‘Kwartfinale halen geen reden tot feest’, zegt Hertzberger

Canada was het verplichte voorgerecht voor het Nederlands elftal, op weg naar echt smakelijke hoofdgerechten. Donderdag wacht India, voor een plek in de halve finale van het WK. ‘Het was eenrichtingsverkeer. Het zegt genoeg dat hun keeper man of the match is’, zei Jeroen Hertzberger. ‘Door naar de volgende.’

Aanvoerder Billy Bakker zei een dag voor de wedstrijd: ‘Als je landen als Canada genoeg vitaminen geeft en het gevoel dat er wat te halen is, kan het moeilijk worden.’ Dat gebeurde niet. Het Nederlands elftal pakte in de kruisfinale Canada bij het nekvel en liet nooit meer los. Keeper David Carter kreeg dankzij een fel Oranje zo’n twintig Nederlandse kansen te verwerken. Hij stopte een strafbal van Jeroen Hertzberger, zag Oranje scheutig met de kansen omspringen, keerde er genoeg om uit te groeien tot man of the match, maar moest zich alsnog vijf keer gewonnen geven.

Het dapper strijdende Canada hield het tegen thuisland India in de poulewedstrijd vol tot het derde kwart, maar die luxe was ze niet gegund tegen een hongerig Oranje, dat vanaf de eerste minuut bij de les was en waar vooral het middenveld kon excelleren. In de eerste kwarten moest keeper Pirmin Blaak één keer in actie komen. De tegenslag van de avond was het dramatische uitvallen van verdediger Sander de Wijn, die zwaar aangeslagen het veld afliep. Dat was precies wat het Nederlands elftal in deze ‘tussenronde’ voor de kwartfinale niet kon gebruiken.

Thijs van Dam en de Canadese keeper David Carter. Foto: Koen Suyk

Het sterke en onvoorspelbare India wacht in eigen stadion in de kwartfinale

Want hinkte Oranje nog op twee gedachten, bij een 2-0 stand in de rust, en toen het naar een grotere score uitliep? Dat was de vraag aan Hertzberger, die zeker goals had kunnen toevoegen aan zijn totaal van drie, maar hier ondanks meerdere pogingen – strafbal, strafcorner en schot over het doel – niet in slaagde. ‘2-0 blijft een listige score. Dat was niet echt luxe. Er hangt natuurlijk een spanning om zo’n wedstrijd heen. Maar als je dit hele toernooi goed wil zijn, dan kun je niet op tachtig procent spelen. Voor de energiebesparing maakt het niet uit. We zijn met een missie bezig. Wij willen ons elke wedstrijd verbeteren. Ik denk dat we dat vandaag goed hebben gedaan’, vindt Hertzberger, die zijn derde WK speelt en al brons en zilver verzamelde.

Na het laatste fluitsignaal gingen er geen handen omhoog. Dat was normaal volgens Hertzberger, want als de nummer vier van de wereld zich plaatst voor de kwartfinale van het WK, is dat geen reden tot feest, zei hij. Over de blijdschap van het bereiken van die kwartfinale hing de sluier van de blessure van de belangrijke pion Sander de Wijn.

Nu Oranje zich in dit bijzondere WK-format van de twaalf beste landen tot de laatste acht landen heeft gespeeld, staat er een heel bijzonder gerecht op het menu: thuisland India, in het eigen Kalinga Stadium. Het wordt afwachten hoe pittig het Indiase team werkelijk is, als het straks speelt tegen een van de toplanden van dit toernooi. Tegen België speelde de hoop van de natie een matig eerste bedrijf, maar volgde een geweldige tweede helft. Dat het jeugdige India in eigen stadion een levensgevaarlijke tegenstander is, weten de Nederlandse internationals dondersgoed.

Het moment dat Sander de Wijn om hulp vraagt tegen Canada, in het derde kwart. Foto: Koen Suyk

‘In het hol van de leeuw de boel stil krijgen’

Hertzberger (32), met 217 interlands de meest ervaren speler van het team, weet niet precies wat voor wedstrijd hij moet verwachten. ‘Wij gaan uit van eigen kracht en moeten gewoon goed zijn. Ik vind het lastig om te zeggen of wij favoriet zijn. We kunnen er niet van uitgaan dat we India pakken als we een slechte dag hebben. Op de Champions Trophy speelden ze heel laag en moesten we oppassen voor hun counter. Het zal een wedstrijd met hoog tempo worden.’

Hertzberger vreest de duizenden Indiase supporters in eigen stadion in ieder geval niet. Het is een situatie, tegenovergesteld aan het stadion van ADO Den Haag in 2014, toen Oranje door eigen publiek werd toegeschreeuwd. ‘Voor mij was dat stadion mooier, omdat-ie helemaal dicht is. Dit stadion hier is misschien weer wat epischer. Het is India, met vuurwerk en alles. Het stadion is heel bijzonder, maar het blijft ook gewoon een veld. Als het balletje rolt, heeft het voor mij geen invloed. Ik denk dat het mooi is om donderdag in het hol van de leeuw de hele boel hier stil te krijgen.’

 


1 Reactie

  1. Runa Honig

    India moet te kloppen zijn, daarna wordt het bloedspannend en zullen spelers boven zichzelf uit moeten gaan stijgen om de titel binnen te slepen. De voortekenen zijn niet gunstig, maar het kan raar lopen. Duitsland, België en Australië zijn de te kloppen ploegen, lijkt me. Kom maar op met die wedstrijden!


Wat vind jij? Praat mee...