Oranje laat 0-3 voorsprong toch glippen tegen Spanje

Het Nederlands elftal zag vrijdagochtend in Valencia een riante 0-3 voorsprong in de Pro League-wedstrijd tegen Spanje toch nog in de laatste seconde in een 3-3 gelijkspel eindigen. De shoot-outs werden door Spanje beter genomen, bij Nederland scoorde alleen Jorrit Croon zijn shoot-out.

Terwijl Nederland het veld opliep straalden de gezichten al in Valencia toen ze geconfronteerd werden met het fanatieke Spaanse publiek. Dat gevoel leek Oranje meteen op de blauwe mat te leggen van het Carmen del Virgen Beteró stadion in Valencia.

Oranje pakte Spanje vanaf het begin bij de strot, onder aanvoering van spelers als Joep de Mol en Roel Bovendeert, die meteen voorwaarts dachten bij elke actie. Al in het eerste kwart stond het 0-2 dankzij echte spitsengoals van aanvallers Thierry Brinkman (rebound) en Mirco Pruyser (backhand van dichtbij).

Thierry Brinkman en Terrance Pieters vieren samen de 0-1. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Na twee gekraakte strafcorners van Nederland scoorde comeback-kid Jelle Galema – die zijn 51ste interland speelde – met een heerlijke tip-in de 0-3. Het was typerend voor deze wedstrijd, waarin alle spelers met wat minder ervaring zich goed staande hielden tegen de Spanjaarden, die wel echt tegenvielen in eigen stadion.

Dat was totdat Spanje de 1-3 maakte van dichtbij. Toen volgde in het vierde kwart toch die typische Pro League-opleving, die we al vaker hebben gezien. Spanje tipte schitterend de 2-3 binnen, waarna er nog tien spannende minuten volgden. Spanje kreeg nog een strafcorner met letterlijk vier seconden op de klok. De eerste werd eruit gelopen door Sander Baart. De tweede corner resulteerde in nog een derde corner, hevig betwist door Nederland. De bal werd niet goed gestopt, maar ging er toch in. Gezien het spelbeeld was dat niet terecht, maar er gebeuren wel vaker bijzondere dingen in de Pro League.

Met een zuur gezicht moest Oranje de shoot-outs nemen. Alleen Croon wist te scoren, terwijl drie Spanjaarden wel het net wisten te vinden.

Josep Romeu na de winnende shoot-out. Foto: David Aliaga/Get Ready Images


 

Hier vind je de live-updates van de derde Pro League-wedstrijd van Oranje, tussen Spanje en Nederland, in Valencia. Ook te volgen op Ziggo Sport. Keeper Maurits Visser (Bloemendaal) en Den Bosch-speler Arjen Lodewijks maken hun Oranje-debuut vandaag in Valencia. Keeper Sam van der Ven (al later ingevlogen) is te ziek om te spelen vandaag.

Sergi Enrique, Xavi Lleonart en Josep Romeu scoren hun shoot-out. Bij Nederland is het alleen Croon die scoort. Terrance Pieters krijgt eerst een strafbal, maar na een videoreferral is het toch geen strafbal.

’60 Ongelofelijk maar waar. Uit de derde strafcorner die volgde uit de strafcorners vlak voor tijd, weet Spanje toch nog de 3-3 te  maken. Shoot-outs volgen.

’57 Nederland houdt vooralsnog stand tegen de Spaanse druk. Nog drie minuten volhouden met een 2-3 stand.

’50 Het is weer helemaal een wedstrijd. Spanje maakt de aansluitingstreffer via een prachtige tip-in van Albert Beltran.

’49 Aan de andere kant direct een Spaanse kans. Alvaro Iglesias schiet, maar Visser ruimt gemakkelijk op.

’48 Nederland zoekt de aanval vanaf het begin vierde kwart. Terrance Pieters is gevaarlijk voor de Spaanse goal en speelt vandaag met veel dreiging.

Einde Q3. De Spanjaarden toonden in het derde kwart hun befaamde veerkracht. Maar lukt het ze om de wedstrijd in het vierde kwart nog te kantelen of behoudt Oranje de voorsprong?

’43 Spanje tikt aan het einde van kwart drie van dichtbij de 1-3 binnen. Doelpuntenmaker Enrique Gonzalez.

’41 Corner voor Spanje. Hun eerste van de wedstrijd. Visser redt tot twee keer toe. Eerst met zijn stickhand laag en vervolgens pakt hij ook de rebound met zijn rechtervoet. De scheidsrechter fluit vervolgens voor een strafbal. De scheidsrechter zag wellicht dat de Spanjaard bij zijn schot op zijn stick werd geslagen. Oranje vraagt een video-referral aan en wint deze. Geen overtreding, geen strafbal.

’38 Jelle Galema tipt de 0-3 binnen. Het kan niet op voor Oranje. Galema, die twee jaar afwezig was bij Oranje, tipt mooi binnen na een goede voorzet van Lars Balk.

’37 Via Bob de Voogd krijgt Nederland hun tweede strafcorner. Jip Janssen pusht, maar de bal wordt op de lijn gered.

’33 Mooie aanval van Oranje via Baart, Pruyser en Galema wordt beloond met een strafcorner. Keeper Cortes redt op lage sleep van Mink van der Weerden.

RUST: Oranje domineert. Spanje kreeg in Q2 hun eerste echte kansen, maar keeper Visser die zijn debuut maakt voor Oranje redde twee keer bekwaam.

’27 Kans voor Nederland. Jelle Galema haalt hard uit met zijn forehand, maar zijn bal strandt bij de paal.

’26 Maurits Visser nu twee keer achter elkaar in actie. Met twee knappe reddingen houdt hij het Oranje-doel schoon. Stand nog altijd: 0-2 voor Nederland.

’22 Even komen de Spanjaarden de cirkel van Oranje binnen, Mink van der Weerden ruimt stijlvol op. Vooralsnog heeft debutant in het doel Maurits Visser nog weinig te duchten van de Spaanse aanvallers dankzij een solide defensie voor hem.

’18 Nederland blijft hoog druk zetten. De Spanjaarden grote moeite om hieronder uit te hockeyen.

’16 Q2 begonnen. Loopt Nederland verder uit of kan Spanje wat terugdoen?

Ondanks de meer dan duizend kinderen zijn er ook Nederlandse supporters in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Einde Q1. Nederland domineert. De Spaanse furie is nergens te bekennen vooralsnog, behalve bij de kinderen die met ziel en zaligheid aanmoedigen.

’13 Mirco Pruyser maakt van dichtbij de 0-2! Na goed doorzetten van Jorrit Croon.

’11 Thierry Brinkman scoort de 0-1! Na goede actie Terrance Pieters en inzet, is het duveltje uit een doosje Brinkman die knap de 0-1 scoort.

‘9 Eerste strafcorner voor Nederland. Na videoreferral wordt het uitslaan.

‘9 Kansje voor Roel Bovendeert. De aanvaller van Bloemendaal laat zich meteen gelden hier in Valencia. Veel aan de bal, meteen dreigend naar voren.

‘6 Goede counter via de goed spelende De Mol, Bob de Voogd brengt in met zijn backhand, maar geen tip-in voor Oranje.

‘4 Eerste goede aanval Oranje. Via Joep de Mol gaat de bal naar Pruyser, die naar Jorrit Croon passt in de cirkel. Loopt met een sisser af voor Spanje.

‘1 Er is afgeslagen. Dankzij trommels en de opkomst van meer dan duizend kinderen is er volop sfeer hier in Valencia. Het krijsen van de kinderen is oorverdovend en hartverwarmend. Interessant om te zien wat dit relatief onervaren Nederland hier kan presteren tegen Spanje, dat met Xavi Lleonart, Pau Quemada en captain Marc Salles vol voor de winst zal gaan.

 

Opstelling Nederland: Maurits Visser, Lars Balk, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Sander Baart, Mirco Pruyser, Bob de Voogd, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Mink van der Weerden (c), Jelle Galema.

Wissels: Terrance Pieters, Roel Bovendeert, Jip Janssen, Derck de Vilder, Arjen Lodewijks, Johannes Mooij.

Opstelling Spanje: Quico Cortes, Sergi Enrique, Marc Serrahima, Ignacio Rodriguez, Alvaro Iglesias, Marc Salles (c), Xavi Lleonart, Vicenc Ruiz, Josep Romeu, Pau Quemada.

Wissels: Joan Tarres, Ricardo Santana, Alejandro de Frutos, Albert Beltran, Mario Garin (k), Marc Bolto, Marc Siralles.

Om 11:00 uur spelen de Oranje Heren in Valencia hun derde Pro League-wedstrijd, in en tegen Spanje. Uit de eerste twee wedstrijden haalde Oranje uit het verre Oceanië liefst vijf punten. Je kunt het duel zien via Ziggo Sport, of anders volgen via de live-updates van de redactie van hockey.nl, die aanwezig is in Valencia en na de wedstrijd een reactie haalt bij de hoofdrolspelers.

Hier lees en kijk je vooraf terug over de voorbereiding van de Oranje Heren in Valencia, die woensdag aankwamen.


16 Reacties

 1. walter-driehuis

  Zo suf dat alles online gekeken kan worden en Nl potjes alleen bij ziggo... ja dat heeft met rechten enzo te maken maar waarom niet gewoon ook NL streamen en het zo toegankelijker maken....

  1. vostammer

   Ach... om 11 uur ´s ochtends beginnen omdat de gokbazen dat willen, zegt toch al genoeg. Dit toernooi is er nu eenmaal niet voor bedoeld dat er veel mensen kijken. En dat is tot nog toe prima gelukt!

 2. robvisser

  Mirco Pruyser en shoot-outs... Geen gelukkige combinatie. Maar wat geven de Oranje heren het allemaal knullig weg, de 3-0 voorsprong. Terrance Pieters de schlemiel van de wedstrijd. Zorgt er volgens mij ook nog voor dat Spanje de derde goal krijgt.

 3. mirco_10

  Dom.

 4. asjemenou

  Spanje, de nieuwe Duitsers? Tot de laatste minuut. Ach bekende ezel heet alweer Nederland.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Mooij: 'Spanjaarden kijken op tegen het Nederlandse hockey.' Misschien de verkeerde instelling... Ik zie nog steeds de waarde van de Pro League niet: geen live wedstrijden op TV en samenvattingen pas laat beschikbaar. Op basis van het bereik is er de bevestiging dat er een klein publiek voor hockey is, terwijl dat niet nodig is.

  1. just

   Ze zijn toch live op tv

  2. peterpost1

   Iedere wedstrijd komt live op TV, op Ziggo. Ontzettende onzin-reactie dit

 6. Toon Janssen

  Is er iets niet in orde met ziggo?😳

 7. Mark Bouwman

  3-0 voor. En het zal weer eens niet waar zijn: "Hollanditis" slaat opnieuw toe.

 8. luchtisblauwgrasisgroen

  Ik bedoelde publieke TV - slechts 3.3 miljoen mensen hebben een Ziggo abonnement...

  1. vostammer

   Dan hebben die andere 14 miljoen pech.

 9. mickh

  Robbie;) Wat enig dat je de moeite hebt genomen om naar Valencia af te reizen voor zo een oefenpotje. Wat een heerlijke outfit..Enne...die dames om je heen, zijn dat collega`s of heb je die daar pas leren kennen?

 10. lize

  Die gezichten haha kom op man tis maar de Pro-league een niets betekenende Show competitie waar kleine landen de verloren kansen bij grote Toernooien weer op een belachlijke manier weer goed willen maken pfff. Have FUN oh my ...

 11. w.j.arriens

  Verdedigen is nooit het sterkste deel van de Ned Mannen geweest. De paniek (disorganisatie) slaat ook te vaak toe. Er is een leider nodig achterin. Bij de 2e goal van Spanje stond iedereen verkeerd terwijl een Spanjaard vrij kon intikken. Het is goed dat dit is gebeurd (3-3 met verloren strafballen). Een leermomentje. De coach is verantwoordelijk voor de struktuur, voor de taktiek, voor de mentale weerbaarheid. Daarin voldoet de huidige niet. Het is tijd voor meer verandering, niet alleen van coach maar ook spelers die geen sc's meer maken en niet genoeg leiding geven. Wel zijn we op de goede weg: geef nog meer jeugd een kans.

 12. jappiekrekel

  Hilarisch


Wat vind jij? Praat mee...