Jetlag en man minder; Oranje dealt ermee en wint van Nieuw-Zeeland

De Oranje Dames hebben hun eerste wedstrijd van de finaleronde van de Hockey World League gemakkelijk gewonnen van gastland Nieuw-Zeeland. In het uitverkochte North Harbour Hockey Stadium in Auckland werd het 4-0. Kelly Jonker scoorde er twee, Maartje Krekelaar en Frédérique Matla beiden één. Oranje speelde met één wissel minder dan gebruikelijk. De op het laatste moment opgeroepen Maria Verschoor was nog niet bij de wedstrijd.

Bondscoach Alyson Annan noemde het een dag voor de wedstrijd slim van de Nieuw-Zeelanders om het eerste duel tegen Nederland te plannen. Wellicht dat de gastvrouwen meer kans zouden maken tegen een Oranje dat nog aan het bijkomen was van de jetlag. De ploeg van Annan steekt echter in meer dan uitstekende vorm. Dat bleek in Australië al tijdens het voorbereidingstoernooi en die scherpte werd meegenomen naar Auckland.

Misschien dat alleen in de eerste tien minuten van de wedstrijd de jetlagtheorie van Annan op leek te gaan. De Nieuw-Zeelanders waren voornemens Oranje te overrompelen en dat lukte aardig in de openingsfase. De eerste kansen waren voor de thuisploeg en ze kregen eveneens een strafcorner. Eentje om rekening mee te houden, de Black Sticks hebben een meer dan redelijke korte hoekslag in het arsenaal. In haar eerste sleeppoging miste de inzet van Neal Brook alleen wat richting. Josine Koning redde eenvoudig met de handschoen.

Eigenlijk uit het niets maakte Kelly Jonker in de elfde minuut een prachtig doelpunt met haar backhand vanaf kop cirkel. De kleine spits liet zien net als haar ploeg de goede vorm uit Melbourne te hebben meegenomen naar de HWL. Met haar eerste goal van de avond en de 51ste in haar interlandloopbaan maakte Jonker een einde aan de Nieuw-Zeelandse stormloop en nam Oranje het heft volledig in handen. Maartje Krekelaar scoorde enkele seconden voor het eind van het eerste kwart de 2-0.

Druk op de vleugelverdedigers

De 3.000 toeschouwers zagen Nieuw-Zeeland terugzakken tot de middenlijn en via druk op de vleugelverdedigers van Oranje de bal proberen te ontfutselen. Daarvan raakte de Nederlandse defensie totaal niet van slag. Ireen van den Assem speelde met speels gemak de linksvoor van Nieuw-Zeeland uit en als haar rechts- en linksachter niet aanspeelbaar waren leverde Caia van Maasakker vanuit het centrum prachtige lange passes af aan de Nederlandse aanval. Oranje stond in tegenstelling tot Nieuw-Zeeland bij het druk zetten zowat met de hele ploeg op de helft van de tegenstander. Zo nu en dan werd dat bekocht met een counter. Tot Nieuw-Zeelandse goals kwam het niet, dankzij slimme overtredingen werden counters vroegtijdig gesmoord en van Oranje liep iedereen uit volle overgave de tackleback om hun persoonlijke tegenstander de bal te ontfutselen.

Hoe langer de wedstrijd duurde, des te minder de Black Sticks in te brengen hadden. Ook Frédérique Matla pikte weer een goaltje mee, de spits maakte de 3-0, en heeft in haar 24 interlands al twaalf keer gescoord. Jonker zorgde voor het slotstuk door ook te 4-0 te maken. Al gaan de credits voor dat doelpunt vooral naar Malou Pheninckx, die op knappe wijze de bal ongelooflijk strak met haar backhand voorgaf. De 4-0 betekende de vijfde clean sheet op rij voor Nederland.

Een uitstekend begin van de HWL voor de Nederlandse vrouwen, maar ze zullen er niet al te lang bij stil staan. Zaterdag wacht de VS, de ploeg van Janneke Schopman waar Oranje vorige week in Melbourne nog met 6-1 van won. Dat Oranje zich zo dominant manifesteert is een compliment waard. De ploeg kreeg de afgelopen dagen nogal wat te verwerken. In eerste instantie werd Lisanne de Lange opgeroepen voor de geblesseerde Eva de Goede, maar aangekomen in Auckland bleek zij om medische redenen niet te kunnen spelen. Maria Verschoor, die vrijdag nog niet meedeed, is opgeroepen als De Lange’s vervanger. Oranje gaat er op volwassen wijze mee om. ‘We praten veel met elkaar’, vertelt Jonker. ‘We spreken allemaal uit hoe we het ervaren en ik denk dat dat belangrijk is om er als groep goed mee om te gaan. Net als met de jetlag geldt ook nu dat het nou eenmaal de situatie is en we het ermee moeten doen. Tot nu toe gaat dat goed.’

Karakteristieken

Nederland – Nieuw-Zeeland 4-0 (2-0)
’11 Kelly Jonker 1-0
’15 Maartje Krekelaar 2-0
’39 Frederique Matla 3-0
’48 Kelly Jonker 4-0

Startopstelling Nederland: Josine Koning, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Pien Sanders, Laura Nunnink, Margot van Geffen.
Vliegende wissels: Malou Pheninckx, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Lauren Stam, Maartje Krekelaar, Julia Remmerswaal.


1 Reactie

  1. marloes810

    Super gedaan!🏑


Wat vind jij? Praat mee...