Leurink, Albers, Kerstholt en Van den Assem terug in Oranje

Laurien Leurink (foto), Felice Albers, Ireen van den Assem en Maxime Kerstholt maken komend weekend hun rentree in het Nederlands elftal. Bondscoach Jamilon Mülders heeft het kwartet opgenomen in zijn wedstrijdselectie voor de twee thuisduels met Argentinië in de FIH Pro League, op zaterdag en zondag. De Oranje Dames spelen beide wedstrijden tegen de aartsrivaal op het terrein van Union in Nijmegen. 

Leurink kwam sinds de olympische finale van 6 augustus 2021 tegen datzelfde Argentinië niet meer in actie voor Oranje. De 121-voudig international kampte lange tijd met een voetblessure en speelde pas sinds april weer voor de volle honderd procent mee in de wedstrijden van SCHC.

Ook Albers speelde sinds het winnen van de gouden medaille in Tokio geen wedstrijd meer in Oranje. Zij maakte de afgelopen maanden weer deel uit van de selectie van Amsterdam, nadat ze de hele eerste competitiehelft langs de kant stond vanwege een knie- en rugblessure. De lange aanvaller had eigenlijk al in februari van dit jaar haar rentree in Oranje willen maken, maar brak toen in Valencia een duim tijdens de training.

Topweek voor Van den Assem

Ireen van den Assem kan haar geluk niet op deze week. Zondag stelde ze met Tilburg promotie naar de Hoofdklasse veilig in een bloedstollend drieluik met Oranje-Rood, zaterdag mag ze zich opmaken voor haar tachtigste interland in een prachtige clash met Argentinië. De 32-jarige verdediger speelde op 7 maart 2021 haar vorige interland en liep vanwege een spierblessure deelname aan de Olympische Spelen mis. Op verzoek van bondscoach Mülders sloot ze in maart van dit jaar weer aan bij Oranje.

Ireen van den Assem krijgt de felicitaties nadat ze heeft gescoord in haar voorlaatste interland: op 6 maart in de Pro League tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

Maxime Kerstholt maakt ook deel uit van de wedstrijdselectie. Zij sloot een paar weken terug weer aan bij de trainingen van Oranje. Kerstholt kan haar interlandloopbaan dit weekend weer nieuw leven inblazen. De spits van Pinoké, dit seizoen in de Hoofdklasse goed voor acht treffers, speelde haar achtste en vorige interland ruim 3,5 jaar geleden: de finale van de Champions Trophy in het Chinese Changzhou (5-1 winst op Australië).

Veertien internationals in beide duels

De groep van Mülders voor het tweeluik met Argentinië telt in totaal 22 speelsters. Veertien van hen spelen beide ontmoetingen met Argentinië: Xan de Waard, Yibbi Jansen, Renée van Laarhoven (allen SCHC), Marloes Keetels, Pleun van der Plas, Lidewij Welten, Frédérique Matla, Laura Nunnink, Margot van Geffen, Sanne Koolen, Josine Koning (allen Den Bosch), Sabine Plönissen en Freeke Moes (allen Amsterdam) en Julia Remmerswaal (HDM).

Voor Sanne Koolen hebben beide duels met Argentinië een bijzonder tintje. De verdediger van Den Bosch begon haar hockeyloopbaan in de jeugd van Union, dat nu voor het eerst in de clubhistorie twee interlands mag organiseren.

De selectie van Oranje tegen Argentinië op zaterdag 28 mei

SPEELSTER CLUB CAPS GOALS
Felice Albers Amsterdam 18 13
Ireen van den Assem Tilburg 79 13
Margot van Geffen Den Bosch 223 17
Yibbi Jansen SCHC 25 13
Marloes Keetels Den Bosch 170 25
Josine Koning (k) Den Bosch 92
Sanne Koolen Den Bosch 61 0
Renée van Laarhoven SCHC 18 1
Laurien Leurink SCHC 121 27
Frédérique Matla Den Bosch 93 67
Freeke Moes Amsterdam 13 5
Laura Nunnink Den Bosch 145 2
Pleun van der Plas Den Bosch 3 0
Sabine Plönissen Amsterdam 1 0
Julia Remmerswaal (k) HDM 14
Maria Verschoor Amsterdam 156 22
Xan de Waard SCHC 169 16
Lidewij Welten Den Bosch 231 91

 

De selectie van Oranje tegen Argentinië op zondag 29 mei

SPEELSTER CLUB CAPS GOALS
Joosje Burg Den Bosch 6 3
Kyra Fortuin SCHC 20 4
Margot van Geffen Den Bosch 223 17
Yibbi Jansen SCHC 25 13
Marloes Keetels Den Bosch 170 25
Maxime Kerstholt Pinoké 8 3
Josine Koning (k) Den Bosch 92
Sanne Koolen Den Bosch 61 0
Renée van Laarhoven SCHC 18 1
Frédérique Matla Den Bosch 93 67
Freeke Moes Amsterdam 13 5
Laura Nunnink Den Bosch 145 2
Pleun van der Plas Den Bosch 3 0
Sabine Plönissen Amsterdam 1 0
Julia Remmerswaal (k) HDM 14
Pien Sanders Den Bosch 77 1
Xan de Waard SCHC 169 16
Lidewij Welten Den Bosch 231 91

 

Vijf debutanten tegen Engeland

Mülders heeft ook alvast zijn wedstrijdselectie bekendgemaakt voor de Pro League-duels die Oranje op zaterdag 4 en zondag 5 juni in en tegen Engeland speelt. In deze groep ontbreken de internationals van landskampioen Den Bosch en vice-kampioen SCHC, die allemaal rust krijgen.

Mülders heeft voor beide wedstrijden vijf speelsters van Jong Oranje aan de groep toegevoegd: Noor de Baat, Floor de Haan (beiden Amsterdam), Luna Fokke (Kampong), Tessa Beetsma (HDM) en Maria Steensma (Pinoké). Zij zullen in Londen debuteren voor het Nederlands elftal.

De selectie van Oranje tegen Engeland op 4 en 5 juni

SPEELSTER CLUB CAPS GOALS
Felice Albers Amsterdam 18 13
Ireen van den Assem Tilburg 79 13
Noor de Baat Amsterdam 0 0
Marente Barentsen Hurley 7 0
Tessa Beetsma HDM 0 0
Tessa Clasener HDM 5 0
Luna Fokke Kampong 0 0
Stella van Gils Pinoké 13 0
Floor de Haan Amsterdam 0 0
Maxime Kerstholt Pinoké 8 3
Freeke Moes Amsterdam 13 5
Fiona Morgenstern Oranje-Rood 7 2
Sabine Plönissen Amsterdam 1 0
Lisa Post Oranje-Rood 7 0
Julia Remmerswaal (k) HDM 14
Maria Steensma Pinoké 0 0
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 87
Maria Verschoor Amsterdam 156 22

 


9 Reacties

 1. floor1505

  Waar blijft Rosa Fernig?

 2. Sander_yoho

  Ja, Rosa Fernig heeft, het hele seizoen en zeker gezien de play-offs, als één van de beste speelsters laten zien.

 3. robvisser

  @Floor1505 Een terechte vraag lijkt me. Ze zou zeker bij één van de selecties (hetzij tegen Engeland, hetzij tegen Las Leonas) moeten zitten. Voor mij de beste speelster van Jong Oranje op het afgelopen WK, een kanjer. Ik zou het ook eerlijk gezegd logischer vinden als zij bij de selectie zat dan Ireen van den Assem, ook als je kijkt naar de toekomst. Ik vind overigens de selectie van Oranje tegen Engeland wat vreemd, daar mis ik toch wel wat ervaren speelsters en vedettes. Dit lijkt een probeersel.

 4. Sjang Fijen

  Ja, Rosa Fernig had ik ook in de selectie verwacht. Volgende keer beter Rosa, jouw beurt komt echt wel. Dat Ireen van den Assem zo vaak wordt opgeroepen is bijzonder, maar tegelijkertijd heel nuttig hoop ik.. Met Ireen in de laatste lijn kiest de coach voor rust en zekerheid. Het worden stevige partijtjes tegen Leonidas, maar dat kan dit Oranje wel aan. Hopelijk zijn de internationals van Den Bosch en Stichtse zaterdag voldoende uitgerust na een zwaar weekend.. Hoe dan ook, ik zie uit naar pittige duels tegen de Argentijnse dames. Sterkte en succes Oranje. Groet ...Sjang

 5. edwin-smolders

  Richting het WK is het niet te begrijpen dat Rosa Fernig nu nog niet geselecteerd is voor deze wedstrijden.

 6. lenny-baker

  Rosa Fernig is toch die speelster die in de 2e wedstrijd van de finale tegen SCHC als laatste vrouw zonder rugdekking een duel aanging bij de middenlijn en die een paar keer verloor, waaruit een paar grote kansen kwamen?

  1. Sander_yoho

   Nee. Rosa is degene die de passes gaf waaruit de goals kwamen. En die achterin de stabiele factor is waaruit de opbouw plaatsvindt en die menig aanvaller heeft afgestopt. Ik zou de wedstrijd(en) nog een bekijken als ik jou was.

  2. ton-goderie

   Genoten van Rosa tijdens de play-offs: ijzersterk in een tegen een achterin, duelkracht, opbouw, passing, zetten van druk en voorin. Haar afrekenen op dat ze -sporadisch- hier en daar mogelijk een steekje heeft laten vallen, doet onrecht aan haar totaalprestatie. Wie van bovenstaande lijsten maakt geen fouten ?

 7. Sjang Fijen

  Acht reacties op bovenstaand artikel en acht keer over Rosa Fernig. Nou Rosa, aan aandacht ontbreekt het niet bij hockeyminnend NL. Wij van Den Bosch zijn buitengewoon tevreden over de ontwikkeling die Rosa van de ietwat schriele tiener van een paar jaar geleden tot een sterke,krachtige en mede spelbepalende speelsters voor Den Bosch is opgebloeid. Dat Rosa nu niet is opgenomen in Oranje, daar moeten we maar even mee leven. Voor mij een kwestie van tijd, korte tijd. Nu maar zien wat dit Oranje tegen een uitgerust las Leonas zaterdag en zondag op de mat gaat leggen. Het zullen pittige potjes worden, dat is wel zeker. Gelukkig krijgen de meiden van Den Bosch en SCHC daarna tegen Engeland eindelijk een paar weken rust. Fijn weekend, Fijne wedstrijden. Sjang Fijen


Wat vind jij? Praat mee...