Lauren Stam was ondanks de voorsprong opeens vliegende keeper

Drie minuten voor tijd ging gastland China tegen Nederland met een vliegende keeper spelen, als laatste redmiddel om iets aan de 1-0 achterstand te doen. De Oranje Dames kwamen met een tegenzet. Ze gingen ook met een vliegende keeper spelen.

Het was een teken van zelfvertrouwen, dat Nederland het aandurfde om bij een voorsprong van 1-0 met een leeg doel in de rug te spelen tegen de Chinezen. Die gingen vol in de aanval, omdat ze van Oranje moesten winnen om zich voor de finale van zondag te plaatsen. Maar Nederland koos niet voor zekerheid in het doel, maar voor zekerheid in het veldspel. Met een vliegende keeper was het niet elf tegen tien, maar elf tegen elf, was de gedachte.

Het was verdediger Lauren Stam die het roze shirt in haar handen kreeg gedrukt en voor keepster Anne Veenendaal het veld in kwam. ‘We hebben met elkaar afgesproken dat wij met een vliegende keep gaan spelen als de tegenstander dat ook doet. Dat is dit toernooi niet voor het eerst, dat spreken we wel vaker af. Het had op het WK ook al voor kunnen komen, als de wedstrijd erom gevraagd had. Nu was ik het die het hesje aantrok, omdat ik toevallig op de bank zat en dus kon invallen. Maar we hebben meerdere verdedigers die het zouden kunnen doen. Caia (van Maasakker. red.) bijvoorbeeld.’

De Chinese keepster hield China bij een stand van 1-0 met een paar mooie reddingen lang in de wedstrijd. Foto: OrangePictures/Andre Weening

‘Na anderhalve minuut kon ik alweer naar de kant’

Een mooie bijkomstigheid voor Oranje was dat het meteen kon oefenen, mocht het zondag in de slotfase van de finale tegen Australië nodig zijn een vliegende keeper in te brengen. ‘China bleef natuurlijk naar voren hockeyen. Er kwam een man in mijn zone, die ik heb opgepakt,’ zei Stam. ‘Voor de rest veranderde er niet zoveel. Het pakte goed uit. Na anderhalve minuut kon ik alweer naar de kant.’

Met het inbrengen van de twee vliegende keepsters brak namelijk een hectische slotfase aan. China viel aan, maar Renée van Laarhoven veroverde de bal. Nederland zocht de aanval, maar China kwam weer in balbezit. Op het middenveld zette Ginella Zerbo op de linkerflank druk en veroverde ze de bal terug. Laura Nunnink sloeg ‘m voor, richting Marijn Veen. Het doel was leeg. Toen werd de wedstrijd beslist. Beheerst pushte Veen raak: 2-0.

Oranje juicht nadat Marijn Veen de 2-0 heeft gemaakt. Foto: OrangePictures/Andre Weening

China bleef na de 2-0 wel met een vliegende keeper spelen

Het was voor Nederland reden genoeg om Veenendaal weer terug het veld in te sturen. Het optreden van Stam als vliegende keeper duurde hooguit anderhalve minuut. Meer niet. In de I-zone, de plek waar na afloop van de wedstrijd interviews plaatsvinden, kon de verdediger van Amsterdam er zelf om lachen.

China bleef wel met een vliegende keeper spelen. De bal kwam op de voet van Eva de Goede, waardoor China een strafcorner kreeg. Daaruit volgde nog een corner. Met nog veertig seconden te spelen ging de sleeppush over de grond de hoek in (2-1). Het was deze Champions Trophy pas de tweede tegentreffer van Oranje, bij wie de verdediging met Lauren Stam, Caia van Maasakker, Pien Sanders en Renée van Laarhoven staat als een huis.

Stam: ‘Dit was een leuke wedstrijd. Een goede voorbereiding op de finale van morgen, omdat China voor de winst speelde. Zeker omdat Australië de wedstrijd ervoor had verloren van Japan, waardoor ze de finale nog konden halen. Wij hoorden in het hotel al dat die Australiërs met 2-0 achter stonden. Toen we bij het stadion aankwamen, was het al 3-0. Net hoorde ik dat het uiteindelijk 3-1 is geworden. Australië heeft een goede ploeg. Makkelijk wordt het morgen niet. Maar als wij als team hard werken, kunnen we zeker winnen.’


5 Reacties

 1. Runa Honig

  De trend van het wk is verder doorgezet: omdat de tegenstanders zo zwak zijn, valt niet op dat wij ook in een neerwaartse spiraal zitten. Het is te makkelijk. Je kunt je zoveel fouten permitteren. En dan die excuses: we zijn hier niet met de beste selectie. Nee, zo bouw je lekker aan een team met al die wisselende groepen. Je komt zo niet in je proces richting het grote doel: olympisch goud.

  1. goud

   Je reageert niet op jet artikel? Blijkbaar behoefte je eigen negativiteit ook op anderen over te brengen?

 2. Runa Honig

  Goud@ ik zou zeggen reageer eens inhoudelijk. Daar zijn we hier toch voor! Prima als jij iets anders vindt.....

 3. mickh

  Terechte constatering Runa; het internationale dameshockey begeeft zich met een rotgang richting de afgrond. Een ieder, al dan niet getooid met oranje veren die anders beweert, is een fijne fan, doch gespeend van elk realisme. Al die nieuwe formats die FIH voor de dames heeft ontwikkeld gaan het verschil niet maken. Probleem erkennen, plan ontwikkelen en uitvoeren. KNHB zou hiertoe als wereldkampioen initiatief moeten nemen, daar op deze manier elke titel, die de dames met 2 vingers in de neus behalen, aan forse inflatie onderhevig is.

 4. harry_knak

  Geen enkele, maar dan ook geen enkele, chinees heeft er enige weet van dat er ergens in zijn land en zelfs stad meisjes met een stuk hout of glasfieber achter een bal aanrennen.


Wat vind jij? Praat mee...