Late gelijkmaker zorgt voor bittere pil bij Oranje op oefentoernooi

De Oranjemannen zijn het vierlandentoernooi in Terrassa begonnen met een gelijkspel tegen Engeland: 1-1. Anderhalve minuut voor tijd sleepten de Britten dankzij specialist Sam Ward de gelijkmaker op de borden, tegen Nederland dat veel meer kansen kreeg. Ze maakten er echter slechts eentje af, via Jip Janssen die in het derde kwart de rebound van zijn eigen corner benutte.

Terrassa, de hockeyhoofdstad van Catalonië, is de laatste halte voor het Europees kampioenschap in Mönchengladbach. Daar wordt de belangrijkste buit van de zomer verdeeld; de continentale titel plus een olympisch ticket. Over 25 dagen gaat die jacht van start. Het oefentoernooi in Spanje is een fijne graadmeter, om te zien waar Oranje staat na de winst in de Pro League en de paar weken rust die de selectie daarna kreeg. Aan die zomerpauze kwam afgelopen week een einde, toen Oranje in het vliegtuig stapte. Dat gebeurde met 24 man, maar zonder Pirmin Blaak en Max de Bie, die in Nederland doortrainen.

Het was de wedstrijd van de terugkomers. Seve van Ass speelde zijn tweede wedstrijd van de zomer. Tijmen Reyenga tikte zijn vierde duel van dit jaargetijde aan en Jorrit Croon maakte zijn eerste minuten sinds het WK in januari. Daarnaast kreeg ‘new kid on the block’ Duco Telgenkamp weer speeltijd van bondscoach Jeroen Delmée. De spits van Kampong is aangehaakt na zijn stormachtige debuut in Eindhoven, waar hij tijdens zijn eerste drie Oranje-optredens vijf keer scoorde.

Duco Telgenkamp speelde zijn vierde interland voor Oranje. Foto: David Ramirez Rodriguez

De aanvallers-achtige uithaal van Janssen

Op het blauwe en vooral warme veld, waar het kwik opliep tot dertig graden, was dat in de eerste twee kwarten het probleem bij het Nederlands elftal: scoren. Kansen waren er zat. Twee corners bijvoorbeeld voor Jip Janssen, die de laatste wedstrijden in de Pro League zo trefzeker was. Backhandschoten van Steijn van Heijningen en Floris Wortelboer, die vrij mochten uithalen in de Engelse cirkel. De Britten, een outsider voor het EK, waren sporadisch gevaarlijk en hadden mazzel dat er bij rust nog niet gescoord was.

Dat veranderde in het derde kwart, waarin Oranje juist minder kansen creëerde. Janssen mocht opnieuw tweemaal uithalen vanaf de kop. Bij die laatste poging werd de sleep van de Kamponger gekraakt, maar de rebound viel voor z’n stick. Janssen bedacht zich niet en haalde vol uit met zijn backhand. Aanvallers-achtig. Meedogenloos. De balde zeilde prachtig in het zijnetje van het doel, naast de prima keepende Oliver Payne.

Jip Janssen viert de 1-0. Foto: David Ramirez Rodriguez

Dure misser en bittere pil

Thierry Brinkman kreeg aan het begin van het laatste kwart nog een fikse kans om de score op te vijzelen. De aanvoerder van Oranje zag zijn poging van dichtbij voorlangs het doel gaan en dat bleek een dure misser. Engeland, dat ook na rust amper kon imponeren, sloeg namelijk nog toe. De Britten kregen anderhalve minuut voor tijd – vlak na de eerste echte redding van Oranje-goalie Maurits Visser – nog een stafcorner. En inderdaad, die belandde in de touwen dankzij een machtige sleeppush van Sam Ward: 1-1.

Het was een bittere pil voor Nederland, dat juist gemakkelijk stand leek te houden. Veel tijd om daarover te treuren is er niet, want woensdag (18.00 uur) staat alweer het volgende duel van regerend Europees kampioen op het programma. Dan treedt Oranje aan tegen India. Vrijdag wordt de poulefase in Terrassa afgesloten tegen Spanje, waarna op zondag de prijzen worden verdeeld.  Pas dan is duidelijk hoe Oranje echt erop staat, minder dan een maand voor het EK.