Getergde Oranje Dames laten Belgen lang in leven (2-1)

Een getergd Nederlands damesteam heeft vrijdagavond in de FIH Pro League met slechts 2-1 gewonnen van België. Dat resultaat was een schamele afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld van het Wagener Stadion. Daar was Oranje bijna drie kwarten heer en meester, maar de ploeg van coach Paul van Ass liet de Belgen (te) lang in leven. Hierdoor werd het in het vierde kwart nog onnodig spannend.

Ondanks de overwinning verlieten de speelsters van Oranje duidelijk ontevreden het veld. Na de verrassende 1-2 nederlaag  van maandag in Utrecht waren de Oranje Dames duidelijk getergd om een goed resultaat te halen. Nederland speelde ook sterk, met zeker voor rust veel variatie in het aanvalsspel en scherpte in de defensie.

Aan de kant moet coach Paul van Ass hebben genoten. Dit is hoe hij het Nederlands team over een maand op de Spelen in Parijs voor zich ziet. Met heerlijk aanvallend spel waar de speelsters zelf van genieten. Waarom verdedigen als je ook kunt aanvallen, is zijn motto.

Het publiek in het Wagener Stadion genoot. Met duizenden hadden ze zich weer door de smalle straten van het Amsterdamse Bos gewurmd om naar hun helden te kijken. Bij de Oranje Dames ga je niet kijken óf ze winnen, maar met hoeveel. Doelpunten wil je zien als je je nieuwe Oranje-shirt (bij de adidas-stand stonden weer lange rijen) aantrekt. En doelpunten kregen ze vrijdagavond in het nationale hockeystadion. Alleen niet zoveel als waar ze op hadden gehoopt en ze moesten er vanwege een sproeistoring ook een half uur langer op wachten.

Frédérique Matla

Van Ass had in vergelijking met het verloren duel van maandag op Kampong in Utrecht twee wijzigingen doorgevoerd. Talent Mikki Roberts, die vanwege bewezen diensten op de training haar eerste cap gegund kreeg, ontbrak. Net als aanvalster Fay van der Elst (goed voor de enige treffer). In haar plaats maakten Laura Nunnink en Frédérique Matla hun rentree. Van Ass speelde daardoor met zijn olympische zestien. De achttienkoppige selectie voor het Pro League-treffen werd gecompleteerd door verdediger Rosa Fernig en keepster Josine Koning, die overigens de bank niet af kwam.

Fréderique Matla legt aan voor een strafcorner. Foto: Willem Vernes

Vooral de aanwezigheid van Matla scheelde een slok op een borrel. De spits scoorde niet, maar ze was telkens gevaarlijk en bij diverse kansen betrokken. Een Matla in vorm is een kwelling voor elke defensie.

Daarnaast heeft Van Ass met Matla erbij een goed alternatief achter de hand als nummer één cornernemer Yibbi Jansen even mag uitpuffen op de bank. Maandag kreeg Oranje de meeste corners met Jansen op de bank. Dan is de flats van Renée van Laarhoven wel een wapen, maar lang niet zo gevaarlijk als de sleep van Jansen en Matla.

Als Jansen en Matla samen op de kop van de cirkel staan, moet de defensie van de tegenstander kiezen uit twee kwaden. Dat werd al na vijf minuten spelen duidelijk toen Nederland een strafcorner kreeg en het scherpschuttersduo klaar stond om de trekker over te halen. De bal ging dit keer naar Jansen, die snoeihard de kruising vond: 1-0.

Elf Belgen in de eigen cirkel

Nederland gaf na die treffer nog een beetje gas bij. De Belgen kwamen amper uit de eigen 23-meter, laat staan van eigen helft. Links en rechts sneden de Oranje-speelsters door de Belgische cirkel, die soms met elf withemden was gevuld. Veen kreeg een grote kans na een fraaie touch van Malta, die zelf de grootste kans op de 2-0 kreeg in het eerste kwart. Na geweldige aanval en een heerlijke actie van Joosje Burg over de achterlijn, had Matla de bal vrij voor het inschieten. Geheel tegen haar gewoonte in, lepelde Matla de bal naast het doel. Ze kon het zelf amper geloven.

Yibi Jansen balt haar vuist na een treffer. Foto: Willem Vernes

Nederland raakte er niet door van slag. In het tweede kwart gingen de Oranje-speelsters vrolijk verder met hun missie: België duidelijk maken dat maandag echt een uitzondering was. De ploeg van de Nederlandse coach Raoul Ehren kwam er iets vaker uit, maar waar dat maandag nog resulteerde in een reeks corners tegen, verdedigde Nederland nu geconcentreerd en gaf niets weg.

Het was wachten op meer treffers. De 2-0 was bijna van hetzelfde recept als de eerste. Weer was het Jansen uit een strafcorner, maar nu had ze daar wel een rebound voor nodig (na een bal op de paal en een assist van Moes). Ze breidde daarmee haar voorsprong als topscorer van de Pro League nog verder uit tot negentien treffers.

Handrem

Met die treffer leek de vers opgedane moed bij de Belgen alweer diep in de schoenen gezonken. Ehren sprak in de rust de hoop uit dat zijn ploeg nog een goal zou maken. Dat lukte ook nog. Aan het einde van het derde kwart promoveerde Stephanie Vanden Borre de eerste strafcorner via een carambole (Veenendaal-Moes) tot de 2-1.

Die treffer kwam volledig uit de lucht vallen, want het was ook in het derde kwart Oranje dat de wedstrijd volledig controleerde. Alleen lukte het niet om te scoren, waardoor het na de treffer van België zowaar weer op een wedstrijd begon te lijken.

Felice Albers geeft voor maar bereikt Joosje Burg niet. Foto: Willem Vernes

Nederland ging in het vierde kwart slordiger spelen en de Belgen kropen langzaam uit hun schulp. Charlotte Englebert zorgde voor gevaar, maar werd afgefloten. Oranje kreeg ook kansen, maar speelde plots toch een beetje met de handrem erop. Een minuut voor tijd was het zelfs nog even spannend voor alles wat Oranje een warm hard toedraagt, toen de Belgen nog een corner kregen. Tot hun opluchting herstelde de videoref die beslissing, waardoor het 2-1 bleef.

Van Ass zei na afloop van het verloren duel tegen België dat een nederlaag ervoor zorgt dat tegenstanders automatisch hoop krijgen dat er wat te halen valt. Na vrijdagavond zal die hoop toch niet helemaal vervlogen zijn.


8 Reacties

 1. jaapvanderzanten

  Wederom niet denderend! Het loopt voor geen meter. Zonder Yibbi zijn we nergens, we hebben niemand die een doelpunt kan maken.

  1. FrankEgmond

   Lopende mensen, geen doelpunten kunnen maken. Het is elke wedstrijd wat anders? Oranje heeft de eerste helft laten zien over welke kwaliteiten ze beschikken. Je moet nooit te vroeg pieken Jaap.

 2. Boris73

  Eerste helft was mooi spel. Veel foutjes in de tweede.

 3. BramvanEssen

  Dat vind ik wel heel negatief. Dat het nog spannend wordt op het laatst moet je kritisch bekijken, maar Belgie heeft één gelukkig gekregen strafcorner gecreeerd en die ging er ook nog heel gelukkig in. Nederland heeft Belgie denk ik 70% van de wedstrijd volledig gedomineerd en had alleen meer moeten scoren. Ik denk dat we met Matla één van de beste doelpuntenmaaksters in het vrouwenhockey hebben en in het verleden hebben we dacht ik ook wel bewezen dat anderen ook kunnen scoren.

 4. freekvdam

  Nou was goede 1e helft! Raoul zei t al in de rust, beetje taktiek aanpassen… deed ie goed. Dames hadden het lastig met andere pressie. En niemand die een doelpunt kan maken?? Matla is ongeveer de Van Persie van haar generatie 😀

 5. Sjang Fijen

  Opbouwende kritiek daar kunnen onze meiden wel iets mee, een negatieve houding brengt helemaal niks behalve een hoop nodeloos gezeik. Excusez le mot. Positief is dat Oranje er alles aan deed de nederlaag van een paar dagen geleden om te zetten in een overwinning, Het werd een overwinning, met wel een paar rafelrandjes en daar kan, moet en gaat Oranje nog voor de spelen aan werken, zo veel vertrouwen heb ik wel in dit team. Kom op meiden, zorg ervoor dat jullie er in Parijs staan. Plezier in het spel beaucoup de succes en France., la douce France parfois. Bisou.. Sjang

 6. vanleeuwenreinout@gmail.com

  SC goal tegen was wat ongelukkig uitloper schampte de bal nog vlak voor Anne Veenendaal waardoor deze van richting veranderde en minder goed weggewerkt is.

 7. werner-cats

  Het is mooi dat dameshockey competitief is. Natuurlijk hoop ik dat Nederland goud haalt, maar het is niet goed voor de sport als ze alle andere teams met groot gemak en grote uitslagen verslaan zoals een paar maanden geleden nog gebeurde, en als het in Parijs tegen zit, kunnen ze zomaar een keer verliezen zoals in de finale in Rio 2016. Er zijn hier veel meningen over bepaalde selectiekeuzes, Veenendaal/Koning, de drie routiniers... m.i. zijn dat geen keuzes die kwalitatief een beslissend verschil gaan maken en staat er nu een ijzersterke selectie die kwalitatief duidelijk beter is dan de andere teams. De coaching van Van Ass en de inzet van de dames moeten nu het verschil maken. Succes, ik heb er alle vertrouwen in!


Wat vind jij? Praat mee...