Oranje is Pro League-titel kwijt na 1-1 tegen Duitsland

De Oranjemannen hebben donderdagavond één punt overgehouden aan het Pro League-duel met Duitsland. Beide ploegen hadden elkaar in de reguliere speeltijd op 1-1 gehouden in een sfeervol Wagener Stadion, waarna Oranje via shoot-outs een bonuspunt misliep. Zodoende kan de ploeg van Jeroen Delmée zich over twee dagen niet meer kronen tot winnaar van de FIH Pro League. Koploper Australië kan immers niet meer achterhaald worden.

Het teleurstellende resultaat zorgde voor bedrukte gezichten na afloop van het duel in Amsterdam in het Nederlandse kamp. Bondscoach Jeroen Delmée sprak in de kring na afloop zijn internationals nog wel wat moed in, maar vrolijk werd de stemming niet meer.

Hoewel de winst van Pro League in de aanloop naar de Spelen zeker geen doel op zich is, hadden de Oranje Heren zondag in het Wagener Stadion maar wat graag tegen België de titel geprolongeerd of er in ieder geval voor gestreden. Dat Nederland is onttroond als titelverdediger en die wedstrijd nu ‘nergens’ meer om gaat, deed zichtbaar pijn.

Jeroen Delmée spreekt zijn spelers toe. Doelman Pirmin Blaak is duidelijk teleurgesteld over het resultaat tegen Duitsland. Foto: Bart Scheulderman

Verzorgd spel

Delmée wilde tegen Duitsland verzorgd spel zien van zijn ploeg, zo zei hij in het interview met de FIH voor aanvang. Mét een dominant begin. Want juist dat ontbrak eerder deze week in de eerste twee Pro League-duels op Utrechtse bodem bij het Nederlands elftal. Delmée kreeg deels wat hij wilde: Oranje nam de controle tegen Duitsland en liet de bal soepel van stick naar stick gaan, maar gevaarlijk voor de Duitse keeper Jean-Paul Danneberg opduiken lukte nog niet.

Sterker, het enige doelgevaar in het eerste kwart kwam juist van een sterk verdedigend Duitsland, dat zich pas na veertien minuten voor het eerst in de Oranje-cirkel meldde. Uit een strafcorner schoot Christopher Rühr hard op doel, waarna de bal in de rebound via Mats Grambusch en Teo Hinrichs achter keeper Pirmin Blaak belandde. Scheidsrechter Rachel Williams had echter al gefloten voor een overtreding van Thierry Brinkman op de doellijn: géén 0-1 en een nieuwe corner voor de Duitsers. Die leverde uiteindelijk niets op.

Jip Janssen viert zijn treffer. Foto: Bart Scheulderman

Oranje kon zijn dominante spel in de 26ste minuut belonen met de verdiende openingstreffer. Wie anders dan Jip Janssen zette Oranje op 1-0 voorsprong, nadat zijn eerste corner van de wedstrijd even daarvoor nog onschadelijk was gemaakt door uitloper Teo Hinrichs. De sleepgigant van Kampong heeft nu in elf van zijn laatste twaalf interlands gescoord en was in die reeks goed voor vijftien doelpunten. En, niet onbelangrijk:  Oranje maakte weer eens de eerste goal in een wedstrijd, na vier interlands op rij telkens op achterstand te zijn gekomen.

Duitse gelijkmaker

Na rust kwam Duitsland veel beter en scherper uit de kleedkamer dan Oranje. Hongerig naar de gelijkmaker drukte de wereldkampioen de mannen van Delmée minutenlang ver terug op eigen helft. Spits Niklas Wellen was met een hoogstandje dichtbij de 1-1, maar tikte de bal over de lat. Duitsland mocht daarna nog een handjevol strafcorners nemen, maar specialist Gonzalo Peillat had zijn vizier onvoldoende op scherp.

Bovendien redde keeper Blaak een paar keer met de klomp. De Oranje-goalie – met afstand de beste bij Oranje deze avond – verrichtte daarna nog een schitterende redding op een vlammend schot van Wellen en pakte daarna ook de rebound van Mats Grambusch.

Ook in het vierde kwart bleef de Duitse dreiging aanwezig, en uiteindelijk bezweek Oranje onder die druk. Blaak kon de zesde strafcorner van Peillat in eerste instantie nog wel keren, maar Wellen was er als de kippen bij om de rebound tegen de touwen te pushen: 1-1. Op dat moment zeker niet onverdiend, want de Duitsers maakten na rust meer aanspraak op een doelpunt dan Oranje.

Jorrit Croon met een stijlvolle actie. Foto: Bart Scheulderman

Halverwege het vierde kwart lukte het Oranje regelmatig om onder de Duitse druk uit te hockeyen. Er kwam een grote kans voor Koen Bijen, maar die zag zijn backhandschot worden gekeerd door keeper Danneberg. In de rebound maaide Steijn van Heijningen half over de bal heen, waarna het gevaar geweken was.

Oranje mocht niet veel later voor de derde keer uit een strafcorner aanleggen, nadat Moritz Ludwig Jorrit Croon tegen de grond had gewerkt, ver buiten de cirkel. Deze keer was het Seve van Ass die sleepte, maar de middenvelder van HGC mikte naast. Veel meer kansen creëerde de ploeg van Delmée niet, mede vanwege het gebrek aan scherpte en precisie in de eindpass om de aanvalsopzetten ook daadwerkelijk te kunnen afronden.

Shoot-outs

Met nog twee seconden op de klok kreeg Duitsland ineens een unieke kans op de winnende treffer, maar tot twee keer toe werd een strafcornerpoging van Tom Grambusch onschadelijk gemaakt door uitloper Tjep Hoedemakers (zelfs met een verdediger minder op de lijn). Zo bleef het 1-1 en kon Oranje via shoot-outs nog een bonuspunt verdienen. Dat was genoeg geweest om de hoop op prolongatie van de Pro League-titel in leven te houden.

Koen Bijen gaat letterlijk op zijn knieën voor Duitsland-goalie Danneberg. Foto: Bart Scheulderman

Zo ver kwam het niet. In die shoot-outserie lieten Thierry Brinkman, Koen Bijen en Duco Telgenkamp hun pogingen onbenut. Alleen Jonas de Geus trof doel. Bij de Duitsers miste alleen Christopher Rühr en dus ging het bonuspunt naar Duitsland. Oranje bleef teleurgesteld achter.

 


3 Reacties

  1. kasparstevens

    Zoals die aanvoerder van GER tekeer gaat tegen de umpire (bij uitspeelcorner) … wie vindt dat we daarvoor een kaart moeten zien?

  2. w-j-arriens

    Twee keer achter elkaar het zenuwenspel en testje moreel (shootouts) verloren van een grote konkurrent geeft te denken…. In deze fase moet elke so-serie benaderd worden als een finale.

  3. wouterhuisman78@gmail.com

    Waarom werd het een strafbal bij de eerste shootout? Die ging mij even te snel.


Wat vind jij? Praat mee...