Oranje wint ruim van aartsrivaal bij rentree Drummond-de Goede

De Oranjedames hebben ook hun tweede wedstrijd in de Pro League gewonnen. Aartsrivaal Argentinië werd vrijdag in Santiago del Estero met 4-1 verslagen. Pas in de slotfase trok de ploeg van bondscoach Paul van Ass de zege naar zich toe.

Blije gezichten na het laatste fluitsignaal. Oranje had zojuist de grootste zege ooit tegen Argentinië op Argentijnse bodem geboekt en dat na een zware eerste helft waarin Oranje op achterstand kwam. Na de gelijkmaker van Eva Drummond-de Goede leek het duel op shoot-outs af te stevenen, maar in de laatste drie minuten scoorde Oranje drie keer.

Haar naam is genoemd. Eva Drummond-de Goede. De tweevoudig Wereldspeelster van het Jaar maakte op Argentijnse bodem haar rentree in Oranje. Na het gouden WK van 2022 nam ze in overleg met bondscoach Paul van Ass tijdelijk afscheid van de nationale ploeg. De 34-jarige speelster van HGC hoopte vervolgens afgelopen voorjaar weer aan te kunnen sluiten, maar Van Ass selecteerde haar niet voor het EK. Oranje won in Mönchengladbach niet alleen de titel maar plaatste zich ook voor de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar. Afgelopen oktober werd Drummond-de Goede weer door Van Ass opgenomen in de trainingsgroep van Oranje.

Interland nummer 259

Donderdag tijdens de monsterscore van de Oranje Dames tegen Groot-Brittannië (8-0 winst, red.) in het eerste Pro League-duel zat Drummond-de Goede nog niet in de wedstrijdselectie. Een dag later, tegen aartsrivaal Argentinië, trok ze voor de 259ste keer het Oranjeshirt aan, daarmee is ze nu de op één na meest ervaren international. Alleen Minke Smabers speelde nog meer interlands voor Oranje dan Drummond-de Goede: 312.

Luna Fokke in duel om de bal tijdens Argentinië-Nederland in de FIH Pro League. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Naast Drummond-de Goede had Van Ass in zijn selectie ook een plek ingeruimd voor Margot van Geffen en Maria Steensma. Rosa Fernig, Marleen Jochems en de tegen de Britsen scorende debutant Fay van der Elst zaten op de tribune.

Het was de vraag of de Argentijnse ploeg de Oranjedames het vuur aan de schenen kon leggen. De laatste ontmoeting, nu bijna een jaar geleden, eindigde in een 2-0 nederlaag voor Argentinië. Het was het zevende duel op rij waarin de Argentijnse dames er niet in slaagden van Nederland te winnen.

Daarnaast was de start van de vijfde editie van de Pro League van Argentijnse zijde niet overtuigend te noemen. Groot-Brittannië werd woensdag pas na het nemen van shoot-outs (2-1) verslagen. Het duel was na reguliere speeltijd in 0-0 geëindigd.

Volle tribunes

Ondanks dat resultaat wist Oranje dat het een gevecht zou worden tegen Argentinië dat zich gesteund voelde door de volle tribunes. Bij een temperatuur van iets meer dan dertig graden speelde zich een boeiend gevecht in een hoog speeltempo af.

De intenties van Argentinië na de afslag waren meteen duidelijk: richting het doel van Josine Koning, die na rust werd vervangen door Anne Veenendaal. De Argentijnsen hanteerden de scoop om Oranje onder druk te zetten. Ook in de duels zat Argentinië er fel op. Bij haar eerste balbezit werd Maria Verschoor direct omsingeld door drie speelsters in blauw-wit.

Toch was het Nederland dat het eerste gevaar stichtte. Drummond-De Goede dook in de Argentijnse cirkel op, maar haar schot werd gekeerd door Cristina Cosentino. De Argentijnse keepster redde daarna op de eerste strafcorner van Oranje. De push van Frédérique Matla kwam recht op haar af. Ook bij de tweede strafcorner kwam Cosentino als winnares uit de strijd hoewel ze gestrekt naar de hoek moest gaan om de inzet van Yibbi Jansen uit het doel te houden.

Vreugde bij Argentinië na de 1-0 van Maria Granito tegen Nederland in de FIH Pro League. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Daarna werd Argentinië gevaarlijker. Nadat Augustina Albetarrio op Koning was gestuit, keerde de Oranje-keepster ook de eerste strafcorner die van de stick van Agustina Gorzelany kwam. In het tweede kwart kwam Argentinië op voorsprong. Maria Granatto legde haar stick op tijd op de grond en tipte zodoende de bal uit de strafcorner van Gorzelany tegen de touwen.

Vlak daarna kreeg Oranje de kans op gelijkmaker. Drummond-de Goede tikte zwaar gehinderd door een verdedigster de bal net langs de verkeerde kant van het Argentijnse doel.

Zeven minuten in ondertal

In het derde kwart speelde Oranje zeven minuten met tien man. Verschoor zag eerst een groene kaart vanwege een duw in de rug en werd drie minuten later met geel naar de kant gestuurd na een overtreding op Sofia Toccalino.

Argentinië kon in de overtalsituatie weinig uitrichten. Het was Oranje dat de kansen kreeg, maar het was een kwart van net-niet. Een schot van Matla werd geblokt. De vierde strafcorner ging de mist in omdat de bal niet goed werd gestopt. De vrijstaande Luna Fokke kwam net niet aan de scoop van Yibbi Jansen en Joosje Burg kreeg haar stick net niet voldoende tegen de bal om de gelijkmaker op het bord te zetten.

Yibbi Jansen heeft zojuist de 4-1 op het bord gezet voor de Oranje Dames tegen Argentinië in de FIH Pro League. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Nederland kreeg meer de overhand en het leek dan ook een kwestie van tijd dat de gelijkmaker viel. Het was Drummond-de Goede die in het vierde kwart de 1-1 op het bord zette. Cosentino redde in eerste instantie op de strafcorner van Matla, maar Drummond-de Goede prikte de rebound in het doel.

Met nog iets meer dan drie minuten op klok zette Felice Albers Oranje op voorsprong. Valentina Costa kreeg de bal niet onder controle waarna de Wereldspeelster van het Jaar de bal oppikte en met de backhand scoorde. Na goed werk van Albers maakte Joosje Burg er daarna 3-1 van en bepaalde Jansen uit een razendsnelle counter de eindstand op 4-1.

Voor Oranje volgt zaterdag een welverdiende rustdag waarna Groot-Brittannië andermaal de tegenstander is. De confrontatie met Argentinië volgt dan een dag later.

 

 


2 Reacties

  1. paulvankeep

    Dat laatste doelpunt was echt een beauty. Prachtig samenspel langs de zijlijn. Wel apart dat Maria Verschoor geen video-referral aanvroeg toen ze voor het doel een fikse zet kreeg. Dat was toch strafbal plus geel waardig.

  2. stuurmanaanwal

    De Nederlandse hockeydames zijn inderdaad een klasse apart, al hadden ze het lange tijd wel erg lastig met de Argentijnsen, die goed weerstand boden. Uiteindelijk stortte de Argentijnse muur in onder het geweld van de Nederlandse furie. Voor mij was de uitblinker de woman-of-the-match Felice Albers, die telkens weer over de rechterflank raasde en gevaar stichtte in de 16. Ze was een ramp voor de tegenstanders en nauwelijks af te stoppen. Freeke Moes en Xan de Waard ook erg goed. Eva Drummond bij haar rentree niet persé een van de belangrijkste drijvende krachten, maar wel opvallend dat ze de 1-1 scoorde, meerdere malen bijna scoorde en ook de 1-4 opzette met een goede sprint. Wat mij betreft gaat Eva mee naar Parijs, heeft meerwaarde met haar ervaring en sluwheid. Yibbi Jansen is met haar strafcorner een groot wapen al scoorde ze vandaag niet uit de corner, speelt ook goed in het veld. Pien Dicke en Joosje Burg werken hard maar hadden deze twee wedstrijden moeite zich te onderscheiden, totdat Joosje een mooie spitsengoal scoorde. Debutant Maria Steensma ook niet heel opvallend. Met name Albers en Moes excelleren in de aanval. De Nederlandse dames zijn ongekend fel, technisch zeer vaardig en een killer instinct voor de goal. Niemand gaat ze straks in Parijs op waarde kloppen, maar deze wedstrijd laat zien dat tegenstanders ze het nog wel moeilijk kunnen maken als het meezit. Je bent nooit zeker van het goud, wat dat betreft een leerzame wedstrijd.


Wat vind jij? Praat mee...