Julia Remmerswaal: ‘Had verwacht dat ik erbij zou zitten’

Op basis van haar sterke optreden tijdens de Hockey World League Final in Nieuw-Zeeland eind vorig jaar had hdm-keepster Julia Remmerswaal (23) stiekem verwacht dat ze misschien derde keepster van Oranje zou zijn. Maar woensdagmiddag vertelde bondscoach Alyson Annan haar telefonisch dat ze niet bij de vier keepsters hoort die zijn geselecteerd voor de Pro League.

‘Ik wil niet zeggen dat ik het totaal niet zag aankomen. Maar ik had het niet verwacht. Het was even slikken’, vertelt elfvoudig international Remmerswaal. ‘Je weet natuurlijk nooit honderd procent zeker of je erbij zit. Daarom was ik best zenuwachtig voor het telefoontje. Maar ik had zelf wel verwacht dat ik erbij zou zitten. Of in ieder geval gehoopt. Ik zat toch al twee jaar bij de trainingsgroep en het ging goed.’

Julia Remmerswaal met hdm in actie tegen Hurley. Foto: Koen Suyk

Strijd verloren om de twee plekken achter Veenendaal en Koning

Remmerswaal weet dat Anne Veenendaal en Josine Koning in Oranje onomstreden zijn. Voor de overige twee plekken in de Pro League-selectie moest ze de concurrentiestrijd aangaan met Alexandra Heerbaart (Kampong) en Kiki Gunneman (Pinoké), die allebei nog geen internationale ervaring in Oranje hebben. Het simpele feit dat Remmerswaal vanwege een blessure van Anne Veenendaal was geselecteerd voor de HWL Final in Nieuw-Zeeland en daar een goede indruk achter liet, was voor Remmerswaal lange tijd reden genoeg om voorzichtig te denken dat ze safe zat, zonder zichzelf rijk te rekenen.

Remmerswaal was ook geen reserve voor de Champions Trophy

Het eerste signaal dat ze misschien toch in de gevarenzone zat, kreeg ze een paar weken geleden. Ze was niet geselecteerd voor de Champions Trophy en ook niet als reserve aangewezen, achter Veenendaal en Koning. Dat was Heerbaart. ‘Alyson vertelde me dat ze graag andere speelsters aan het werk wilde zien. Dat vond ik natuurlijk jammer. Misschien werd ik er ook een beetje onzeker van. Ik vroeg me af hoe het verder zou gaan met betrekking tot de Pro League. Bovendien waren er geen trainingen meer waarin ik me kon bewijzen.’

Woensdagmiddag zou Annan de speelsters bellen. Remmerswaal moest training geven aan Meisjes A1 en was bewust eerder naar hdm gereden, omdat ze wilde voorkomen dat ze het telefoontje kreeg terwijl ze in de auto zat. Kort voor de training werd ze gebeld. Eerst vroeg Annan hoe het met haar ging. Daarna bracht ze het slechte nieuws dat Remmerswaal niet was geselecteerd voor de Pro League.

Twee seizoenen geleden was Remmerswaal coach van hdm Meisjes C1 op het NK Zaal. Foto: Koen Suyk

Vorige week vertelde Annan op hockey.nl dat Remmerswaal het op de HWL in Nieuw-Zeeland goed had gedaan, maar ‘een zware eerste competitiehelft achter de rug heeft’. Haar ploeg hdm verloor acht van de dertien competitiewedstrijden en ging teleurstellend als nummer negen de winterstop in, waarna coach Sonja Thomann opstapte.

Ik baal van een aantal tegengoals. Ik had een paar keer beter of anders in moeten grijpen. Maar met mijn vorm was verder niets mis.’ Julia Remmerswaal

‘Ik heb bij hdm een zware periode gehad. Het gaat me aan het hart dat we keer op keer verliezen. Ik ben na Pien van Nes de oudste van het team en voel me verantwoordelijk. Maar ik moet leren zo’n teleurstelling een plek te geven. Ik ben te veel met het team bezig geweest en te weinig met mezelf’, analyseert Remmerswaal haar eigen spel van de eerste competitiehelft. ‘Ik baal van een aantal tegengoals. Ik had een paar keer beter of anders in moeten grijpen. Maar met mijn vorm was verder niets mis.’

In het zaalhockey heeft ze een perfecte afleiding gevonden. ‘Een bijkomend voordeel is dat ik nu het hele zaalseizoen mee kan doen. Anders had ik alleen in december gespeeld. Ik hoop snel een nieuwe start te kunnen maken, om uiteindelijk weer de strijd in Oranje aan te gaan. Hopelijk hebben we snel een nieuwe coach voor op het veld en kunnen we ons focussen op de tweede seizoenshelft.’


5 Reacties

 1. frans91

  Op zich een vreemde keuze van Annan. Kwalitatief doet Remmerswaal niet onder voor Koning of Veenendaal. De laatste twee hebben meer internationale ervaring, omdat ze de voorkeur krijgen en dit niet beschamen. Met de Pro league kon je Remmerswaal mee laten groeien in die ervaring, zodat je drie uitwisselbare keepers houdt. Het 'gat' van deze drie naar Heerbaart en Gunneman is behoorlijk groot. Als het argument is dat Annan meerdere keepers wil zien, laat ze dan meetrainen als stagespeelsters. Ik verwacht niet dat ze veel minuten gaan maken.

 2. jackquesbrinklul

  Ik vind het niet zo verassend. Die paar halve wedstrijdjes (of soms zelf maar kwartjes) vind ik geen reden om te denken dat je er bij zit. Bovendien is Annan niet de eerste die Heerbaart boven Remmerswaal verkiest, in de zaal heeft Dijkstra dat afgelopen winter ook gedaan.

 3. lynnBosman

  Ik vind zeker Konng maar ook Veenendaal kwalitatief betere keepsters. Ik had Remmerswaal er ook bij verwacht. Heerbaart vind ik best een prima keepster (keept ook ook de zaal toch?), Gunneman is verrassend. Verwacht ook niet dat deze dames (veel) gaan spelen.

 4. lynnBosman

  Over selecties gesproken.. Argentinië probeert een GB te doen met ex internationals weer bij de groep te halen zoals Rebecchi maar ook D'Elia. En nog een paar meer oud wereldkampioenen van 2010. Who's next? Luchetti? Scruoga?

 5. cmb-koning

  Vraag mij echt af of het nu wel zo verstandig is van zowel hockey nl als Julia R om dit medium op deze wijze als teleurstelling/frustratie uiting te gebruiken. Lijkt mij verstandiger om dit niet zo te doen maar direct bij de eindverantwoordelijke vd selectie . Op deze wijze gaat een deur moeilijker open en daar heeft met name direct betrokkene nu helemaal niets aan. Alhoewel het wel begrijpelijk is . Hockey nl denk ook even na over dit soort artikeltjes. Julia succes !!!


Wat vind jij? Praat mee...