Lidewij Welten: ‘We lieten China te lang in de wedstrijd’

Ondanks de zes doelpunten die Nederland tegen China maakte (6-0), was het zeker voor rust niet overtuigend wat Oranje woensdag in het uitverkochte stadion van Kampong liet zien. Te veel kansen werden gemist, vond international Lidewij Welten. Maar Nederland speelde de wedstrijd uiteindelijk in het laatste kwart goed uit.

Slechts één keer trainde Nederland deze week volledig met elkaar ter voorbereiding op deze Pro League-wedstrijd tegen China. Zondag stond er nog een speelronde van de Livera Hoofdklasse Dames op het programma. Dit alles heeft ongetwijfeld een rol gespeeld waarom Nederland voor rust niet makkelijk weg kon lopen bij de tegenstander, denkt Welten.

Laura Nunnink schoot in de eerste minuut op de paal. Caia van Maasakker sleepte een paar minuten later vanaf de kop van de cirkel de openingstreffer binnen. ‘Daarna lieten we China te lang in de wedstrijd. Dat mogen we onszelf aanrekenen’, zei Welten kort na de wedstrijd. ‘Zeker voor rust misten we te veel kansen. We hadden sneller afstand van China moeten nemen. Gezien de omstandigheden is het misschien ook niet zo gek dat het lang duurde voordat we het doel begonnen te vinden, maar de volgende keer moet het echt beter. Ik heb zelf ook wel eens beter gespeeld.’

Beste speelster van de wedstrijd was Caia Van Maasakker, met drie rake strafcorners. Foto: Koen Suyk

Veel gemiste kansen voor rust

Welten was in de eerste helft een van de speelsters die een kans miste. Haar schot werd gestopt door de Chinese keepster Ye Jiao. Ginella Zerbo stuitte met een tip van dichtbij ook op de goalie. Vooral Kyra Fortuin had moeten scoren. Voor rust kreeg de aanvaller van SCHC twee grote kansen, waarvan ze er één voor het intikken had na een schitterende aanval via Frédérique Matla en Margot Zuidhof. Die aanval liet zien waartoe Oranje in staat kan zijn. Maar beide keren schoot Fortuin naast.

Daardoor was China na de eerste twee kwarten nog steeds in leven. Aan het begin van het derde kwart kreeg de Chinese aanvaller Zhong Jiaqi zelfs een goede kans op de 1-1, maar keepster Anne Veenendaal redde bekwaam.

Vijf goals na rust

Effectief werd Oranje pas na rust, nadat Van Maasakker haar tweede strafcorner raak sleepte. In het vierde kwart ging het opeens hard. Dankzij goals van Frédérique Matla (3-0), Xan de Waard (4-0), Marijn Veen (5-0) en de derde van Van Maasakker (6-0) denderde Nederland opeens over China heen. Woensdagochtend trainde het Nederlands elftal kort nog even op de strafcorner. Het was een goede zet, want uiteindelijk was het een belangrijk wapen. Drie van de vijf strafcorners van Oranje gingen raak.

Welten: ‘We hebben de wedstrijd goed uitgespeeld. Vooral in het vierde kwart ging er niet veel mis. Ik ben blij dat we het publiek uiteindelijk nog best een aantal goals hebben kunnen geven. Het was mooi om de Pro League voor het eerst op Nederlandse bodem te spelen. Het lijkt natuurlijk op de Rabo Super Serie. Het blijft fantastisch om voor eigen publiek te mogen spelen.’