Mooij: ‘Spanjaarden kijken op tegen het Nederlandse hockey’

Voormalig vice-aanvoerder van Amsterdam Johannes Mooij (25) speelt dit seizoen in de Spaanse competitie bij Atlètic Terrassa. Toch bleek hij niet helemaal buiten beeld bij Oranje. ‘Het niveau is hier hoger dan ik had verwacht.’

Woensdagmiddag zaten de spelers van het Nederlands elftal in het vliegtuig van Amsterdam naar Valencia. Behalve Johannes Mooij, die nam de trein vanuit Barcelona, zijn nieuwe woonplaats. Drie uur duurde de reis naar het schitterende Valencia, dat qua grootte niet kan concurreren met Barcelona en Madrid, maar in charme wel. Voor Mooij moet het een bijzondere reis zijn geweest, waar hij achter de ramen van zijn coupé kon wegdromen over de wedstrijden die hij in Oranje heeft gespeeld of nog gaat spelen.

Zijn palmares tot nu toe: één officiële interland. In Zuid-Afrika. Vrijdag gaat Mooij zijn aantal interlands verdubbelen. Hij kon er op de training donderdag in Valencia zelf wel om lachen. Midden twintig is hij. Hij leeft samen met zijn vriendin Sterre Deetman (ex-Pinoké, ex-Amsterdam) zijn droom in Barcelona. Overdag talencursus Spaans. ’s Avonds hockeyen. Tussendoor zwemmen in de zee, hangen op het dakterras van het appartement. ‘Voel je de lucht nu? Zo mild is het de hele winter in Spanje. Een heerlijk zonnetje. We wonen in Barcelona op tien minuten van het strand, en tien minuten van de Ramblas. Een topleven. We mogen niet klagen’, legt Mooij uit wat van zijn gezicht is af te lezen. Als assistent-coach Graham Reid – zijn voormalig coach bij Amsterdam – langsloopt roept de Australiër: ‘He’s been working out’, over de toegenomen spierkracht van de kuitenbijter, die Mooij is in het veld.

Johannes Mooij donderdag op de training van Oranje in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Onvoorspelbaar hoe Spanje tegen het jonge Oranje gaat uitpakken

De centrale verdediger van Atlètic Terrassa weet precies wat er tegen Spanje kan gebeuren. De Spanjaarden zijn onvoorspelbaar, voor de tegenstanders maar ook voor zichzelf. Op het WK werden ze onnodig uitgeschakeld in de poulefase. De eerste Pro League-wedstrijd tegen wereldkampioen België, scoorden ze tien seconden voor tijd de gelijkmaker, waarna de shoot-outs een eenvoudige prooi bleken. Welk gezicht de Spanjaarden vrijdagochtend laten zien tegen een Nederlands elftal, dat met een relatief onervaren groep speelt zonder vaste waarden als Billy Bakker, Jeroen Hertzberger en Glenn Schuurman? Niemand die het weet, ook Mooij niet. Hij weet wel wat er kan gebeuren, tegen Spanjaarden.

‘Het laatste kwart van de wedstrijden hier is altijd redelijk chaotisch. Een wedstrijd normaal en makkelijk uitspelen gebeurt hier niet snel. Spanjaarden worden snel emotioneel. Ik heb al vaker meegemaakt dat er rode kaarten vielen, voor coaches, teamgenoten, zelfs in oefenwedstrijden. In alles zijn ze hier emotioneler’, verklaart Mooij het Spaanse hockey. ‘Het komt ook omdat de rivaliteit tussen de clubs hier heel groot is. Atlètic Terrassa tegen Club Egara is een soort Ajax-Feyenoord. Hier switchen spelers niet zo snel van club, dus zit die rivaliteit er van jongs af aan er al in.’

Oranje bereidt zich voor op de Pro League-wedstrijd tegen Spanje. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

‘Bij Amsterdam hadden we altijd een duidelijk plan’

Mooij is opgeleid volgens de Hollandse school. Via een hockeyjeugd in Nijmegen en SCHC als tussenstop belandde hij bijna zes jaar geleden in de hoofdstad bij Amsterdam. Daar houden ze van aanvallend hockey, maar wat hij in Barcelona meemaakt, is toch nieuw voor hem. Alsof hij elke keer vanaf achteruit op de rem moet trappen bij zijn teamgenoten. ‘Ze hebben hier een hele andere kijk op het hockey. Ze zijn heel handig met de bal, maar tactisch is het vooral heel veel gáán. Bij Amsterdam hadden we altijd een duidelijk plan. Hier krijgen ze de bal in het eigen 23-metergebied en gaan ze gewoon lekker lopen met de bal. Dan probeer ik ze vanaf achteren te coachen en te helpen. Met mijn vijf seizoenen Amsterdam heb ik toch best veel ervaring. Ze luisteren wel, ik heb gemerkt dat Spanjaarden best wel opkijken tegen het Nederlandse hockey. Zij kijken allemaal de samenvattingen van de Nederlandse hoofdklasse.’

Wat er voor Mooij verder internationaal in het verschiet ligt, behalve een tweede interland in zijn nieuwe thuisland, is nog onduidelijk. Hij staat open voor meer Pro League-wedstrijden. Maar of hij komend seizoen samen met Deetman alweer terugkeert naar Amsterdam, is nog onduidelijk. Hij heeft zelf de knoop nog niet doorgehakt over een eventueel langer verblijf in Barcelona. Geef hem eens ongelijk.


3 Reacties

 1. asjemenou

  Blijven, niet terug naar je comfort zone! Zo een kans krijg je niet zo vaak tijdens je actieve spelersloopbaan. Vriendin volgt vast wel.

  1. rosa1991

   Die vriendin hockeyt ook gewoon in Spanje hoor! Het is er niet zo eentje dat mak achter haar mannetje aanloopt.

  2. asjemenou

   Bewust in midden gelaten of het bestaande of nieuwe vriendin is.


Wat vind jij? Praat mee...