Jorrit Croon. Foto: Marcelo Endelli/FIH/Getty Images

Ook zonder sterspeler Gonzalo Peillat was Argentinië levensgevaarlijk

De spits van Kampong die verrassend was gepasseerd voor het WK in India en in de Pro League-wedstrijd tegen Australië al vlak voor tijd de 5-5 maakte, liep vanaf de achterlijn iedereen voorbij en wist op knappe wijze de 0-1 te maken. Maar ook na de twee treffers van Hertzberger was het met een 2-3 voorsprong vechten tegen de bierkaai. Het Nederlands elftal kwam niet meer aan hockeyen toe en werd overspoeld door de gretige Argentijnen, die ook zonder hun sterspeler Gonzalo Peillat lieten zien dat ze levensgevaarlijk zijn.

‘In het vierde kwart leek het op een uitstel van executie. Ergens heb ik er zeker van genoten. Hier zat alles in. Maar ik geniet niet van verliezen. We geven hier onnodig drie punten weg. Dat is het klote eraan. Dat had niet gehoeven.’ Toch wist Hertzberger na 223 interlands en genoeg ups en downs in zijn carrière dat het kan gebeuren. ‘Shit happens’.

Dat spits Mirco Pruyser met een paar minuten op een 3-3 stand samen met teamgenoten hevig protesteerde na een gestrande Nederlandse aanval, waardoor Argentinië naar de 3-4 kon counteren, snapte Hertzberger wel. ‘We hadden geen videoreferral meer. En blijkbaar kun je in onze sport zo hevig protesteren, dat de scheidsrechter hem dan zelf vraagt. Mirco doet dat niet zomaar, het was bolle kant. Ja, die jongens protesteren, maar we zijn geen robots, we zijn mensen, we hebben emotie.’

Soms leek Argentinië-Nederland een clash van generaties. Waar Oranje met jonge spelers als Teun Beins, Max Kuijpers, Justen Blok, Jip Janssen en Joep de Mol de wedstrijd speelde, waren het de Argentijnen die doodleuk excelleerden met hun 39-jarige keeper Juan Vivaldi, hun 37-jarige spits Matias Paredes, die twee keer knap scoorde. En hun 32-jarige draaitol Lucas Vila, die de 3-3 en 3-4 maakte. Spelers, gepokt en gemazeld in het internationale hockey, die van het afstraffen van andermans fouten hun beroep hebben gemaakt.

Bondscoach Max Caldas teleurgesteld. Foto: Marcelo Endelli/FIH/Getty Images

Op het ‘Papendal van Argentinië’ werd er geen overwinning geboekt

Bondscoach Max Caldas (45) moet de terugkeer op het veld waar hij zelf als Argentijns international vaak trainde, anders hebben voorgesteld. Hij noemde dit complex onlangs nog het ‘Papendal van Argentinië’, zijn oude club ligt hier om de hoek. Maar de Nederlandse Argentijn moest lijdzaam toezien hoe hij dichtbij zijn geboortegrond met Oranje in de Pro League voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd een matig resultaat haalde, nadat hij vorige week drie zekere punten in Valencia met een 0-3 voorsprong zag verdampen tot één punt na de 3-3 in de laatste seconde.

Ook de talentvolle verdediger Joep de Mol had geen antwoorden op de mindere wedstrijd van Oranje. Zoals niemand dat had. Ook hij had het over de blufpress van Argentinië, wat blijkbaar een nieuw hockeywoord is. ‘Ikzelf leverde ook niet genoeg’, bekende De Mol, die als 23-jarige verdediger de defensie ongeveer op sleeptouw moest nemen. ‘We zijn tekort geschoten, wij hebben Argentinië sterk gemaakt. We zochten niet de makkelijke oplossing. Zij waren beter de tweede helft. Wat de verklaring is? Als ik dat wist had ik coach moeten worden.’

Joep de Mol aan de bal, Lucas Vila en Glenn Schuurman kijken toe. Foto: Marcelo Endelli/FIH/Getty Images


12 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Deed Peillat niet mee omdat hij zich kritisch over de FIH op twitter had uitgelaten?

  1. just

   Nee conflict met de coach

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Thanks. Lijkt mij duidelijk dat Argentinie Peillatt hard nodig heeft.

 2. haags-hopje

  "Het zijn allemaal clichés, maar het gebeurde." Daar slaat Herzberger de spijker in ieder geval wél op de spreekwoordelijke kop. Wat mij betreft fijn dat de Hoofdklasse weer begint !!

 3. Toon Janssen

  Eens! Na al dat gemopper... Over ziggo, fih, vliegen, tribunes, schoolkinderen en coaches... tijd voor iets anders🥴👍🏻

 4. Toon Janssen

  O ja, ook eens met de no-nonsense “reflectie” van Jeroen Herzberger.

 5. jappiekrekel

  Kostennog moeite worden gespaard om de HPL carrousel de wereld over te vliegen.. mag wat kostten... Binnenkort zal het -‘mentaal zijn we sterker geworden -‘ veel leer momenten als groep’ weer gaan doorklinken...

 6. mickh

  Het hockey moest gepromoot worden en beter `vermarkt` worden, aldus het IOC. Zie daar, de Pro League. De klunzen van de FIH hebben er tot op heden niets van terecht gebracht, de uitvoering is dramatisch. Over de meeste zaken lijkt gewoon niet te zijn nagedacht en je vraagt je serieus af welke stumperds daar de burelen bevolken. De KNHB had beter, in plaats van als een mak schaap achter de federatie aanrennend, haar expertise kunnen inbrengen om al die kinderlijke fouten trachten te voorkomen. Al vraag je je wel eens af of men in Nieuwegein WEL het buskruit heeft uitgevonden.

  1. TeunBleijenberg

   De KNHB zit al weer een paar jaar in Utrecht.

 7. jappiekrekel

  de KNHB legt slechts verantwoording af tijdens de jaarlijkse borrel met de clubs.

 8. rancoburgzorg

  Zo vreselijk slecht vond ik deze wedstrijd van Oranje niet (behalve dat ik moest vpn'nen om hem uberhaupt te kunnen zien, maar dat terzijde, ander onderwerp). Ik zag wel een team dat vocht en dat op zich stemt me tevreden. Respect voor de jongens. Tegelijkertijd waarschijnlijk wel teveel jonge jongens in en bij het team van Oranje. Nu is leeftijd op zich geen enkel probleem, maar het heeft er alle schijn van dat hockeyers wat beschermd zijn opgevoed en pas laat volwassen worden. Zo werden er recentelijk 2 oranjedames van 20 ten tonele gebracht op de site, die giebelend de indruk gaven op een schoolreisje te zijn. Idem voor Teun Beins. Zal best een sympathieke jongen zijn, maar een profvoetballer van 20 jaar oud is verbaal, fysiek en mentaal zoveel volwassener dan een hockeyer.

  1. christiaan-loeber

   Ik vind die jeugdige hockeyers veel authentieker dan die keurslijf voetballers met hun mediatraining.


Wat vind jij? Praat mee...