Krappe zege op België geeft Oranje huiswerk voor het EK

Richting het EK in Mönchengladbach (18-27 augustus) leek Nederland de afgelopen weken onoverbrugbaar ver weg te lopen bij de concurrentie. Maar het België van Raoul Ehren bewees zaterdag in Antwerpen dat de strijd om de Europese titel nog lang geen gelopen race is. Oranje boekte een krappe 2-0 winst op de Red Panthers, met goals van Xan de Waard en Frédérique Matla. Acht minuten voor tijd stond het nog 0-0.

Duitsland? Werd vorige week in het Wagener Stadion door Oranje met 5-0 weggeblazen. Groot-Brittannië, dat op het EK speelt als Engeland? Maakt deze Pro League totaal geen indruk, met een zesde plaats. Spanje? Doet niet eens mee aan de Pro League. Italië, Ierland en Schotland? Hebben op het EK geen schijn van kans tegen Nederland.

Maar België? Daarmee had Nederland zaterdagmiddag bijzonder veel moeite. Zeker na de kwartfinale van het wereldkampioenschap een jaar geleden waren de verwachtingen van het Belgisch elftal al hooggespannen. Destijds stond het na drie kwarten nog 1-1. Nederland won ternauwernood, met 2-1. Van alle tegenstanders op het WK was België hét land dat het Nederland het moeilijkst maakte. Veel moeilijker dan de tegenstander in de finale, Argentinië.

Onder leiding van topcoach Raoul Ehren kende België de afgelopen jaren een groeispurt. Het steeg naar de vierde plaats op de wereldranglijst. Sterspeelster is de 22-jarige Charlotte Englebert, die door Den Bosch uit België is weggekaapt en volgend seizoen uitkomt in de Tulp Hoofdklasse. Zij is echt een parel van een hockeyster. In de loop der jaren is de strafcorner van Stephanie Vanden Borre steeds gevaarlijker geworden. En met de 18-jarige Emily White hebben de Red Panthers alweer de volgende groeibriljant opgeleid. In haar eerste tien interlands scoorde de aanvaller direct zeven keer.

Yibbi Jansen wist niet te scoren uit haar specialiteit: de strafcorner. Foto: Willem Vernes

Grote kansen voor België

België zette direct vanaf de afslag haar tanden in Nederland. De Red Panthers maakten er een fysiek gevecht aan. Nederland – bij wie verdediger Rosa Fernig haar rentree maakte en Pien Sanders haar honderdste interland speelde – begon met een valse start door al na anderhalve minuut hockeyen de videoscheidsrechter kwijt te raken. De Belgen stichtten af en toe gevaar met een paar snelle counters. Nederland legde via Yibbi Jansen al vroeg twee keer aan voor een strafcorner, maar beide sleeppushes werden eruit gelopen.

Oranje maakte in begin van de wedstrijd het spel, maar de Belgen sneden met hun turn-overs soms gevaarlijk door de Nederlandse verdediging heen. Louise Versavel stuitte halverwege het tweede kwart op de inglijdende Josine Koning. Het was tot dat moment de grootste kans van de wedstrijd. Het tweede kwart was sowieso voor de Belgen, die veel verdedigden, maar wel gevaarlijk waren.

Josine Koning brengt glijdend redding op een kans voor Louise Versavel op de 1-0. Foto: Willem Vernes

Oranje heeft moeite met België

Twee keer mocht België in het tweede kwart aanleggen voor een strafcorner, via Vanden Borre. Bij haar tweede poging bleef de bal gevaarlijk in de cirkel liggen, waarna Nederland ontsnapte aan een achterstand en op het nippertje wist uit te verdedigen. In de laatste seconden van het tweede kwart kregen de Red Panthers opnieuw een grote kans. Vanaf de rechterflank zeilde de voorzet van talent White voorlangs, zonder te worden binnen getipt. Oranje mocht feitelijk van geluk spreken dat het met een stand van 0-0 de kleedkamers opzocht.

Nadat België na rust via Judith Vandermeiren op de voeten schoot van Koning, die de hele wedstrijd keepte, kantelde het spelbeeld en was het derde kwart weer voor Nederland. In die fase kreeg Oranje drie corners, die niet werden verzilverd. Via Elzemiek Zandee was Nederland dichtbij de 1-0, maar zij wist een voorzet vanaf rechts niet binnen te schieten. Ook de Belgen stichtten uit een counter gevaar. Englebert schoot na een knappe rush naast.

Xan de Waard heeft Nederland op voorsprong gezet. Foto: Willem Vernes

Goal van De Waard zorgt voor opluchting

In het laatste kwart legde Nederland voor de zesde keer aan voor een strafcorner. De sleeppush van Jansen was recht op de Belgische keepster Sotgiu af. Maar uit de rebound schoot Xan de Waard de 1-0 binnen. Dolblij sprongen enkele van haar teamgenoten in haar armen, een teken van opluchting. In de laatste vijf minuten van de wedstrijd perste België er een slotoffensief uit, maar de verdediging van Nederland hield stand. Twintig seconden voor tijd bepaalde Frédérique Matla met een knap schot de eindstand op 2-0.


4 Reacties

  1. robvisser

    Vanwege de gewonnen Pro League was de spanning er wat af, denk ik. En de Belgen doen juist altijd een stapje extra tegen Nederland. Dat de Oranje dames desondanks nog winnen zegt genoeg. De Oranje dames staan wel weer op scherp tijdens de EK. Ook al in de volgende wedstrijd verwacht ik beter spel. Maar het is lastig spelen tegen zo'n Belgische muur, dat is toch wel de grootste kracht van de Belgen, die degelijkheid.

    1. robboomsma

      De ek? Het EK 🙄

  2. bartherklots

    De dames hebben de Belgen gewoon zand in de ogen gestrooid!

  3. bartherklots

    Is het “de EK“ of “het EK“? Het juiste antwoord is: Het EK De EK is dus fout.


Wat vind jij? Praat mee...