Kitty van Male: ‘Voor de goal moeten we scherper worden’

Ondanks de twee goals die de Oranje Dames tegen de Spanjaarden maakten, vond Kitty van Male dinsdag dat het aanvallend beter moet. De 30-jarige spits, die in het derde kwart het eindstation was van mooi combinatiespel, keek ook kritisch naar zichzelf en trok het boetekleed aan.

Het was nog vroeg in de wedstrijd toen Marloes Keetels een bal uit de lucht plukte en met een sublieme backhandpass haar teamgenoot Van Male helemaal vrij voor het doel zette. De aanvaller van Amsterdam tipte de bal te gehaast in één keer over de grond door. Toen de Spaanse keepster met haar voet redding bracht, realiseerde Van Male zich meteen dat ze de verkeerde keuze had gemaakt. Ze had de bal aan moeten nemen.

Het zijn van die kleine dingen waaraan je ziet dat het ‘m nog niet helemaal is. Kitty van Male

‘Ik dacht dat ik minder tijd had. Dat de keepster uit haar doel zou komen. Dit was een moment waar ik kritisch op mezelf moet zijn’, analyseerde Van Male kort na de wedstrijd, die ook bij het afvuren van een backhandschot niet scherp genoeg was. Ze sloeg de bal naast in plaats van op het doel, waardoor er geen rebound kwam. Ook Frédérique Matla (timede bij de tweede paal een tip-in verkeerd) en Eva de Goede (flatste een bal in plaats van ‘m te slaan) misten een opgelegde kans.

Van Male: ‘Het zijn van die kleine dingen waaraan je ziet dat het ‘m nog niet helemaal is. Dat is niet erg, want we hebben nog een paar weken tot het WK. Dit was een goed begin, maar het kan beter. Voor de goal moeten we scherper worden.’

Kitty van Male in actie tijdens de wedstrijd tegen Spanje. Foto: Koen Suyk

Prachtige openiningstreffer

Het viel Van Male vooral op dat de Spanjaarden, die de afgelopen jaren flink aan kwaliteit hebben gewonnen, de Oranje Dames aftroefden in de aannames. Dat was een punt dat de aanvaller meerdere keren aanhaalde in haar analyse na de wedstrijd. Aan de andere kant zag ze ook een hoop goede dingen. Met name de aanval waarvan zijzelf het eindstation was, was er één uit het boekje.

Malou Pheninckx veroverde rond de middenlijn de bal en speelde Eva de Goede aan. Daarna ging het snel. De Goede gooide de turbo aan en stak het halve veld over. Ze gaf een heerlijk passje op Xan de Waard, die weer een schitterend balletje op Frédérique Matla in de cirkel gaf. Matla hield het overzicht en legde terug op Van Male, die de bal simpel kon binnentippen in het lege doel. Het was een prachtige aanval, die werd beloond met applaus van bondscoach Alyson Annan.

Van Male: ‘Die goal was inderdaad mooi. Iedereen stond op haar positie. Iedereen speelde de eerste bal. Het was fantastisch. Dit is hoe wij moeten hockeyen. Hoe wij op ons best zijn. We moeten met snelheid een combinatie naar voren aangaan. Als we dit altijd doen, zijn wij onverslaanbaar.’

Kitty van Male, Xan de Waard en Frédérique Matla vieren in de 37ste minuut dat de openingstreffer is gemaakt. Foto: Koen Suyk


6 Reacties

 1. robvisser

  Kitty van Male is helemaal niet in vorm, al een tijdje niet. Best wel een gok om haar mee te nemen naar het WK, terwijl Charlotte Vega heel makkelijk scoorde bij A'dam.

 2. lynnBosman

  Caldas deed het ook in 2012 waar v Male geen goed toernooi speelde. En niet alleen zij. Heel slecht tegen NZ, geweldig tegen Arg. Maakt wel vaak belangrijke goals. Goede aangeefster sc. Anderzijds werd GB bv laatste op de CT in 2016 en won het goud in Rio. Degene die te traag zijn of echt al lang uit vorm zijn (Verschoor bv) thuis laten. Vega is voor het wk gepasseerd station. Maakte ook haar goals niet toen het echt moest. Zerbo had een kans mogen krijgen. Hoop toch nog ergens op Hulsen.

 3. robvisser

  Als aangeefster voor de strafcorner is Marloes Keetels net zo goed. De strafcorner zelf is sowieso niet goed genoeg van Nederland, maar dat laat Annan ook voor wat het is door Yibbi Jansen thuis te laten. Ik vind Kitty van Male te beperkt als speelster. Een Charlotte Vega had het verschil kunnen maken, maar die is al snel doorgestreept helaas. Alleen Kelly Jonker is er nog als pure spits. Te weinig..

 4. lynnBosman

  Eens qua pure spits, hoewel Hulsen dat ook is. Matla scoort ook veel. Tsja ik ben wel gecharmeerd van v Male. Haar sc aangeven is Zoals Paumen het in haar boek noemde bizar hard. Vind haar wel beter dan Keetels. Sanders kan het ook. Maar goed het is nog maar de eerste wedstrijd.

 5. PeterWilligendael

  Trots op onze Oranje Dames!

 6. kasparstevens

  Als Maartje en Yibbi de sterren van Tokyo gaan worden ... is niet meenemen naar voorgaande WK wel vreemd.


Wat vind jij? Praat mee...