Sander Baart: ‘Slordig en niet scherp genoeg aan de bal’

Het was talent Jonas de Geus die na een heerlijke solo bijna de 2-0 had gemaakt in de poulewedstrijd tegen Duitsland. Maar dat gebeurde niet. Zoals zijn teamgenoten ook niet profiteerden van de kansen in het tweede kwart. Uiteindelijk werd Nederland in het vierde kwart keihard afgestraft door een koelbloedig Duitsland.

Twee spelers, twee verschillende verhalen: verdedigers Sander Baart en Jonas de Geus gaven bezweet na de 1-4 nederlaag tegen Duitsland een reactie en hadden deels een andere visie op de wedstrijd. Baart zat nog zo in zijn emotie, dat hij zich ook excuseerde: ‘Ik heb nu, een paar minuten na de wedstrijd, ook even geen duidelijk beeld. Dat is dan lastig.’ Het zegt wat over de turbulente laatste acht minuten, waarin Oranje drie doelpunten moest verwerken.

Toch was de verdediger duidelijk over de wedstrijd, waarin Oranje op een 1-0 voorsprong kansen had op meer, maar daarna de wedstrijd zag kantelen in Duits voordeel. ‘Ik vond ons slecht beginnen. We stonden wel goed in de press, maar ik vond ons verder slordig aan de bal. Niet scherp genoeg. We maakten de kansen niet die we creëren. Het was niet onze dag. Ik had niet het idee dat we ons beste spel speelden. We verdienden het niet om te winnen’, was de ervaren verdediger duidelijk over wat er niet goed ging. Toch zag Baart ook positieve punten. ‘Buiten het laatste kwart hebben we verdedigend niet veel weggegeven. We moeten de verbeterpunten meenemen richting de rest van het toernooi.’

Jonas de Geus richting de Duitse cirkel. Foto: Philippe de Putter/Orange Pictures

‘Voor mijn gevoel controleren wij de eerste helft’

Talent Jonas de Geus – normaal middenvelder, maar dit WK verdediger door de blessure van Floris Wortelboer – was het deels met Baart eens. Ook hij vond het slordig en een beetje flets. Maar het was ook De Geus die in de eerste helft zelf een heerlijke solo maakte door de Duitse defensie, waarna hij net de adem miste om lekker uit te halen. Even later schonk hij na een fijne actie Bob de Voogd de kans, maar dat schot werd gesmoord. Het waren enkele kansen die in het tweede kwart passeerden, die Oranje nodig had om Duitsland opzij te zetten. Toen Oranje de Oosterburen in leven liet, waren de Duitse hockeyers een stuk koelbloediger.

‘De eindpass, het schot op de goal: dat soort details waren vandaag slordig. Daarin moeten wij slimmer zijn en meer killen. Als je dat doet ga je anders de rust in. Voor mijn gevoel controleren wij de eerste helft en dan scoren zij de corner’, vond De Geus, die opvallend rustig de wedstrijd analyseerde, voor iemand die net zijn tweede WK-wedstrijd ooit had gespeeld. ‘Nu kreeg Duitsland het gevoel dat er wat te halen viel. Terwijl zij niet zoveel kansen hebben gehad. Zij scoren twee corners van de vier. Wij niet. Dat doen zij beter. Maar ze zijn verder niet veel beter dan wij. We moeten ook niet te veel kijken naar de uitslag, maar kijken wat wij beter moeten doen.’

Sander Baart pikt de bal op. Foto: Charles McQuillan/Getty Images