Robbert Kemperman: ‘We hadden onszelf moeten belonen’

Voor het eerst sinds vier maanden stond international Robbert Kemperman (29) zaterdag in Buenos Aires weer binnen de lijnen. Hij zag dat Nederland van Argentinië had moeten winnen, maar de 2-1 voorsprong niet verder uitbouwde en uiteindelijk teleurstellend met 2-2 gelijkspeelde.

‘Het doet wel iets met je, ja. Als je na zo’n lange tijd eindelijk weer een wedstrijd kan spelen’, zei Kemperman, die voor het laatst op het veld stond tegen Pakistan, het land waartegen Nederland in oktober een ticket voor de Olympische Spelen veroverde.

Een blessure aan zijn achillespees zorgde ervoor dat Kemperman de afgelopen periode rust moest nemen. Het lichaamsdeel was overbelast. Twee weken geleden tegen Spanje was Kemperman fit genoeg om in geval van nood te kunnen spelen, maar bleef hij uiteindelijk toch aan de kant. Zaterdag maakte hij zijn comeback voor volle tribunes in Buenos Aires, waar de paar duizend man in het publiek opvallend ingetogen bleven, ondanks de late gelijkmaker van de Argentijnen (2-2), in het vierde kwart.

Jose Tolini juicht nadat hij de 2-2 heeft binnengepusht. Foto: Rodrigo Jaramillo

Over het algemeen hebben we een goede wedstrijd gespeeld. We hebben de boel gecontroleerd en verdedigend stonden we best goed.

‘Het was hartstikke mooi om weer met die jongens op het veld te staan. Ik heb er lang de tijd voor moeten nemen om terug te komen. Dat was af en toe heel frustrerend. Maar goed, laten we niet te veel terugkijken. We staan er weer. Ik heb nu geen last meer. Hopelijk blijft dat zo, dus ik klop het even af’, zei Kemperman.

Het was duidelijk dat het Nederlands elftal zaterdag een goede wedstrijd speelde en na goals van Mirco Pruyser en Billy Bakker meerdere kansen liet liggen de voorsprong verder uit te bouwen. ‘Over het algemeen hebben we een goede wedstrijd gespeeld. We hebben de boel gecontroleerd en verdedigend stonden we best goed,’ vond Kemperman.

Robbert Kemperman aan de bal in de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië (2-2). Foto: Rodrigo Jaramillo

Zondag moeten we met iets meer overtuiging spelen. Dan hebben we een grote kans om te winnen.

Richting Tokio wordt het wel tijd dat Oranje dit soort wedstrijden vroegtijdig beslist en de tegenstander geen kans geeft zich terug in de race te knokken. Nu gaven de mannen van Max Caldas de Argentijnen brandstof om negen minuten voor tijd een corner te versieren, die snoeihard door Jose Tolini in de linkerbovenhoek werd gesleept (2-2). Puntverlies was onnodig. Door het winnen van de shoot-outs hield Nederland toch een goed gevoel aan de confrontatie over.

‘We voelen aan alles dat we er nog niet zijn. Dat we iets extra’s nodig hebben om hier te winnen. Dat hebben we vandaag simpelweg nagelaten en dat is doodzonde’, zei Kemperman. ‘We hebben genoeg kansen en corners gehad. Het is zonde dat we de wedstrijd niet hebben beslist en dat we Argentinië de kans gaven om terug te komen. Zondag moeten we met iets meer overtuiging spelen. Dan hebben we een grote kans om te winnen. De les van deze wedstrijd is dat we onszelf meer moeten belonen.’


11 Reacties

 1. robvisser

  We moeten denk ik eerlijk zijn. Dit Oranje is niet goed genoeg om op de OS een rol van betekenis te gaan spelen. Het pleit voor de spelers dat ze beseffen dat het beter moet, maar dat is al vele jaren het geval en het schiet niet echt op. Ik ben bang dat dit het gewoon is. Het blijft slordig, onrustig, verdedigend instabiel en het vasthouden van een voorsprong is problematisch voor dit team.

  1. Mike de Bot

   Helemaal eens. Het mannenhockey heeft niet een tekort aan inzet, maar aan kwaliteit, zowel in het Nederlands elftal als over de gehele linie. Er zijn nl geen/weinig hoofdklasse spelers die het niveau van het Nederlands elftal zouden doen stijgen. Dus deze jongens mogen keihard gaan trainen en dan hopen op een gelukkig toernooi in Japan, want het is lang niet altijd het beste team dat het toernooi wint!

 2. Runa Honig

  Kwaliteit is er genoeg mijns inziens( hoewel je zeker nog 5 spelers moet vervangen in deze selectie), maar het is geen team en het ontbreekt aan tactisch vernuft en fysieke kracht. Ook valt het laatste jaar op hoeveel spelers er regelmatig in wedstrijden uit vorm zijn.

  1. Mike de Bot

   Noem dan eens namen van spelers die je in de plaats zou willen zien?

  2. SanderE

   Ben ik ook benieuwd naar.. en daarbij welke spelers te vervangen?

 3. MIck

  Er Staan inderdaad niet direct een handvol spelers klaar om zo even mee te draaien, maar spelers als Hertzberger, Pruyser, Bakker,Baart daar is het beste echt vanaf, en het blijkt dat leuke spelen In de HK Geen garantie is om internationaal mee te kunnen ( Galema, Kellerman, Pieters ) er is gewoon veel te Lang vastgehouden aan de oude kern en inderdaad In een Olympisch jaar is het wat laat om nu allerlei veranderingen door te voeren.

 4. willem-janpelle

  Elke uitspraak met het werkwoord ‘moeten’ duidt op een gebrek aan een echt plan, zoals winnaars dat hebben. Verder weer dat trekje waar meer Nederlanders - niet alleen de hockeyers - last van hebben om niet te erkennen dat de tegenstander gelijkwaardig of beter was. Wat overigens ook als een gebrek aan respect voor de tegenstander valt te beschouwen. Eigenlijk vinden we onszelf eigenlijk altijd de beste, en als we niet winnen dan komt dat door pech, de scheidsrechters, of door vergeetachtigheid om onszelf te belonen. Excuses, excuses...

 5. MIck

  De realiteitszin bij dit elftal en begeleiding is ver te zoeken, we Zijn op dit moment een stuk minder dan Australie en Belgie en kunnen Zomaar verliezen van landen als Spanje en India we spelen gelijk Tegen Pakistan wat al Jaren Geen serieus programma meer draait en als je dan Komt Met teksten als we hadden ons zelf moeten belonen heb je Geen idee hoe de zaken ervoor Staan. Brons In Tokio zou echt een wereldprestatie Zijn

  1. stekel

   MIck.. eens maar ga gerust een stap hoger. De KNHB staat evenmin in de realiteit. En dat is allebepalend .. De onmacht van Veen is Gelijk aan die van Caldas (en andersom). Een deelname aan de OS wordt daarmee precies dat.. deelname.

 6. pacoh

  Gelukkig was Veen een veel betere hockeyer als bestuurder. Nog ff en zijn 6!jaar zit er op. Nog wel ff 3 weken Tokyo meepikken

  1. stekel

   Das Psies wat Caldas ook denkt


Wat vind jij? Praat mee...