Kellerman: ‘Nee, ik begrijp het niet. Ik vind dat ik er hoor te staan’

Aanvaller Bjorn Kellerman viel af voor de Champions Trophy in Breda. Zijn rendement moest omhoog. Hij ging ermee aan de slag en scoort deze competitie ook makkelijk, maar het bleek niet genoeg voor een plek in de WK-selectie. ‘Dit is zo pijnlijk. Dit is keihard. Ik heb er alles aan gedaan om beter te worden.’

‘Conversie.’ Dat vervelende woord heeft Kellerman genekt, vertelt de spits nadat hij anderhalf uur met bondscoach Max Caldas heeft gesproken. Conversie: het omzetten van kansen naar goals. Kellerman ging ermee aan de slag, nadat hij afviel voor de Champions Trophy. Hij scoorde de eerste seizoenshelft zeven velddoelpunten, maar het was niet genoeg. Volgens Kellerman was hij dinsdagavond bij de laatste bespreking van de begeleiding dé laatste of een van de laatste twijfelgevallen.

De essentie: ‘Max ziet in mij een goalgetter. Iemand die ook nog bij de tweede paal ligt en altijd en overal scoort. Ik denk niet dat ik dat ben. Ik ben meer iemand die van iets verder van de goal komt. Maar daar kun je eindeloos een welles-of-nietes-verhaal van houden. Het was Max wél gelukt om mij nog beter en scherper te maken. Dan is dit pijnlijk. Het is gewoon klote.’

Kellerman is even een gebroken man. Hij is 28 jaar oud, benadrukt hij. Hij is te volwassen om zijn eigen glazen nu in te gooien en emotionele opmerkingen te maken. De hardste klap kreeg hij donderdagochtend, toen hij het nieuws hoorde. Het moment waarop hij emotioneel werd. Vrijdagmiddag had hij een gesprek met Caldas. Hij wilde daarna graag vertellen wat er uit het gesprek kwam. Hij krijgt zoveel reacties. Kellerman wil het publiek duidelijk maken hoe het zit, vertelt hij. Niet alleen maar benadrukken dat het iets is tussen bondscoach en speler, maar het hele verhaal.

Bjorn Kellerman scoort tegen Oranje-Rood (1-3 zege). Foto: Koen Suyk

Zijn woorden na het gesprek van anderhalf uur met de bondscoach

Dit is het verhaal van de aanvaller, die (misschien samen met talent Jorrit Croon) de opvallendste afwezige is in de selectie voor het WK in India. Hij is zelfs geen reserve. De aanvaller die wereldkampioen werd in de zaal met Oranje, landskampioen met Rotterdam, de EHL won met Kampong en de afgelopen twee jaar een essentiële rol speelde bij het behalen van de twee landstitels op rij van de Utrechtse club. Hij kreeg huiswerk mee na het afvallen van de Champions Trophy. Eindeloos oefende hij op afronden. Totdat hij er blaren van kreeg op zijn handen. Want de conversie moest omhoog. Hij zei in mei dat hij er heilig in geloofde dat je als topsporter altijd krijgt wat je verdient. Dit is wat hij te zeggen had, na het gesprek op hockeyclub Amsterdam.

‘Deze keuze is zó pijnlijk. Dit is zo’n persoonlijke teleurstelling. Ik voel me goed en had zin in het WK. Na het afvallen voor de Champions Trophy heb ik hard gewerkt aan wat ik moest verbeteren. Ik heb er alles gedaan om mijn rendement omhoog te schroeven. Ik heb er veel voor gelaten in mijn leven. Ik ben een van de leading Nederlandse spitsen in de competitie met zeven velddoelpunten. Ik was goed op weg. Maar blijkbaar moet het nog beter. Ik heb nu ongeveer evenveel goals gemaakt als het hele vorige seizoen. Naar mijn idee, en dat van mijn teamgenoten bij Kampong, heb ik gedaan wat ik moest doen. Helaas is dat niet het geval. Ik vind het moeilijk om het woord ‘begrijpen’ te gebruiken. Daarvoor is het te pril.’

Hij vervolgt: ‘Ik begrijp het ook niet. Ik vind dat ik er hoor te staan. We hebben anderhalf uur eerlijk en open met elkaar gepraat. We hebben alles gezegd wat we wilden zeggen. We hebben harde dingen op tafel gegooid en het ook over de toekomst gehad. Dat was goed. Max vindt mij een wereldspits, zegt hij. Maar hij vindt andere spitsen beter. We hebben het ook over de samenstelling van de hele groep gehad. Maar hij kiest voor anderen.’

‘Ik moet even kijken hoe ik hiermee omga’

Relatief laat kwam Kellerman bij het Nederlands elftal. Als 25-jarige maakte hij zijn debuut. De dynamische, explosieve aanvaller maakte meteen veel indruk. Voor de Olympische Spelen van Rio viel hij af. Dat was een klap. Maar hij kwam sterker terug. Nu hij afvalt voor de Champions Trophy én het WK, is hij mentaal even knockout.

De aanvaller vroeg in het lange gesprek met Caldas of er nog meer achter zat. Maar conversie blijft het antwoord van de bondscoach: soms creëert Kellerman wel tien kansen in een wedstrijd, maar dan scoort hij er maar één. Of nul. Een andere keer is het natuurlijk wel meteen raak, zoals hij tegen Amsterdam vanaf eigen helft iedereen passeerde en schitterend scoorde. Het was een van de antwoorden die Kellerman gaf met zijn stick, op de vragen die bondscoach Caldas in mei aan hem stelde. Maar het was niet genoeg. ‘Max kiest nu twee keer op rij niet voor mij. Twee keer om dezelfde reden. Natuurlijk kun je de handdoek in de ring gooien en je kont tegen de krib gooien, maar als je dat doet bereik je nooit wat. We hebben het ook gehad over de Pro League volgend jaar, het EK en de Olympische Spelen. Ik moet alles even laten bezinken en kijken hoe ik hiermee omga.’

De komende tijd gaat Kellerman vooral even leuke dingen doen. Hij blijft achter zijn standpunt, zijn levenswijze staan. ‘Ja, ik geloof nog steeds dat je krijgt wat je verdient. Als je het echt graag wil. Soms is het misschien onduidelijk wat die beloning is. Maar ik geloof erin. Er staat iets tegenover alles wat je geeft. Daar krijg je ooit iets voor terug.’

 


27 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Niemand begrijpt het, behalve Max... het is rationeel niet te begrijpen waarom je Bob de Voogd wel mee neemt en Bjorn of Roel niet!

 2. MIck

  Ik begrijp het heel goed. Caldas kiest als Jaren voor een vaste kern en daarom heen wisselt hij Met spelers die in Zijn ogen allemaal gelijkwaardig Zijn. Kellerman heeft 7 goals gemaakt en de Voogd 8 dus Ja dit soort spelers verschilt allemaal niet zoveel van elkaar.

  1. harry_knak

   En Caldas heeft echt enorm gescoord met zijn team de laatste jaren. Vasthouden zou ik zeggen!!

  2. Toon Janssen

   De voogd 6 doelpunten op t veld. 2 uit n corner. Zal geen corner nemen op t wk. Hoewel je weet natuurlijk nooit...

 3. gerrit-v

  Of rouleert Caldas met spelers om de kern omdat hij iedereen te vriend wil houden? Volgende keer Croon en Kellerman i.p.v. twee anderen bijvoorbeeld?

 4. robvisser

  "Max vindt mij een wereldspits, maar hij vindt andere spitsen beter". Dat lijkt me de kern van het verhaal.

 5. mickh

  Prima dat hockey.nl geen genoegen meer neemt met dooddoeners dat dit `zaken zijn tussen coach en speler`, zoals bijvoorbeeld in het verleden met afvallen van Hertzberger, VD Horst onder Caldas en gewoon op onderzoek uitgaat en met een eerlijk verhaal komt. Ga zo door, hulde.

 6. Runa Honig

  Als je al die slappe argumenten leest van Caldas ga ik steeds meer vermoeden dat er wat anders achterzit. Is dit soms een lastige jongen, ligt hij niet goed in de groep of wil Caldas niet teveel kampong in zijn selectie? Hoe dan ook, wat een persoonlijk drama. Ik denk dat Kellerman definitief stopt als deze bondscoach na het wk aanblijft. Echt ontzettend zuur. Het zal je maar overkomen.

  1. marcvanderbilt

   Caldas lijk spelers met weinig rendement als Bakker en Verga graag in zijn selectie te houden. Ook gek dat hij Thijs van Dam die geopereerd moet worden om de spelen te kunnen halen mee mag. Te weinig rendement is een gek verhaal voor een speler die topscorer velddielpunten is

 7. MIck

  @antonj. de Voogd geeft we corner aan. Dus via een variant Scoort hij dus weleens.

 8. bombaliali

  Hertzberger heeft in de huidige competitie weliswaar meer doelpunten gemaakt, maar (volgens de cijfers van hockey.nl) geen enkel velddoelpunt. De corner van hertzberger is voor de hoofdklasse goed genoeg, maar op internationaal niveau stelt het niet zoveel voor. De 'conversie' van hertzberger is slechter dan die van Kellerman. Kan me nog herinneren dat caldas in een interview aangaf dat de vorm altijd bepalend is, rare keuze dus..

  1. kboel

   Hoort er absoluut bij.

 9. bcuckow

  Hoort absoluut bij! Kellerman en Bovendeert zijn allebei beter dan Brinkman!

 10. frans-j

  Als Bloemendaal supporter begrijp ik niet dat je de beste en gevaarlijkste speler van kampong thuis laat. De Voogd, maar ook Verga hebben de glans van voorheen verloren en zou ik zeker niet verkiezen boven Kellerman. Het gaat er niet om wie de goals maakt maar wie de kansen creëert.

 11. MIck

  Maar hoe kan je oordelen over Verga en de Voogd als Bloemendaal supporter? Deze 2 spelers Zie Jij als Bloemendaal supporter 1 misschien 2x live als Ze tegen Bloemendaal spelen. Beiden Zijn internationaal meer gelouterd dan Kellerman en Caldas ziet deZe jongens het hele jaar meerdere dagen per week dus hij zal om welke reden dan ook voor bepaalde spelers Kiezen. Persoonlijk vind Ik Kellerman ook een Goede speler maar in de ogen van Caldas is hij inwisselbaar Met een Aantal andere spelers.

 12. frans-j

  @Mick. misschien ook een tip voor jou om eens op zondag naar Ziggo hoofdklasse te kijken.

 13. MIck

  En op die samenvatting van 2 minuten Zie Jij dat het beste ervan af is bij Verga en de Voogd

 14. pjklaassen

  Dramatisch voor die jongen! Hij had het zeker verdient, naar mijn idee geen gegronde reden van Caldas. Op dit moment 1 van de gevaarlijkste spitsen van Nederland. Onbegrijpelijk. #doeicaldas#jebentnietmeergeloofwaardig#wiewordtdenieuwebondscoach#weergeenpodium

  1. Runa Honig

   Klaassen: die nieuwe bondscoach is niet zo moeilijk: alexander cox graag. Bijkomend voordeel: dan zit Kellerman er zeker bij!

 15. fnistel

  Björn is gewoon een geweldige spits die er altijd voor zal gaan. Hij hoort er absoluut bij. Ongelooflijk en onbegrijpelijk.

 16. bartherklots

  Hockey begint gelukkig op gelijk niveau te komen als voetbal. 17 Miljoen bondscoaches! In lijn wat een groot voetballer zei: Het behoort tot de wetten van het hockey dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt"

 17. JaapSuyk

  Ik kan hockey alleen via hockey.NL volgen en berichten via Ziggo/NOS/Facebook omdat ik in Sri Lanka woon maar Bjorn ik begrijp er ook werkelijk niets van. Daarbij vind ik Roel ook een absoluut gemis. Jammer jammer jammer. Van Dam - Brinkman en de Geus leuke jongens maar geen echte aanvulling. Mijn mening.

 18. ebaart

  Man man man... het niveau van de reacties is weer lekker. Gelukkig nog geen voetbal toestanden waarbij "de andere" ook nog enkele ziektes wordt toegewenst. Maar het gebrek aan kennis van zaken is weer schrijnend. Ik snap dat je mening ventileren de nationale sport is van ons landje. Maar het zou mooi zijn als we die mening eerst voor ons zelf ook proberen te onderbouwen met argumenten en oprecht proberen te begrijpen waarom een bepaalde keuze gemaakt werd, die voor jou misschien als een verrassing kwam. Dus beste hockey fans... kijk aub eens verder dan je eigen achtertuin als je een mening wil vormen. Jammer Bjorn! Respect voor het harde werk en de opoffering die jij net als de anderen (afvallers en geselecteerden) weer geleverd hebt. Kop omhoog, hard blijven werken en je kans pakken als het zo ver is. Hoe dan ook zijn deze jaren een mooie ervaring die je de rest van je leven bij zullen blijven. Idem voor Jorrit, Joep en andere die het deze keer net niet haalden. De rest, oprecht gefeliciteerd! Alles geven de komende weken en pak dat goud in India straks :) Succes...

 19. mickh

  Baart; aperte onzin en JOUW kennis van zaken blijkt overduidelijk niet uit bovenstaande bijdrage, helaas... Mbt afvallen van Croon heeft Caldas in de video een behoorlijk verhaal waar hij ingaat op de redenen om hem niet selecteren. Als afvallen van Kellerman aan de orde komt, begint Caldas nerveus aan zijn kleding te plukken en komt er werkelijk niets zinnigs uit. `Oprecht proberen te begrijpen waarom een bepaalde keuze gemaakt werd, die voor jou misschien als een verrassing kwam` zoals jij aangeeft, is in deze dus onmogelijk. Derhalve begint het speculeren hier, omdat Caldas draait en dienstdoende jounalist het erbij laat ziiten. Hoe moeilijk kan dat toch zijn, beste man?

 20. Runa Honig

  Baart: jij dicht ons te weinig kennis van zaken toe, maar jouw extra kennis van zaken, waar blijkt die dan uit? Dan moet je ook met onderbouwingen komen en misschien kunnen wij dan nog wat van jou leren....?

 21. harry_knak

  Oprecht knap Baart. Met 10 zinnen helemaal niets zeggen.

 22. mr-cookiepear

  Van een afstandje bekeken zie ik al een tijdje een coach die lijdt aan een gevalletje "kijk-mij-eens-coachen". Steeds als er keuzes gemaakt moeten worden gaat Caldas voor de opzienbarende optie i.p.v. de voor de hand liggende (en dus in veel gevallen betere keus). Dit was het m.i. ook het geval bij het experiment om tijdens de wedstrijd te wisselen van keeper. En terwijl iedereen kon zien dat dit leidde tot 2 onzekere keepers, was Caldas' ego te groot om zijn experiment de nek om te draaien. Ik wens het bondsbestuur de wijsheid toe om eens te kijken hoe het staat met de eis die werd gesteld tijdens het aanstellen van Caldas; hoofdprijzen pakken met het team waarvan iedereen speelt in de sterkste competitie ter wereld. Als in het begin gezegd; ik ken geen van de ins en outs, maar van een afstand heb je vaak een beter overzicht


Wat vind jij? Praat mee...