Joep de Mol na duel met Frankrijk: ‘Het moet scherper en harder’

Met zijn beslissende shoot-out bezorgde Joep de Mol de Oranje Heren een bonuspunt tegen Frankrijk, in het Pro League-duel dat in 2-2 eindigde. De verdediger, ook al goed voor de assist bij de tweede goal van zijn ploeg, noemt de teleurstellende wedstrijd een wake-upcall. ‘Het was een leerzame pot voor ons.’

‘De wedstrijd gisteren (dinsdag, red.) tegen Zuid-Afrika was een aparte. We winnen met 11-1. Dat is een uitslag die internationaal niet vaak voorkomt. We wisten wel dat het duel tegen de Fransen een ander potje zou worden’, blikt De Mol terug.

Een ander potje werd het zeker. Frankrijk begon brutaal aan de wedstrijd. Al in de vijfde minuut voorkwam de paal een Frans doelpunt, dat vijf minuten later alsnog op het bord kwam nadat Stanislas Branicki doelman Maurits Visser in de korte hoek verschalkte.

Nonchalant is niet het goede woord, want dan lijkt het alsof wij het laten gebeuren. Dat is niet zo, maar zij waren scherper in de duels, wonnen de tweede bal. Joep de Mol over het duel in de Pro League tegen Frankrijk

‘Nonchalant is niet het goede woord, want dan lijkt het alsof wij het laten gebeuren. Dat is niet zo, maar zij waren scherper in de duels, wonnen de tweede bal. Daar zijn we sinds het begin van de Pro League juist sterk in. De Fransen hadden het organisatorisch goed voor elkaar. Ze hielden de ruimtes dicht en vochten voor elke meter. Dat hebben zij goed gedaan’, vindt De Mol.

De Oranje Heren in overleg tijdens de Pro League-wedstrijd tegen Frankrijk in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom met rechts Joep de Mol. Foto: Worldsportpics/Christiaan Kotze

Halverwege het tweede kwart kwam Oranje op gelijke hoogte via aanvoerder Thierry Brinkman na een pass van Jorrit Croon. Een gelijkmaker die uit de lucht leek te vallen. ‘Daar ben ik het niet mee eens. We kwamen beter in de wedstrijd en speelden ook agressiever naar voren. Ik voelde dat het momentum onze kant op viel.’

Dat momentum leek te worden gebroken nadat de ploeg hun video-referral kwijtraakte. Bij een corner werd er shoot gemaakt door Frankrijk, maar de scheidsrechter gaf voordeel, waarna een backhandschot niets opleverde. ‘Het was een raar moment en een rommelige situatie’, zegt De Mol. ‘Veel jongens waren er van overtuigd dat het shoot was en dat was het ook. De scheidsrechter gaf voordeel, maar wij vonden het helemaal geen voordeel. Een corner vanaf kopcirkel is meer voordeel dan een backhandschot vanuit een moeilijke hoek.’

Videoscheidsrechter

‘Volgens de reglementen heeft de scheidsrechter gelijk’, gaat De Mol verder, ‘maar, hier leren we ook weer van. Dat we zuinig moeten zijn met het aanvragen van de video. We moeten er een miljoen procent van overtuigd zijn. En dat we bij zo’n situatie niet verder spelen, als het we die corner willen.’

Na rust ging Nederlands op zoek naar de 2-1, maar moest het ook beducht zijn op de Franse counter. ‘In het derde kwart hadden we Frankrijk in de tang. We kregen kansen, maar Frankrijk ook. Ik denk niet dat wij in die fase meer kansen hadden dan de Fransen.’

Joep de Mol in gesprek met een van de scheidsrechters bij het duel tussen de Oranje Heren en Frankrijk voor de Pro League in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom. Foto: Worldsportpics/Christiaan Kotze

Vlak voor tijd leek Nederland de volle buit te gaan pakken. Een vrije slag scoopte De Mol naar Koen Bijen, die de bal aannam en uit de lucht hard tegen de plank sloeg. ‘Ik zag Koen vrij staan. Ja, de pass was goed, maar de aanname en het doelpunt waren vele malen indrukwekkender. Zonde, dat dit niet het winnende moment was van de wedstrijd.’

Wij kunnen hier meer van leren dan van de wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Joep de Mol over de lessen die kunnen worden getrokken uit het duel met Frankrijk

Nauwelijks een minuut later haalden de Fransen een strafcorner die werd verzilverd door Victor Charlet. ‘Ik heb het moment nog niet teruggezien, dus ik kan er op dit moment moeilijk iets over zeggen. Het was exemplarisch voor de wedstrijd.’

In de daaropvolgende shoot-outserie hield doelman Maurits Visser Oranje in de race waarna De Mol de beslissing bracht door zijn shoot-out te scoren. ‘Voor mij was het de eerste keer in zo’n situatie tijdens de shoot-outs. Ik was blij dat ik hem maakte. Als ik er dan toch sta, moet ik hem ook maken, toch?’

De Mol: ‘Heel eerlijk. Op dit moment balen we dat we de wedstrijd niet hebben gewonnen, maar de sfeer is allesbehalve zuur. Het was een leerzame pot voor ons. We moeten hieruit lessen trekken. Wij kunnen hier meer van leren dan van de wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Dat gaan we de komende twee dagen ook doen en dan moeten we zes punten uit de volgende twee wedstrijden halen. Het moet scherper en harder.’

Joep de Mol op weg naar de beslissing in de shoot-outserie tijdens Frankrijk-Nederland voor de Pro League in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom. Foto: Worldsportpics/Christiaan Kotze