Kelly Jonker beëindigt interlandcarrière vanwege zwangerschap

Spits Kelly Jonker (29) zet per direct een punt achter haar interlandloopbaan. De 168-voudig international (68 doelpunten) heeft haar teamgenoten van het Nederlands elftal en van Amsterdam medegedeeld dat ze in verwachting is. Ze komt in ieder geval ook de rest van de clubcompetitie niet meer in actie.

Jonker: ‘Het kwam voor mijn man en mij als een verrassing dat ik zwanger was, maar wij zijn er ontzettend blij mee. We zijn al twaalf jaar bij elkaar, een jaar getrouwd en wonen samen in een mooi huis. Ons kindje is meer dan welkom.’

Haar droom om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio in 2020 ruilt Jonker graag in voor het moederschap. ‘Ik heb inmiddels al langzaam aan het idee kunnen wennen dat ik niet naar de Spelen ga. Als die meiden straks eenmaal in Tokio zijn, zal ik het er misschien best nog moeilijk mee hebben. Maar als het goed is, heb ik dan die kleine in mijn armen. Ik krijg er zoiets moois voor terug, dat is het meer dan waard.’

Kelly Jonker met de beker na het EK van 2017 in Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Prachtig afscheid met doelpunt in de gewonnen EK-finale

Jonker, die in april is uitgerekend, ontdekte vlak voor het Europees kampioenschap in Antwerpen dat ze in verwachting is. In de met 2-0 gewonnen finale tegen Duitsland zette ze met een tip-in – haar handelsmerk – Oranje na twaalf minuten op voorsprong. Het is uiteindelijk haar 68ste en laatste doelpunt voor het Nederlands elftal geweest.

Jonker: ‘Nu ik erop terugkijk, besef ik hoe bijzonder het EK voor me geweest is. Ik wist als enige van het team dat ik in verwachting was en dat het mijn laatste toernooi zou worden. Dat ik in de finale scoorde, dat we het EK hebben gewonnen en dat ondertussen mijn kleintje al in mijn buik groeide, hebben ervoor gezorgd dat ik op een prachtige manier afscheid van het Nederlands team heb kunnen nemen.’

Lachend: ‘En hij of zij is nu al de jongste international ooit die Europees kampioen is geworden.’

Tranen bij Kelly Jonker na de gewonnen EK-finale van 2019. Op dat moment heeft ze de rest van het Nederlands elftal nog niet ingelicht dat ze in verwachting is dat ze haar interlandcarrière voorbij is. Foto: Koen Suyk

Ze weet nog niet of ze volgend seizoen terugkeert bij Amsterdam

Haar zwangerschap maakt een eind aan een lange internationale carrière van meer dan tien jaar bij Oranje. Jonker werd met het Nederlands elftal onder meer olympisch (2008 – als reserve, en 2012), wereld- (2014 en 2018) en Europees kampioen (2017 en 2019). Haar carrière kenmerkte zich door veel blessureleed, maar keer op keer wist de tip-in-koningin zich terug te vechten in het team.

Jonker komt de rest van de competitie niet meer in actie voor Amsterdam. Ze weet nog niet of ze volgend seizoen terugkeert in de Livera Hoofdklasse Dames. ‘Daarover neem ik later, in de zomer van 2020, een beslissing. Nu ga ik me eerst focussen op de komende periode.’

Bondscoach Alyson Annan roept geen vervanger op voor Jonker.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.


19 Reacties

 1. lynnBosman

  Gefeliciteerd met je zwangerschap! Wat een prachtig nieuws voor jou en je man. Uiteraard ga je gemist worden bij Amsterdam en Oranje, maar wat heb jij een prachtige carrière gehad!!

 2. edwin-smolders

  Gefeliciteerd Kelly, geniet van deze mooie en speciale tijd. Beste bondscoach, er loopt nog een spits rond bij HC Den Bosch die gek genoeg niet geselecteerd is

  1. circlestorm69

   Bedoel je nou Hulsen? 😉 Vind haar trouwens veel meer type Jonker dan Matla. Hulsen is ook zo’n duveltje uit een doosje die je soms niet ziet als de actie nog ergens anders bezig is en opeens bij de tweede paal ligt te wachten en scoort! Binnen Oranje moet ik nog zien wie haar plaats straks gaat innemen, maar bij Amsterdam moet dat Marijn Veen wel zijn.

  2. landej

   We hebben er zelfs 2 in de aanbieding bij HCDB😂

  3. kasparstevens

   En ook nog een middenvelder met krullen die door Annan in de spits gezet, ook opvallend veel gescoord heeft.

 3. peetdegreuf

  ‘En hij of zij is nu al de jongste international ooit die Europees kampioen is geworden.’ Oei, dus met een extra speler op het veld... mag dat wel?!

 4. francakh

  Ahhh, gefeliciteerd! Was een groot fan van haar. Als ze er moest staan, stond ze er. We zullen haar missen voor de goal opduikend!

 5. Nvanas012

  Wat een prachtig nieuws, onwijs mooi afscheid zo. Ik ben overigens wel benieuwd hoe Amsterdam het verlies van Kitty van Male en Kelly Jonker gaat opvullen, de voorhoede verliest bakken met ervaring. Aan de andere kant is het ook wel leuk, in Amsterdam loopt genoeg talent rond. Ook benieuwd of Marijn Veen nu echt definitief bij de groep zit, de kans op haar Tokio ticket is nu nog groter geworden.

 6. pimhdm

  Nou matla zou wel blij zijn...

 7. Nvanas012

  Wel leuk ook dat haar laatste goal een prachtige, typische Jonker goal was, uit een vlekkeloze combinatie met Eva, en in een spannende finale👌🏼 stoppen op je hoogtepunt toch?

 8. lynnBosman

  Of juist Zerbo, als zij haar draai vindt in het Oranje systeem is zij voor mij de opvolger van Jonker. Matla komt er echt wel weer bij. Ontzettend mooi afscheid voor Jonker inderdaad!! Ik was ook groot fan van haar. Ik denk dat we na Tokyo van meer afscheid gaan nemen.

 9. robvisser

  Een mooie en elegante manier om afscheid te nemen. Een prachtige carrière gehad en Kelly was een unieke goalgetter, maar ik denk dat de tijd ook wel min of meer gekomen was om een ander de kans te geven. Dat zal waarschijnlijk Zerbo zijn. Hopelijk kan ze een tandje bijschakelen de komende tijd.

  1. net niet....

   Rob V wat een vreemde reactie..

 10. net niet....

  Rob V wat een vreemde reactie...

 11. robvisser

  @net niet.... Hoezo dan precies? Lijkt me realistisch. Ik acht de nieuwe generatie wel in staat om het stokje over te nemen. Zo is het meestal als een topspeelster afscheid van Oranje heeft genomen.

  1. net niet....

   aangezien je net doet alsof het haar wel goed uitkomt... 29 is geen 39.. ze is net Europees kampioen geworden.. genoeg redenen?

 12. robvisser

  @net niet.... Dan heb je dat toch echt verkeerd gelezen. Ze geeft toch zelf aan dat ze het niet had verwacht (en dus niet had gepland)? Maar als je dan al afscheid zou moeten nemen, dan is dit toch een heuglijke aanleiding? En zei ik iets over de leeftijd? Ik vermoed dat je zelf wat aan het interpreteren bent geslagen.

 13. dse

  Liefe Kelly jonker Ik wens jou hele mooi jaren met jou kind ik mis jou ik heb jou ontmoeten in België bij het EK hockey

  1. marijeknuvers

   Geweldige hockeyster! Heel mooi hoe ze vol gaat voor deze nieuwe levensfase. Groot gelijk. Als je stopt zullen we je missen op de velden.


Wat vind jij? Praat mee...