Keeper Van der Ven is blij dat er ‘met de mond’ is gehockeyd

In z’n 21ste interland mocht Sam van der Ven opeens de hele wedstrijd keepen, omdat Pirmin Blaak ziek in het spelershotel was achtergebleven. Hij deed het net als het hele Nederlands elftal prima, maar moest toch lijdzaam toezien hoe zijn oude teamgenoot Gonzalo Peillat – met 24 seconden op de klok – de 3-3 maakte.  

Bezweet, de ogen nog vol vuur spuwend, praat Sam van der Ven na de wedstrijd. Hij is in gedachten verzonken als hij vertelt over zijn oude teamgenoot Peillat. ‘Ja die kennen we nog van Argentinië natuurlijk’, zegt hij op de automatische piloot, terwijl hij nog met het fenomeen samenspeelde bij zijn club HGC. Maar dat was hij op dat moment even vergeten.

Zijn gedachten zijn nog bij die laatste minuut van de wedstrijd. Er moeten beelden door zijn hoofd flitsen van de laatste Argentijnse strafcorner. Keer op keer werd de bal verkeerd gestopt door de Argentijnen, waardoor de levensgevaarlijke Peillat – het belangrijkste element van de olympische titel van de Zuid-Amerikanen in Rio – maar niet kon uithalen. Maar als het 3-2 staat en de klok nog maar 24 seconden aangeeft, gaat het aangeven en stoppen wel goed. Peillat aarzelt niet. Even later volgt de doffe klap tegen de plank. 3-3. Van der Ven had hem zo graag gestopt.

Het moment, 24 seconden voor tijd. De strafcorner van Gonzalo Peillat die erin gaat. Foto: Koen Suyk

Een strafcorner verdedigen is tegenwoordig een hele strategie op zich. Geen man tegen man gevecht, maar een spel van uitlopers die bepaalde hoeken dichtlopen. Van strafcornerkanonnen en stoppers die op het laatste moment voor het aangeven nog een stapje opzij doen om deze uitlopers te ontwijken. Wat de afspraken ook waren, Van der Ven was ervan overtuigd dat de bal aan zijn handschoenkant afgedekt zou zijn. Toch ging de bal daar het doel in. Als hij de film in zijn hoofd een paar keer heeft afgespeeld en heeft verwerkt dat een zekere overwinning toch een gelijkspel werd, komt hij met een heldere analyse van de wedstrijd. Die klopt precies.

‘Ik denk dat we goed hebben gespeeld, een stuk beter dan gisteren. Alleen gebeuren er nog een paar domme dingetjes. Een bal van de Argentijnen die door twee man van ons heen gaat en wordt binnen getipt. Dus al met al ben ik blij dat we beter speelden dan gisteren. Alleen is het heel erg zonde dat we het nog weggeven. Dat geeft een zure nasmaak. Wat er aan het einde niet helemaal goed ging, moeten we eerst bekijken en bespreken’, zegt de immer bescheiden keeper.

Los van het resultaat revancheerde het Nederlands elftal zich na de 2-3 nederlaag tegen Spanje wel met de spectaculaire 3-3 tegen de olympisch kampioen. De 1-0 in de rust was een magere afspiegeling van de verhoudingen. Dat goede spel werd ook nog eens bereikt terwijl er drie spelers ontbraken, met aanvoerder Mink van der Weerden (enkelblessure), keeper Pirmin Blaak en aanvaller Thijs van Dam (allebei diarree).

Valentin Verga baalt na de 3-3. Foto: Koen Suyk

Toen Valentin Verga de 2-0 maakte, leek de wedstrijd gespeeld. Maar dat leek ook zo na de 3-2 van goaltjesdief Mirco Pruyser. De Nederlandse verdediging kreeg net als tegen Spanje drie makkelijke goals tegen. Ook de strafcorner kon te makkelijk worden geforceerd door Argentinië, onder andere door overtredingen van talent Joep de Mol. Zes tegengoals in twee wedstrijden is te veel voor Oranje.

Wat het Nederlands elftal verder liet zien, was een wereld van verschil met de fletse vertoning op zaterdag tegen Spanje. Dat kwam tot uiting in de eerste goal, die om in te lijsten was. Middenvelder Verga gaf de bal aan Seve van Ass, die op het goede moment, met een fluwelen stickbeweging van de backhand aanvaller Thierry Brinkman bereikte, die netjes afwerkte. Waar het combinatiespel tegen Spanje van stroop leek, zat er tegen Argentinië urgentie en bevlogenheid in het spel. De bal ging makkelijk en hard van stick naar stick. Dat was niet zomaar, volgens Van der Ven.

‘We hebben natuurlijk met elkaar gepraat na de wedstrijd tegen Spanje, dat we meer met elkaar moesten communiceren. De communicatie was ook veel beter. We hebben nu met onze mond gehockeyd, er was veel contact tussen de spelers, zowel in balbezit als niet-balbezit. Zo met elkaar spelen geeft iedereen gewoon een boost. Als iemand achter je jou coacht, dan durf je zelf ook weer meer, omdat je weet dat het goed staat. Dat hebben we vandaag beter gedaan.’

Bjorn Kellerman op de huid gezeten door drie Argentijnen. Foto: Koen Suyk

Van der Ven speelde zijn 21ste interland, op 28-jarige leeftijd. Hij moest altijd Jaap Stockmann en Pirmin Blaak voor zich dulden, maar in 2017 wisselden Blaak en hij elkaar af. Elk kwartier maakten ze plaats voor de ander. Het was lang geleden dat Van der Ven met Oranje een hele wedstrijd had gekeept. Uiteraard was dat geen probleem, bij HGC keept hij ook elke week. Hij vond het eerder sneu voor Blaak.

‘Ik hoorde om drie uur ’s middags bij de bespreking dat ik zou keepen. We hadden al eerder bij het ontbijt gehoord dat Pir ’s nachts ziek was geworden. Dat is sneu voor die jongen. Hij heeft een historie van ziek worden hier. Ook in de Hockey India League (HIL) is hij al eens heel erg ziek geworden. Hij heeft het volgens mij al niet zo op India en dan lag hij vandaag de hele dag in zijn bed. Voor mij was het geen probleem natuurlijk om een hele wedstrijd te spelen. Als je maar van tevoren weet hoe het gaat. De hele wedstrijd keepen? Goed. Elk kwart wisselen? Ook prima. Zolang ik het maar weet.’

Nederland-Argentinië 3-3 (1-0)

’12 Thierry Brinkman 1-0
’37 Valentin Verga 2-0
’45 Matias Rey 2-1 (sc)
’50 Lucas Vila 2-2 (sc)
’55 Mirco Pruyser 3-2
’59 Gonzalo Peillat 3-3 (sc)

Lees hieronder de live-updates terug

 


Nederland speelt dinsdag de laatste poulewedstrijd tegen België, dat met zes punten uit twee wedstrijden aan kop staat. Alle teams uit de poule spelen overigens de kwartfinale.

Goal Argentinië: Peillat scoort de 3-3.

Laatste minuut nog een corner voor Argentinië.

’58 Verga goede block op corner Peillat. Blijft 3-2.

’58 Argentinie lijkt te scoren, maar videoref van Nederland is het geen goal. Maar wel een strafcorner voor Argentinie.

’56 Geel voor Kellerman. Nederland met een minder in de laatste minuten van de wedstrijd.

’56 Billy Bakker haalt de zevende Nederlandse strafcorner. Tristan Algera op de kop cirkel. Kemperman slaat backhand, wordt gered door keeper Vivaldi.

Goal Nederland. Martijn Havenga pusht. Gered door de keeper. Aangever Pruyser tikt de 3-2 binnen.

’54 Nederland krijgt de vijfde strafcorner. Martijn Havenga pusht en krijgt nog een corner.

’50 We gaan de laatste tien minuten in. Nederland toch onverwacht op 2-2 na de duidelijke 2-0 voorsprong.

Goal Argentinië. Lucas Vila tipt de bal in het dak van het goal na een niet goed gestopte corner. 2-2.

’49 Mazzilli maakt een mooie actie en krijgt de vijfde Argentijnse strafcorner. Bal weer niet goed gestopt.

Q4 begonnen.

’45 De vierde Argentijnse strafcorner. En Argentinië scoort, de bal gaat naar rechts en Matias Rey scoort de 2-1.

’42 Argentinie versiert de tweede strafcorner. Krijgt er nog een. Het is Gonzalo Peillat versus Sam van der Ven, vroeger teamgenoten bij HGC. Corner wordt niet goed gestopt. Inzet daarna mooi eruit gedoken door Van der Ven.

Goal Nederland. Valentin Verga brengt met een hard en droog schot Oranje op een 2-0 voorsprong.

’36 Alsnog een eerste Argentijnse strafcorner. Joep de Mol maakt overtreding. Bal wordt niet goed gestopt. Maar daarna wordt de bal weer ingebracht, en een strafbal voor Argentinië. Nederland schakelt videoref in. Geen strafbal, oordeelt de videoref.

’35 Argentinië schakelt videoref in. Denken dat het shoot was in Nederlandse cirkel. Geen corner en de ploeg verliest hun videoreferral.

BHUBANESWAR – Thierry Brinkman (Ned) brengt de stand op 1-0 en viert het met Seve van Ass (Ned) tijdens de Hockey World League Final wedstrijd Nederland-Argentinie. Foto: Koen Suyk

’31 Sam van der Ven moet eens in actie komen en doet dat goed. Hij redt bekwaam op een backhand van Agustin Mazzilli.

Q3 is begonnen.

Het is rust bij Nederland-Argentinië. Oranje speelt stukken beter dan gisteren tegen Spanje. Helaas bleef het bij alleen de goal van Brinkman. 2-0 zou de verhoudingen beter weergeven.

’30 Kellerman haalt de vierde Nederlandse strafcorner. 2-0 zou niet onverdiend zijn. Bal wordt niet goed aangegeven, of er zit in ieder geval een stuiter in die stopper Bakker te machtig is. Kans gaat voorbij.

’28 Pruyser wil uithalen met de backhand, maar zijn schot wordt geblokt.

’27 Thierry Brinkman haalt slim de derde strafcorner. Bal wordt niet goed gestopt. Algera kon niet aanleggen. Floris Wortelboer stond rechts op de cirkel om te slepen.

’25 Mirco Pruyser haalt de tweede Nederlandse strafcorner van de wedstrijd. Tristan Algera pusht de bal, wordt gered door Vivaldi. Brinkman slaat de rebound richting de tweede paal, maar Pruyser kan niet reageren op de kogel van Brinkman.

’25 Argentijnen laten zich nu terugzakken, maar Nederland speelt de bal goed rond. Ze vinden elkaar makkelijker dan tegen Spanje.

’22 Goed nieuws. Na een behandeling komt Mirco Pruyser weer het veld in.

Q2 is begonnen. Pruyser loopt langs de kant proefrondjes. Hij ligt nu in de dug-out en wordt behandeld, na zijn eerdere verzwikking.

Einde Q1: Oranje staat voor met 1-0, dankzij een mooie goal van Thierry Brinkman.

Goal Nederland: Thiery Brinkman rondt een heerlijke aanval van Oranje af, die begon bij Valentin Verga en na een subtiel passje van Seve van Ass eindigde bij Brinkman, die vakkundig scoorde. 1-0.

’10 Spits Mirco Pruyser lijkt last te hebben, na een verzwikking toen hij eerder die kans kreeg waar de strafcorner uit kwam. Laten we hopen dat het meevalt. Oranje mist al drie spelers vandaag.

‘8 Nederland lijkt nu al makkelijker te combineren dan gisteren tegen Spanje.

‘6 Bjorn Kellerman wordt bijna gevaarlijk in de cirkel. Hij krijgt de bal net niet lekker mee.

‘5 Kans voor Nederland. Bjorn Kellerman geeft aan Mirco Pruyser, die een strafcorner eruit haalt. Hij hinkt wel wat na deze actie. Tristan Algera sleept de corner, gered door keeper Juan Vivaldi.

‘1 Valentin Verga heeft de bal uitgenomen. We zijn begonnen!

We gaan bijna beginnen met de tweede poulewedstrijd van de Oranje Heren. Het lijkt erop dat Seve van Ass of een andere middenvelder voorin zal spelen vandaag.

Goed nieuws: in vergelijking met de middagwedstrijd zaterdag tegen Spanje, waar de tribunes niet vol zaten, is het hier zondagavond behoorlijk druk. Het stadion lijkt bijna uitverkocht en er zitten hier duizenden Indiërs klaar om de wedstrijd te zien tussen de olympisch kampioen en de Europees kampioen.

De wedstrijd Nederland-Argentinië begint om 15:00 Nederlandse tijd (19:30 Indiase tijd). Het is de tweede poulewedstrijd voor Oranje, dat gisteren met 2-3 verloor van Spanje op de HWL Final. Helaas ontbreken vandaag Mink van der Weerden (enkelblessure), keeper Pirmin Blaak en aanvaller Thijs van Dam (reizigersdiarree). Blaak en Van Dam kijken de wedstrijd vanuit het spelershotel.

Opstelling Nederland: Sam van der Ven, Lars Balk, Joep de Mol, Sander Baart, Martijn Havenga, Floris Wortelboer, Billy Bakker (c), Seve van Ass, Valentin Verga, Thierry Brinkman, Robbert Kemperman.

Vliegende wissels: Tristan Algera, Glenn Schuurman, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman.


1 Reactie

  1. w.j.arriens

    OK, we zitten nog aan het begin van het toernooi, maar ........ De verdediging ziet er nog helemaal niet goed uit. Afwezigheid (de Wijn) of andere oorzaken (zieke spelers) mogen niet als excuus worden aangevoerd. Het is heel simpel: of "we" hebben in Ned gewoon geen goede verdedigers, of de Keeper geeft onvoldoende aanwijzingen (er staan konstant tegenstanders vrij in de circel), of de opdracht van de coach is niet goed. De zwakke defensie doet denken aan de periode tot en met OS Rio. De volgende wedstrijd is een testcase!


Wat vind jij? Praat mee...