Jeroen Hertzberger: ‘Te vaak de bal simpel ingeleverd’

Aanvallend kon Nederland vrijdagavond in Londen geen vuist maken tegen Groot-Brittannië, in de wedstrijd die Nederland na shoot-outs won. ‘Op enkele uitzonderingen na heeft niemand een voldoende gehaald’, zei Jeroen Hertzberger, die de twee goals van Oranje maakte.

Een schot van spits Mirco Pruyser, die werd gered door de teen van keeper George Pinner. Een schot van Billy Bakker, waarmee hij de na rust ingevallen doelman Harry Gibson warm speelde. Twee strafcorners van Mink van der Weerden, die niet uit de verf kwamen. En de twee doelpunten van Hertzberger: een tip-in en een fantastisch backhandschot. Het waren de enige kansen die Nederland creëerde, in een wedstrijd waarin Groot-Brittannië risico moest nemen om te winnen.

‘We zijn de bal te vaak kwijtgeraakt. We zijn een ploeg die de bal graag rond laat gaan, maar we hebben ‘m vaak simpel ingeleverd’, zei Hertzberger. Typerend was de gelijkmaker (1-1) van Chris Griffiths, na een slechte pass van verdediger Sander de Wijn, die de bal zomaar verspeelde.

Jeroen Hertzberger was één van de vijf shootoutnemers van Oranje. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

‘We hebben niet goed gespeeld. Toch hadden we kunnen winnen’

Hertzberger: ‘Als je de bal zó vaak inlevert, kom je niet alleen zelf minder vaak tot aanvallen toe, maar geef je de tegenstander ook de kans om aan te vallen. Dat werkt dus twee kanten op. In onze opbouw zijn we te veel ballen kwijtgeraakt. In de voorhoede ook. Spitsen die werden ingespeeld, leverden ‘m zomaar in. We zijn er allemaal schuldig aan.’

Achterin had Nederland het verdedigend wel op orde, want de Britten creëerden ook niet veel grote kansen, ondanks de overmacht in bijvoorbeeld het eerste kwart. Het duurde zelfs tot de laatste minuut tot ze de gelijkmaker (2-2) maakten, uit een strafbal waarover kon worden getwist of ie terecht was.

‘We hebben ze op momenten pijn kunnen doen. Verder was het niet veel. We hebben niet goed gespeeld. Toch hadden we kunnen winnen. Dat was het gekke aan deze wedstrijd.’

Bondscoach Max Caldas balt zijn vuisten. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Acht punten uit drie wedstrijden

Het was aan de met 4-3 gewonnen shoot-out-serie te danken dat Nederland zaterdag toch nog enigszins met een goed gevoel het vliegtuig naar Nederland in stapt. Daardoor hield Oranje niet één, maar twee punten aan de uitwedstrijd in Londen over. Waar het team van Max Caldas in het begin van de Pro League moeite had om punten binnen te slepen, heeft Nederland in de laatste drie wedstrijden acht punten gepakt en is de uitgangspositie om de Grand Final te halen goed.

Hertzberger: ‘Dit was een gemiste kans om een stap omhoog op de ranglijst te zetten. Aan de andere kant: voor deze wedstrijd stonden we boven Groot-Brittannië en dat staan we nu nog steeds. We zijn zelfs een punt uitgelopen. Het gaat in de Pro League met vallen en opstaan met ons. Gelukkig hebben we de stijgende lijn te pakken. We zijn wel eens met één punt naar huis gegaan nadat we goed hadden gespeeld, nu hebben we niet goed gespeeld en gaan we met twee punten naar huis. Het is maar de vraag wat je liever hebt.’


3 Reacties

 1. mickh

  En zo kachelen we langzaam richting de uitgang/afgrond die `Tokio 2020` heet.

 2. Runa Honig

  Mickh: tenzij we deze bondscoach nu vervangen..... dan heb je nog een jaar om de boel te herstructureren.

  1. conegut

   Laat Mickh nou net zelf de ambitie hebben om coach ge worden.. komt goed uit. Ik zag gister vooral een slordige wedstrijd, met een aantal spelers die fouten maakten. We waren niet veel beter, maar ja het einde van de pro League is in zicht en we staan opeens toch in de grand final. Hoe is het eigenlijk met de Wijn ?


Wat vind jij? Praat mee...