Lilli de Nooijer: ‘Best gek om voor Oranje uit te komen’

Nog maar 452 interlands te gaan. Dan staat Lilli de Nooijer op gelijke hoogte met haar vader Teun. Net als zeven anderen debuteerde de 19-jarige middenvelder van Bloemendaal vrijdag in Bhubaneswar in het Nederlands elftal, in de verloren confrontatie met India (2-1).

Sinds ze te horen kreeg dat ze met Oranje voor twee Pro League-duels naar het hockeygekke land mocht afreizen, vertelde haar vader haar prachtige verhalen over zijn eigen ervaringen in India. Zelf maakte hij de gekte meerdere keren mee, in de Hockey India League en met Oranje op de Champions Trophy. En dus vertelde hij zijn dochter over de dingen die hem het meest waren bijgebleven. Over de bloedfanatieke supporters op de tribune, over de wijze waarop hockeyers verafgood worden, over het voedsel waarvoor je moet oppassen. En over de koeien die over straat lopen.

‘Veel plezier. Doe je best. Geniet ervan. Dat is wat hij meestal tegen me zegt als ik moet hockeyen. Dat deed hij nu ook wel, maar hij kwam ook met al die gekke verhalen aanzetten. Hij is hier super vaak geweest en vindt het hartstikke leuk om daarover te vertellen. Als we met de bus van het spelershotel naar het stadion reden, keek ik bijna de hele rit naar buiten. En ik heb ze zien lopen hoor, die koeien’, glimlachte De Nooijer na de wedstrijd in haar telefoon, lopend over het blauwe veld in het Kalinga Stadium, toen we kort met haar konden beeldbellen.

Het Nederlands elftal juicht na de 2-1 van Yibbi Jansen. Foto: WorldSportPics

Debuteren in het Kalinga Stadium

Het machtige hockeystadion kende De Nooijer alleen van tv. Het Nederlands mannenelftal kroonde zich er eind 2018 tot vicewereldkampioen. Nu stond ze er zelf opeens, in een interland waarvan ze een paar maanden geleden nooit had verwacht dat ze die mocht spelen. Jammer genoeg was het Kalinga Stadium slecht gevuld voor de eerste ontmoeting van het Nederlands vrouwenelftal met India op Indiase bodem, maar desondanks was het voor haar een machtige ervaring geweest, vertelde ze.

‘Natuurlijk is het jammer van het resultaat, maar dat is nu eerlijk gezegd niet datgene wat bij me overheerst. Dat is toch vooral dat ik het heel vet vond om mijn eerste interland te mogen spelen. Zeker in dit stadion. Ik vind het een heel indrukwekkende plek. Het is echt cool om hier te zijn. Hockey is hier een grote sport. De mensen zijn superaardig voor ons, we zijn warm ontvangen en er wordt van alles voor ons gedaan’, zei De Nooijer.

‘Eerlijk gezegd was het best gek om voor Oranje uit te komen. Ik heb natuurlijk ook een beetje geluk gehad dat ik hier mag spelen. Normaal gesproken ben ik ook helemaal niet gespannen voor een hockeywedstrijd. Maar toen ik langs de kant zat en om me heen keek, voelde ik toch een beetje spanning. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gegaan.’

De acht debutanten van Oranje. Boven, van links naar rechts: Pam van der Laan, Gabrielle Mosch, Isis van Loon en Elzemiek Zandee. Onder: Lilli de Nooijer, Isa Kroot, Sietske Brüning en Belén van den Broek. Foto: Daan Sabel.

De Nooijer had kunnen scoren

Wel kreeg de Nooijer twee grote kansen om te scoren. Bij een achterstand van 1-0 was haar schot te zacht om keeper Savita te passeren. Bij een achterstand van 2-0 werd de Nooijer met een heerlijke pass gevonden door Kyra Fortuin, waarna ze met een listig backhandballetje probeerde om Savita te verrassen. De keepster van India bracht redding.

‘In de eindfase ontbrak het bij mij aan rust. Dat is een verbeterpunt voor mezelf. Verder had ik wel het gevoel dat we de gelijkmaker zouden maken. We hebben een hoop kansen gehad. Uiteindelijk hebben we zeker niet kansloos verloren. Hopelijk houden we morgen de nul en boeken we dan wel een zege.’


Wat vind jij? Praat mee...