Linkervoet voor-Kellerman: ‘Ik leef voor deze momenten’

Bjorn Kellerman sprak zondag net na de 6-1 overwinning op Pakistan en het behalen van het olympische ticket met veel lef, alsof het achteraf de normaalste zaak van de wereld was. Het leek alsof hij nooit aan de missie had getwijfeld, maar misschien was dat ook ontlading na een zwaar weekend, waarin hij met twee loepzuivere backhands beslissend was. 

Zondag vertelde hij zijn teamgenoten dat het zaak was om op voorsprong te komen en dan het gaspedaal ingedrukt te houden. Makkelijker gezegd dan gedaan. De teruggekeerde Robbert Kemperman trok de bal met zijn stick heerlijk naar links en vond Kellerman, die op snelheid schitterend de lange hoek vond. De dynamische en gretige aanvaller scoorde een dag eerder ook vanuit een moeilijke hoek ook al een heerlijke backhand. Dat was toen de 2-1 voor Nederland. Het was hetzelfde recept: lange hoek, alleen hoog in het net.

Kellerman in extase na zijn tweede treffer van het weekend. Foto: Koen Suyk

Kellerman-gif sloeg over op zijn teamgenoten

Het is vintage Kellerman. De aanvaller is een van de beste counterspitsen van de wereld: hij kan op volle snelheid iemand passeren en dan toch dynamiet vinden in het schot. Het Kellerman-gif was aanstekelijk en sloeg snel over op zijn teamgenoten, die zondag in die oh zo belangrijke kwalificatiewedstrijd gretig navolging gaven aan zijn opportunistische acties.

De aanvaller bekende eerlijk dat hij zondag niet wist dat er een andere keeper in het goal stond bij Pakistan. De Pakistaan Amjad Ali had plaats gemaakt voor Mazhar Abbas. Het maakte Kellerman niet uit. Bij dit soort schoten wil hij gewoon de uiterste hoek vinden, wat hem twee keer lukte.

Er zat wel meer achter die explosieve goals dan er op het eerste gezicht te zien te was. Twee keer schoot Kellerman met zijn linkervoet voor, in plaats van met zijn rechtervoet. Het zijn de details in de topsport die het verschil maken en in dit geval was die moeilijke techniek beslissend. ‘Ik deed het net anders. Ik zette expres mijn andere been voor. Dan denken de keeper en de verdediger dat ik nog een stap extra ga zetten. Ik creëer voor mezelf ook meer ruimte om te schieten’, legt Kellerman zijn schitterende backhandgoals uit.

Specialiteit van Kellerman: backhand in volle loop met linkervoet voor, naar de lange hoek. Foto: Koen Suyk

‘Ik leef voor deze momenten’

Kellerman is geboren voor het grote podium. De aanvaller heeft geen last van angst en hij heeft geen minuut korter geslapen na de teleurstellende zaterdag, zei hij. Hij had door het ingaan van de wintertijd zelfs langer geslapen.

Zestig minuten een do-or-die wedstrijd, in een vol Wagener Stadion. Het liefst zou hij elke dag dit soort potten spelen. ‘Ik leef voor deze momenten. Dit is een soort finale. Wat mij betreft speel ik geen oefenwedstrijden op dinsdagavond. Het hoort erbij, maar voor zesduizend man is heerlijk. Daar leef ik als topsporter voor. Ik hou van die spanning.’

Toch nog even terug naar de zaterdagavond. Kellerman maakte zich naar eigen zeggen geen zorgen, maar hoe leefde Oranje in die momenten tussen de twee wedstrijden, de momenten tussen hoop en vrees? Zaterdagavond was er een bespreking van 45 minuten en heeft iedereen kunnen zeggen wat op zijn hart lag. Zondag volgden twee korte meetings.

‘Als we heel goed hadden gespeeld en het 4-4 was geworden, had ik me zorgen gemaakt’, zei aanvaller Bjorn Kellerman over de wedstrijd van zaterdag tegen Pakistan. Hij hamerde er zondag op dat Oranje op voorsprong moest komen. ‘Gisteren was het te slap en hielden we ons niet aan afspraken.’ Kellerman zag zondag weer een totaal ander Oranje dan zaterdag. Het was een metamorfose: er stond geen introvert, maar een extravert team. Het is alsof Oranje tegenwoordig vaak die twee gezichten toont: het speelt goed, of het speelt matig. Een middenweg is er niet.

Bjorn Kellerman wordt geknuffeld na de belangrijke 1-0 zondag tegen Pakistan. Foto: Koen Suyk

Moeilijkheidsgraad ligt hoog van deze Kellerman-backhand

Kellerman vindt dat het richting Tokio naar ‘altijd een zes en niet naar een vijf’ moet: ‘Het grote verschil vandaag is dat we met elkaar praatten, dat we elkaar oppepten. Er was beleving. Het was nu vier kwarten goed en niet één kwart. De 6-1 was een cadeau voor het publiek. Vandaag bewezen we dat we in Tokio horen te staan.’

De spelers gingen zondagavond waarschijnlijk een hapje met elkaar eten, na de overwinning op de Pakistanen. Kellerman zei dat het team deze keer expres niets met elkaar had afgesproken, over wat ze zouden doen bij winst. Daarvoor was het belang van het resultaat van de wedstrijd te groot.

Oranje gaat in ieder geval naar de Olympische Spelen. Kellerman, in december de opvallendste afvaller voor het WK in India, nomineerde zichzelf dit weekend met zijn twee belangrijke doelpunten voor een ticket naar Japan. Zijn rendement, altijd het onderwerp van gesprek, is al het hele jaar hoog. Zijn doelpunten dit weekend kunnen zo een trainingsvideo worden voor de jeugd: volle snelheid, linkervoet voor, vuren in de lange hoek. De moeilijkheidsgraad is alleen nogal hoog.


8 Reacties

 1. stekel

  Fijn gelijk weer die bescheidenheid... je bedenkt t niet dit soort uitspraken. Het is nog een lange weg. Geef de jongens wat media training... kunnen ze na hun carrière vast nog iets mee ook.

 2. jonathan

  Wat heerlijk!!! Een cadeau van de bescheiden Kellerman en na dat "cadeautje " van gisteren waren we daar wel aan toe. Geen zorgen gemaakt. Wat een arrogantie . Was dan gisteren na die 2-1 van je opgestaan als een leider en aanjager.

 3. kasparstevens

  Het gekke van die ‘moeilijke techniek’ is dat Australiërs die 80% vd gevallen gebruiken ... waarom is dat?

 4. Runa Honig

  Een beetje bravoure mag best. Dat is misschien juist ook wat mist bij een aantal angsthazen in dit team. Kellerman kan zich dit permitteren, vind ik.

 5. goud

  Ik ga er vanuit dat hij naar de spelen gaat. In dat geval hoeven we van het team geen uitzonderlijk prestaties te verwachten.

 6. harald-van-horn

  "Als arrogantie terecht is, heet het zelfvertrouwen." Prima knokker. En mensen als Kellerman en Pruyser moet je erbij hebben. Geef ze een halve meter ruimte en ze scoren. Begrijp al die kritiek hier niet. Kellerman wordt gepasseerd, gooit er een schep bovenop en knokt zich terug in het team. Respect.

  1. stekel

   lees eens een woordenboek zou mijn advies zijn

 7. harald-van-horn

  Wat een top advies. Lang over na moeten denken?


Wat vind jij? Praat mee...