Josine Koning: Koningin van de shoot-outs

Toen Lidewij Welten in de beslissende shoot-out keepster Rachel Lynch poortte, besefte keepster Josine Koning in eerste instantie nog niet dat het al gedaan was. Ze dacht dat ze nog één keer in actie moest komen. Zo diep was ze in trance.

‘Ik heb tegen mijn teamgenoten gezegd dat ze naar me konden roepen wat ze wilden, maar dat ik ze toch niet zou horen. Ik was helemaal in mezelf gekeerd. Dat is mijn manier om me van de druk afzijdig te houden. Als ik die druk voel, word ik zenuwachtig. Dan ga ik gekke dingen doen’, zei de opvolgster van Maddie Hinch als shoot-out-koningin, bij wie de adrenaline een minuut of tien na de wedstrijd nog steeds door haar lichaam gierde.

Bidon met daarop een spiekbriefje

Trots hield Koning tijdens het interview haar bidon vast, met daarop haar vastgeplakte spiekbriefje. Daarop stonden vijf nummers geschreven. De vijf nummers van de Australische speelsters die een shoot-out namen in de kwartfinale tegen Argentinië, met daarachter korte aanwijzingen. Slaat met haar backhand. Heeft een turn. Dat soort dingen. Het moest haar houvast geven. Vertrouwen. Iets van een plan.

Maar in het mentale schaakspel zette Australië een slimme tegenaanval in. Slechts twee van de vijf speelsters die op de bidon van Koning geschreven stonden, namen nu opnieuw een shoot-out. Koning kon veel van de aanwijzingen weggooien en moest op haar gevoel afgaan. Iets dat ze tot in de perfectie bleek te beheersen. Koning dook naar een flats, pakte met haar voet een turn en zag een schot door haar benen naast gaan.

‘Ik kom rustig uit en ga vervolgens agressief op de bal af. Het is een kwestie van geduldig zijn. Dat is mijn stijl. Ik probeer zo dicht mogelijk bij de bal te blijven en de speelster te vertragen. Op het moment dat ze een keuze maakt, ga ik vol voor de bal. Mijn reflex is goed. Ik heb het voordeel dat ik de afgelopen tijd bij Oranje met veel verschillende shoot-out-nemers heb kunnen trainen. Daardoor heb ik leren inschatten wat voor stijl iemand heeft en welke keuze iemand maakt.’

Josine Koning neemt een slokje uit haar bidon, waarop aanwijzingen over de shoot-out-nemers van Australië staan. Foto: Koen Suyk

Tijdens de trainingen hield Koning meer shoot-outs tegen dan Veenendaal

Woensdag, de dag voor de kwartfinale tegen Engeland, hoorde Koning dat zij was aangewezen als vaste shoot-out-keepster. De keuze was gebaseerd op statistiek. Tijdens de trainingen van de afgelopen tijd hield Koning simpelweg meer shoot-outs tegen dan Anne Veenendaal.

Bondscoach Alyson Annan zei na de thriller tegen Australië dat ze niet wist hoe groot het verschil tussen Koning en Veenendaal cijfermatig was. Ze gaf niet alleen het team, maar ook keeperstrainer Simon Zijp de credits voor de gewonnen shoot-outs. Zijp hield zich de afgelopen tijd niet alleen bezig met de keepers, maar ook met de shoot-out-nemers.

De vijf shoot-out-nemers van Oranje waren Frédérique Matla, Carlien Dirkse van den Heuvel, Margot van Geffen, Xan de Waard en Lidewij Welten. Ook zij waren cijfermatig de besten. Laurien Leurink en Marloes Keetels hoorden eigenlijk ook in de top vijf, maar Leurink viel vanwege haar vingerblessure af en Keetels trainde vrijdag uit voorzorg niet mee, waardoor ze ook geen shoot-outs kon oefenen.

De Oranje Dames omhelzen Josine Koning, de heldin van de shoot-out-serie. Foto: Koen Suyk

Even leek zich het ‘Rio-scenario’ te voltrekken

Zeven minuten voor tijd pushte Georgina Morgan opeens een strafcorner op de plank (1-1). Een treffer die Koning – die nu ook in belangrijke wedstrijden het derde en het vierde kwart keept – zichzelf deels aanrekende. Ze vroeg zich af of ze misschien een stapje naar rechts had moeten doen.

Even leek zich het ‘Rio-scenario’ te voltrekken, toen Nederland beter was dan Groot-Brittannië, maar telkens op Maddie Hinch stuitte en de shoot-outs verloor. Nu stuitte Nederland steeds op de Australische keepster Rachel Lynch. Met haar in het doel waren de shoot-outs aanvankelijk verre van een gelopen koers. Zeker niet toen Carlien Dirkse van den Heuvel en Margot van Geffen de tweede en derde shoot-out van Oranje misten.

Alyson Annan: ‘Maar voor het eerst had ik echt vertrouwen in een shoot-out-serie. Ik heb Josine en Anne ze de afgelopen weken zien pakken. Onze shoot-out-nemers hebben tegen twee goede keepers geoefend. Mijn hartslag ging niet omhoog toen Carlien en Margot misten. Ik wist precies wat ze zouden doen. Zo’n balletje door de benen doet Lidewij in de training ook.’

Xan de Waard vliegt Lidewij Welten na haar winnende shoot-out in de armen. Foto: Koen Suyk


6 Reacties

 1. hvsm

  Super gekeept! Zo dynamisch in het doel!

  1. lexi-b

   Yup. Koning is de Koningin vd cirkel.

 2. Sjang Fijen

  Nou dat was deze keer wel kantje boord dames,maar.........gelukkig bleef de buit binnenboord. Niet de beste wedstrijd van Oranje, wel de spannendste. Josine is vanaf nu niet alleen Koning, maar ook Koningin van de shoot outs. Proficiat meid, we zijn trots op je. Aan de inzet van het team , daar lag het niet aan, wel de aan afronding. Heel leuk was weer de oude Lied te zien acteren. Wauh. Mijn wens: morgen vanaf de start de Ieren onder druk zetten en niet vergeten te scoren. Het ziet er naar uit dat dit een geslaagd kampioenschap KAN worden voor Oranje, hoewel de laatste loodjes........ niet de beer verkopen voor hij geschoten is. Fijne wedstrijd morgen en alvast dank dames voor zo veel en mooi hockey. de aanstekelijke teamspirit van de gehele groep incluis begeleiding. Groet van Sjang

 3. peterrr

  Blij dat het eens niet fout ging bij de shoot-outs. Aangezien de keepsters nog niet echt aan het werk zijn geweest, wat overigens een verdienste is van de speelsters, was het maar de vraag in welke vorm de keepsters staken. Gelukkig goed genoeg om Australië te verslaan. Ik vind het wel weer echt des Nederlands om Josine gelijk tot koningin van de shoot-outs te bombarderen. Laat haar eerst maar meermaals bewijzen dat ze de beste is voordat zij die titel mag dragen.

  1. hvsm

   Ook de minste goals tegen in de hoofdklasse! Beste keep van Nederland! Mag een keepster ook een keer in het zonnetje staan👍

 4. peterrr

  Naar mijn mening heb ik niets over de kwaliteiten gezegd van Josine. Sterker nog. Ik was blij dat ze er stond in de shoot-outs. En ze mag wel degelijk in het zonnetje gezet worden. Terecht. Maar om haar gelijk de koningin van de shoot-outs te noemen vind ik te ver gaan. Zoals ik al zei: daarvoor moet ze het vaker laten zien.


Wat vind jij? Praat mee...