Kelly Jonker neemt break bij Oranje: ‘Terug op topniveau komen’

Van alle 32 speelsters in de Pro League-selectie is Kelly Jonker (28) de enige die deze week tegen China en de Verenigde Staten niet is geselecteerd. De spits van Amsterdam heeft eind februari tijdens de Pro League-campagne in Argentinië met bondscoach Alyson Annan afgesproken dat ze vanwege haar blessuregevoeligheid, waardoor ze niet in topvorm is, in ieder geval tot en met de play-offs niet meer wordt opgeroepen. 

Waar Amsterdam na de winterstop met overwinningen op Den Bosch en Oranje-Rood en een gelijkspel tegen SCHC bezig is aan een goede serie, is het voor Jonker zoeken naar haar vorm. Ze is even niet meer de goaltjesdief die ze in het verleden wel was. Het vertrouwde beeld van de doelgerichte spits die al klaarligt bij de tweede paal voor de tip-in zien we de laatste tijd niet meer zo vaak. In de zes gespeelde wedstrijden na de winterstop scoorde Jonker nog niet. Haar productie blijft achter bij die van collega-aanvallers Charlotte Vega en Marijn Veen, die warmdraaien voor de play-offs en de EHCC.

‘Ik heb de afgelopen jaren veel blessures gehad en moest iedere keer hard werken om terug te komen. Mijn lijf heeft nu een terugslag. Ik merk dat het langer duurt om fit te worden en terug op topniveau te komen. Ik moet eerlijk naar mezelf zijn. Momenteel ben ik niet de Kelly die ik kan zijn’, zegt Jonker. Ze heeft in de elf jaar dat ze international is nog niet meegemaakt dat ze met haar blessuregevoelige lichaam twee jaar aaneengesloten bij Oranje kon spelen.

Kelly Jonker met de EK-titel, nadat ze zich terugknokte na een schouderblessure. Foto: Willem Vernes

Als je in Oranje speelt, moet je honderd procent fit zijn. Dat ben ik momenteel niet. Kelly Jonker

Het is nog maar kort geleden dat Jonker ook al tijdelijk een break bij het Nederlands elftal nam. Na het WK in Londen – vorig jaar zomer – had ze last van een achillespeesblessure en vroeg ze bondscoach Alyson Annan haar niet voor de Champions Trophy in Changzhou te selecteren. Vijf maanden voor het EK in Amsterdam in 2017 liep Jonker een schouderblessure op. Haar revalidatie was een race tegen de klok. Ze was op tijd fit, maar kreeg daarna in aanloop naar het WK last van een onwillige achillespees.

‘Al die jaren met blessures hebben er bij mij behoorlijk ingehakt. Mijn lijf wordt ouder. Na het WK merkte ik dat het langer duurde om weer op topniveau te komen. Als je in Oranje speelt, moet je honderd procent fit zijn. Dat ben ik momenteel niet. Bij Amsterdam heb ik aangepaste trainings- en wisselschema’s. Daarom doe ik nu een stap terug. Het is het beste dat ik kan doen. Ik ben positief en merk dat het iedere week beter gaat. Die goals komen vanzelf wel weer.’

De revalidaties zijn haar niet alleen fysiek zwaar gevallen. ‘Het is mentaal ook moeilijk om iedere keer terug te komen van een blessure. Het is alsof de trein door dendert terwijl jij er iedere keer afvalt. Ook vind ik het zwaar om iedere keer in mijn eentje te moeten revalideren. Daardoor mis je telkens een deel van het teamproces. Uiteindelijk lukt het me altijd wel om mijn plek in het team terug te vinden, maar je zit altijd in zo’n achtbaan…’

Evaluatie na de play-offs

Annan en Jonker hebben het evaluatiemoment na de play-offs gepland. Dan maken ze een plan voor de periode daarna. ‘Kelly ontbreekt inderdaad bij de twee selecties van deze week. Die afspraak hebben we samen gemaakt’, is wat Annan deze week over de afwezigheid van Jonker zei. ‘Ze heeft in haar carrière vaak een blessure gehad in een periode voor een groot toernooi. Ze moest er – vaak alleen – veel energie in steken om terug te komen. Dat is moeilijk. We hebben Kelly aangegeven dat ze even rust heeft. Blessurevrij worden, gaan hockeyen, tijd voor haarzelf. Na de play-offs kijken we verder.’

Kelly Jonker juicht na haar goal in de WK-finale tegen Ierland. Foto: Koen Suyk

Final Four en het EK

De komende weken mist Jonker in ieder geval de thuiswedstrijden tegen China (vandaag) en de Verenigde Staten (14 april) en de uitwedstrijd tegen Duitsland (26 april). Na de play-offs speelt Oranje de acht resterende competitieduels. Daarna zijn de Final Four van de Pro League in Amsterdam (27-30 juni) en het EK in Antwerpen (16-25 augustus). Jonker weet nog niet of ze op tijd fit is voor die toernooien. De spits heeft geleerd om niet meer te ver vooruit te kijken. Vanaf nu bekijkt ze het week voor week, is wat ze zegt. Maar het eerstvolgende piekmoment is volgende week al. Dan speelt Amsterdam tijdens de EHCC in het Wagener Stadion drie wedstrijden in vier dagen.

Jonker gaat de komende periode zonder al te veel verwachtingen in. ‘Ik wil mezelf niet te veel druk meer opleggen. Ik vind het vooral lekker dat ik weer bij Amsterdam kan hockeyen. Ik ben dankbaar dat ik niet alleen bij Oranje, maar ook bij de club de tijd krijg om fit te worden. Toen ik me voor het EK in Amsterdam terug knokte van mijn schouderblessure, werden we Europees kampioen en was het alle inspanningen meer dan waard geweest. Nu hoop ik dat ik er uiteindelijk net zoveel voldoening uithaal als toen.’


1 Reactie

  1. goud

    Misschien heel verstandig, misschien niet. Ik weet het niet maar hoop voor Kelly dat ze er beter uit komt! Ook vanuit de coach kan ik me de keus goed voorstellen. Maar.....ik ken nog een andere selectie NL waar het toch echt een heel groot probleem lijkt voor deelname aan aankomend toernooi als een speler niet de hele periode beschikbaar is -de discussie OR -de discussie Maleisië Niet een beetje vreemde tegenstelling?


Wat vind jij? Praat mee...