Joep de Mol, Tim Swaen en Jelle Galema ontbreken in WK-selectie

Joep de Mol is de opvallendste afwezige in de WK-selectie van bondscoach Jeroen Delmée. De 112-voudig international en verdediger van Oranje-Rood ontbreekt op het wereldkampioenschap dat van 13 – 29 januari in de Indiase steden Bhubaneswar en Rourkela wordt gehouden. Aanvaller Jelle Galema (Oranje-Rood) en verdediger Tim Swaen (Bloemendaal) ontbreken eveneens.

De Mol was in de zomer van 2021 onder leiding van de vorige bondscoach Max Caldas één van de zestien olympiërs in Tokio. Voor de verloren olympische kwartfinale tegen Australië werd zijn plek in de selectie ingenomen door Justen Blok. Op het wereldkampioenschap van 2018 in India was De Mol aangewezen als reserve. Vanaf de kwartfinale nam hij de plek over van de geblesseerde Sander de Wijn.

Verdediger Jasper Brinkman (Bloemendaal) en aanvaller Dennis Warmerdam (Bloemendaal) zijn door Delmée aangewezen als reserve. Zij reizen mee naar India en kunnen in geval van zware blessures als vervanger uitkomen. Naast De Mol, Swaen en Galema heeft Delmée geen plek ingeruimd voor keeper Derk Meijer (Rotterdam) en Jaïr van der Horst (Den Bosch). Pirmin Blaak (Oranje-Rood) is aangewezen als eerste keeper en heeft de concurrentiestrijd gewonnen van Maurits Visser (Bloemendaal).

Pirmin Blaak heeft de keepersstrijd gewonnen van Maurits Visser. Foto: Willem Vernes

WK-debutanten

In de WK-selectie zijn negen spelers opgenomen die actief waren op de Olympische Spelen van Tokio. Het WK in India wordt het eerste grote toernooi voor Teun Beins (Bloemendaal), Koen Bijen (Den Bosch), Steijn van Heijningen (Rotterdam), Tjep Hoedemakers (Rotterdam), Terrance Pieters (Kampong), Tijmen Reyenga (Oranje-Rood), Derck de Vilder (Kampong), Maurits Visser (Bloemendaal) en Floris Wortelboer (Bloemendaal). Ook voor olympiërs Justen Blok en Jip Janssen (Kampong) wordt het hun eerste wereldkampioenschap.

Oranje neemt het in India tijdens de groepsfase op tegen Chili, Maleisië en Nieuw-Zeeland. In 1998 werd Nederland voor de laatste keer wereldkampioen bij de mannen. Tijdens de laatste editie, in 2018, werd de finale (0-0) na het nemen van shoot-outs verloren van België.

Pro League-campagne in Argentinië

Delmée liet daarnaast weten met welke namen hij naar Argentinië afreist voor de FIH Pro League-wedstrijden tegen Groot-Brittannië en Argentinië. Deze duels worden gespeeld in Santiago del Estero op 14, 15, 17 en 18 december. Naast de achttienkoppige WK-selectie en de twee reserves neemt Delmée ook De Mol en Van der Horst mee naar Argentinië. In Buenos Aires speelt Nederland op 20 en 21 december nog twee trainingswedstrijden tegen Chili.

Tjep Hoedemakers en Koen Bijen zijn twee van de spelers die hun eerste WK gaan spelen. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Volledige WK-selectie

Bekijk hieronder de volledige achttienkoppige selectie van bondscoach Delmée voor het WK dat van 13 tot en met 29 januari in Bhubaneswar en Rourkela wordt gehouden.


6 Reacties

 1. Runa Honig

  Geheel eens met deze selectie. Hoe anders was dat onder Caldas!

  1. SanderVerkeij

   Ben jij nog steeds met Caldas bezig? Eens of oneens, het gaat erom dat er prijzen gepakt worden.

 2. Isadewerd

  Jelle Galema had er echt in moeten zitten, jammer dat ze zon enorme fout maken.

  1. Runa Honig

   Waar baseer je dat op, Isa? Galema is wat mij betreft niet onderscheidend genoeg en lijkt qua ontwikkeling stil te staan, waar jongens als bijvoorbeeld van Dam en de Geus juist grote stappen hebben gemaakt.

 3. Isadewerd

  Wellicht lag dit ook aan zijn blessure, in 1 jaar tijd 2 blessures aan zijn knie waarbij 1 operatie niet vlekkenloos verliep. Hij is pas net terug uit zijn herstelfase en is nu al zo ver. Erg jammer dat ze niet zien dat hij zoveel meer in zich heeft.

 4. Isadewerd

  Ook zie ik nergens een duidelijke reden waarom hij er niet in zit.


Wat vind jij? Praat mee...