Lidewij Welten en Caia van Maasakker topscorers van het EK

Lidewij Welten en Caia van Maasakker zijn gezamenlijk topscorer van het EK geworden. De speelsters van Oranje scoorden beiden vijf keer. Van Maasakker had dat aantal al bereikt in de halve finale, waarin ze tegen Engeland twee keer scoorde. Welten maakte in de slotfase van de finale haar vijfde doelpunt van het toernooi.

Van Maasakker maakte al haar treffers vanuit strafcorners. Ze scoorde de enige treffer in het gelijke spel tegen Spanje, was tweemaal trefzeker in de eclatante 14-0 zege op Rusland en maakte er dus ook twee tegen Engeland. De beste wedstrijd van Oranje op dit EK, waarin Van Maasakker ook nog Xan de Waard bediende die de 5-0 maakte. Van Maasakker was na afloop trots dat de corner zo goed liep. 

Welten was in datzelfde duel tweemaal succesvol. Het waren haar eerste doelpunten van het EK. Ze herhaalde die prestatie tegen Engeland. De eerste was een velddoelpunt, de tweede een rebound na een strafcorner. Haar vijfde treffer produceerde de aanvaller in een leeg doel in de finale, omdat de Duitse ploeg toen de keeper al naar de kant had gehaald.

Gigi Oliva beste speelster van het EK

Welten was ook kandidaat om de beste speelster van het toernooi te worden, maar die eer viel uiteindelijk te beurt aan Gigi Oliva. De Spaanse veroverde met haar ploeg de bronzen medaille ten koste van Engeland door de shoot-outs beter te nemen. Oliva maakt vooral indruk in de wedstrijden tegen Nederland en België. In de halve finale kwam ze met haar ploeg net tekort tegen Duitsland, dat in de slotfase won met 3-2.

Gigi Oliva, de beste speelster van het damestoernooi. Foto: Willem Vernes

Oliva was de afgelopen jaren te bewonderen in het blauwe shirt van Kampong. Komend seizoen speelt ze in haar eigen land, omdat de bondscoach van Spanje eist dat ze in de aanloop naar de Spelen regelmatig in haar eind land traint. Oliva vertelde eerder dat ze na de Olympische Spelen van Tokio waarschijnlijk stopt met hockeyen.

De laatste individuele prijzen gingen naar Pia Maertens van Duitsland, die werd gekozen tot de beste jonge speelster. Maria Ruiz van Spanje werd verkozen tot de beste keepster van het toernooi.


5 Reacties

 1. adrievandeparel

  Alle respect voor Gigi Oliva , de beste speelster van de EK '19 is toch echt LIDEWIJ WELTEN , TOPSCOORDER EN EUROPEES KAMPIOEN. Het is wederom ongelooflijk deze beslissing, evenals bij de EK '17. Gigi scoort niet 1 goal, verliest van Duitsland, Nederland wint van Duitsland, Spanje wint pas in de laatste minuut 1-0 van Rusland, Nederland wint 14-0 van Rusland, de 9-0 en de 10-0 van LIDEWIJ WELTEN. NEDERLAND wint 8-0 van Engeland, LIDEWIJ scoort wederom twee mooie goals, Spanje speelt 1-1 tegen Engeland, NEDERLAND wint de FINALE van Duitsland met 2-0 met een goede goal van LIDEWIJ, Spanje speelt 1-1 tegen Engeland in de verliezersfinale met een groene kaart voor Gigi terwijl LIDEWIJ het hele toernooi geen enkele kaart heeft gekregen, 5 goals gescoord en goede, mooie assists gegeven, Gigi geen enkele goal gescoord en niet gewonnen. Wie bepaalt er wie de beste speelster van het toernooi is, wederom een grote misser net zoals bij de EK '17 toen LIDEWIJ ook de BESTE was (supermooie goals gescoord en nog mooiere assists (tegen Spanje in de 1e wedstrijd) en niet gekozen als beste. Des te meer redenen om volgende zomer bij de OLYMPISCHE SPELEN er weer vol voor te gaan, OLYMPISCH KAMPIOEN worden en liefst ook TOPSCOORDER natuurlijk zijn er meer kandidaten, FREDERIQUE speelde nu ook supergoed, was de beste in de PRO LEAGUE '19 en beste speelster van de Hoofdklasse '17-'18 en '18-'19. HCDENBOSCH mag heel blij zijn dat deze beste speelsters van NEDERLAND hun talenten laten zien en scoren in het Oosterplasstadion. Beste keepers van de EK '19 zijn JOSINE KONING en ANNE VEENENDAAL met maar twee tegengoals, Spanje heeft 5 tegengoals en speelt de verliezersfinale. Beste jonge speelsters zijn Marijn Veen en Sanne Koolen, EUROPESE KAMPIOENEN.

  1. sapi

   Zet je geel/zwarte/oranje/roze bril eens af. Als je 2 wedstrijden van de 5 goed hockeyt ben je niet de beste speelster van het toernooi. We mogen vieren dat we 2 topscoorders hebben, dat is pas mooi! De Nederlandse speelsters waren geen van alle op hun best. Dus dan kan je ook geen prijs ontvangen voor beste speelster. Maar gewoon lekker vieren dat je 1e bent geworden, dat telt!

 2. robvisser

  Inderdaad een onverwachte keuze, Georgina Oliva beste speelster van het EK. Ik zag het niet echt aankomen, maar het is haar wel gegund. Niemand bij Nederland heeft een toptoernooi gespeeld, maar Welten was wel de beste aan Nederlandse kant en het is niet ongebruikelijk dat de winnaar iemand van het winnende land is. Maar we speelden in België, geen onbelangrijk detail in deze. De Belgische heren hebben dus wel alle individuele prijzen in de wacht gesleept.

 3. lynnBosman

  Welten, Matla, De Goede zijn natuurlijk betere speelsters, maar waren op dit toernooi onder hun niveau. Welten herpakte zich de belangrijkste wedstrijden. Op zich snap ik de keuze wel, voor mij had het ook Nunnink kunnen zijn. De enige die elke wedstrijd haar niveau haalde. Oliva is ontzettend belangrijk voor Spanje, ze draagt haar team. Ze scoort dan wel niet, maar je hoeft niet de beste te zijn door te scoren. Net als Merino (voor de oud gedienden weer terug kwamen)

 4. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  PFfffffff..... van maasakker met bananenpush.... kom op die verdiend die prijs echt niet... scoren tegen Rusland en dan blij zijn pfffff. Ze zou iedereen een plezier doen te stoppen met corner pushen... ik moet letterlijk mijn versneld afspelen knop indrukken om haar ballen een beetje snelheid te geven... Echt niet om aan te gluren!


Wat vind jij? Praat mee...