Josine Koning: ‘Het WK-vuurtje is deze dagen wel aangewakkerd’

Als de verslaggever zich verontschuldigt dat Josine Koning, vanwege een ander interview, even moet wachten, reageert de keepster van Oranje meteen: ‘Dat is niet erg hoor, maar het gaat wel van mijn vakantie af.’ Koning zegt het met een smile na afloop van het Pro League-duel tegen Argentinië (1-1), maar als we haar spreken geeft ze ruiterlijk toe dat ze elke minuut vakantie kan gebruiken.

‘We hebben de tweede seizoenshelft echt veel wedstrijden gespeeld. Ik kan me er nu al op verheugen dat ik even helemaal niet met hockey bezig hoef te zijn. Het is echt mijn intentie om me daaraan te houden’, vertelt Koning.

Ze gaat een stedentrip maken, maar heeft daar niet meer dan een weekje voor. Met nog amper vijf weken tot de start van het WK in Spanje in eigen land moet de titelverdediger vol aan de bak met de voorbereiding. Waar veel andere landen, net als Argentinië, zich met hun hele selectie al enige tijd fulltime prepareren op het mondiale eindtoernooi, moet de Nederlandse bondscoach Jamilon Mülders nog passen en meten om zijn speelsters bij elkaar te krijgen.

Koning voor de volle tribunes op Union. Foto: Willem Vernes

Tegen Argentinië deed een groot deel van zijn toppers nog mee, maar komend weekend in Londen tegen Engeland krijgen diverse internationals van de finaleteams SCHC en Den Bosch vrijaf. Net als Koning, de goalie van de Brabantse landskampioen, moeten zij zich dan volgende week dinsdag weer melden.

WK-vuurtje

Vanaf dat moment gaat Oranje in een bubbel richting de start van het WK, dat op 1 juli begint en waar Nederland op 2 juli in het Wagener Stadion de openingswedstrijd speelt. ‘Ik moet zeggen dat ik bij aankomst bij Oranje nog niet helemaal met het WK bezig was’, erkent Koning. ‘Maar deze wedstrijden met Argentinië in deze sfeer met al die mensen die voor ons komen, hebben bij mij wel geholpen om het WK-vuurtje aan te wakkeren.’

Koning kijkt naar de andere kant van het veld van Union in Nijmegen waar honderden kinderen staan te dringen om een foto of handtekening van hun Oranje-helden. Ook de sluitpost moet daar aan geloven. Haar populariteit is groot in Nijmegen. Dat is ook niet zo gek, want in de twee duels met de nummer twee van de wereld verrichtte ze veel goede reddingen en vertolkte ze een hoofdrol in de shoot-outs.

Ik hoef maar twee shoot-outs te houden, want wij maken er eigenlijk altijd wel vier.' Josine Koning

Zondag zag ze binnen twee minuten al Victoria Granatto voor zich opdoemen. De handige aanvaller tipte de bal bij de eerste paal maar de Bossche keepster redde, al was dat met enige moeite. Ook in het vervolg van het duel doken de vaardige Zuid-Amerikaanse speelsters veelvuldig gevaarlijk op voor het doel van Koning, die alleen bij een getipte corner van Maria Granatto een antwoord schuldig moest blijven. Argentinië maakte het Oranje zestig minuten knap lastig.

Shoot-outs

Verrast was Koning daar niet door. ‘Argentinië heeft er de afgelopen weken al een hele hockeycampagne door Europa op zitten, terwijl dit pas weer onze eerste twee wedstrijden waren. Dus je kunt niet verwachten dat wij hier zo even winnen. Ze waren goed, maar ik ben ervan overtuigd dat wij nog vijf passen beter kunnen. Neemt niet weg dat dit zeker een ploeg is die wij nog tegen gaan komen op het WK.’

Als het tussen Oranje en Argentinië dan aankomt op shoot-outs en Koning in het doel staat, zal er toch enige vrees zijn over een goede afloop bij de Zuid-Amerikaanse formatie. Koning was Las Leonas zaterdag en zondag namelijk tot twee keer toe de baas in de shoot-outs. Zaterdag pakte ze er twee van de vier, zondag kwam ze vier keer als winnaar uit de tweestrijd.

Josine Koning juicht tijdens de shoot-outserie tussen de Oranje Dames en Argentinië in de Pro League-wedstrijd op Union. Foto: Willem Vernes

Koning genoot zichtbaar van de shoot-outseries: ‘Ik merk bij mezelf duidelijk een stijgende lijn. Ik sta met meer vertrouwen in het doel bij de shoot-outs. Ik heb ook niets te verliezen, zij moeten hem maken. Ik hoef er ook maar twee te houden, want wij maken er eigenlijk altijd wel vier.’

Dat deed Oranje zaterdag wel tegen Argentinië, maar zondag ging het moeizamer en moest er een sudden death aan te pas komen om het bonuspunt binnen te halen. Koning had genoten van de tweede shoot-outs in twee dagen tegen Argentinië. ‘Zo’n tweede shoot-out is altijd een leuk spelletje’, vertelt Koning. ‘Ik zag de speelsters van Argentinië ook lachen. Ik wist een beetje wat ze gingen doen. Het waren ongeveer dezelfde meiden als gisteren. Ik merkte dat ze mij hadden geanalyseerd, waardoor ze andere dingen deden. Maar ik zat er steeds in de buurt. Bij die laatste deden ze weer hetzelfde en toen pakte ik hem wel. Dat vind ik mooi.’


3 Reacties

  1. robvisser

    Josine Koning heeft gelijk. Het scheelt echt wel dat Las Leonas inmiddels al heel wat Pro League wedstrijden hebben gespeeld. Wat dat betreft moeten de Oranje dames een inhaalslag maken. Het lijkt wel alsof ze in Argentinië geen competitie hebben, of dat ze dit niet erg serieus nemen. Ze zijn vaak al vele maanden samen in de aanloop naar grote toernooien. Nederland moet altijd alles in de laatste weken nog bol zien te werken, maar tot nu toe is hen dat altijd goed afgegaan. Josine Koning is nu weer op het juiste moment in topvorm en ook bij shoot-outs is ze altijd erg goed.

  2. lynnBosman

    Ik vraag mij ook weleens af hoe het zit. in Nederland betalen de clubs hun speelsters dus zullen hen ook niet zomaar afstaan, zeker niet richting EHL/Play Offs. Ook de Duitse dames zijn nog bezig met de PO. In Argentinië is de competitie net begonnen en pas in december is de kampioen bekend, dus wellicht dat zij daar dan anders in kunnen staan? Of de bond is daar degene die het voor het zeggen heeft? Het zou goed kunnen dat ze tijdens de zomerstop (tot en met half/eind maart) weken/maanden al trainen samen. De Argentijnse hoofdklasse is ook een stuk minder dynamisch dan de Nederlandse Hoofdklasse, waar je altijd bezig bent (volgens Milagros ;))

  3. Sjang Fijen

    Wat een rekenkei ( komt zeker uit Amersfoort) die Josine, als uit bovenstaand artikel blijkt: een kwelgeest bij shoot outs voor de tegenpartij. Boffen we dus weer mee ,.......... Geniet nu maar van een paar weekjes leuk verpozen, samen met de andere Bossche bollen en de fighters van SCHC, de Poulidor van het dameshockey. Mag ook wel een keer vermeld worden. Groet van.........Sjang


Wat vind jij? Praat mee...