Slordig Oranje maatje te groot voor dapper Chili

Met moeite heeft het Nederlands elftal woensdagavond in een uitverkocht Wagener Stadion tegenstander Chili verslagen: 3-1. Daarmee heeft Oranje de poulefase afgesloten als groepswinnaar. Het beter omspringen met de kansen is het huiswerk dat deze wedstrijd heeft opgeleverd in aanloop naar de kwartfinale van komende dinsdag.

Opeens explodeerden de Chileense supporters in het Wagener Stadion, halverwege het tweede kwart. Ook de authentieke coach Sergio Vigil vierde op de tribune in zijn eentje weer een groot feest. Dat Oranje de eerste twintig minuten domineerde, betekende blijkbaar niets. Van dichtbij maakte de Chileense spits Francisca Tala meteen uit de eerste kans de 1-1.

Voor de derde keer dit wereldkampioenschap hield Nederland niet de nul. Zowel tegen Ierland (5-1 winst) als tegen Duitsland (3-1 winst) incasseerde de verdediging een tegendoelpunt. Deze keer gebeurde het na een strafcorner van Oranje, de derde van de wedstrijd op een stand van 1-0. De sleeppush van Frédérique Matla werd eruit gelopen. Het leidde een counter van Chili in over de linkerflank. Verdediger Sanne Koolen greep in, maar speelde de bal in de stick van Tala. Opeens stond het 1-1.

Chili juicht na de onverwachte 1-1. Foto: Willem Vernes

1-0 van Lidewij Welten

Maar het grootste mankement zat hem woensdagavond in de voorhoede. Chili, de nummer vijftien van de wereld, hield de ruimtes klein. Van links naar rechts en weer terug probeerde Nederland de bal rond te laten gaan. Hoewel Matla na een heerlijke pass van Xan de Waard de onderkant van de lat raakte en een bal van Eva de Goede van de lijn werd geveegd, moest Oranje de tegenstander veel meer uit elkaar zien te drijven om voldoende serieuze kansen te creëren.

Wel kwam Nederland richting het einde van het eerste kwart op voorsprong. Laurien Leurink, de assistkoningin van het Nederlands elftal, stond aan de basis van de kans waaruit de 1-0 kwam. Er werd in de cirkel een overtreding op haar gemaakt, wat Oranje de tweede strafcorner van de wedstrijd opleverde. De sleeppush van Frédérique Matla was laag door het midden en houdbaar voor keepster Claudia Schüler. Via de handschoen van de keeper ging de bal door haar eigen benen. Het was Lidewij Welten die bij de paal kwam inlopen, die met een snel tikje het openingsdoelpunt maakte.

Het was zaak voor Nederland om na de gelijkmaker van Tala het hoofd koel te houden. De titelhouder domineerde de hele wedstrijd en hoefde niet in paniek te raken. Het was zestig minuten lang eenrichtingshockey. Maar ook na rust bleef Oranje ploeteren in de Chileense cirkel. Groot was de kans voor Maria Verschoor, die een hoge voorzet van Xan de Waard voor het binnentikken had. Maar de spits van Amsterdam raakte de bal maar half, waardoor Schüler met een redding een doelpunt kon voorkomen.

Lidewij Welten heeft uit de rebound van een strafcorner de 1-0 gemaakt. Foto: Willem Vernes

Heerlijk doelpunt van Eva de Goede

Tegen het einde van het derde kwart ontplofte het Wagener Stadion alsnog. Een sleeppush van Yibbi Jansen, haar derde van de wedstrijd, leverde Oranje eindelijk de verdiende voorsprong op. Via de stick van Schüler eindigde de harde push op de plank: 2-1.

Chili, dat nog altijd amper over de middenlijn kwam, hield lang stand. Maar uiteindelijk brak het verzet toch. Met haar backhand ramde Eva de Goede de bal steenhard in de bovenhoek: 3-1. Het was haar eerste doelpunt op een wereldkampioenschap ooit.

Daardoor boekte Nederland toch nog een behoorlijke zege op Chili. Voor Oranje staan er nu vijf rustdagen op het programma. Dinsdag wacht de kwartfinale tegen een nog onbekende tegenstander, de winnaar van een cross-over.

Nederland – Chili 3-1 (1-1)
13. Lidewij Welten (sc) 1-0
21. Francisca Tala 1-1
27. Yibbi Jansen (sc) 2-1
52. Eva de Goede 3-1