Nederland via listige Belgen naar tweede zege op EK

Het Nederlands vrouwenelftal heeft zondag op het EK in Mönchengladbach met 2-0 gewonnen van België. Na de 1-0 van Felice Albers kreeg België kansen op 1-1, maar vlak voor tijd was het Frédérique Matla die een strafcorner verzilverde en de wedstrijd in het slot gooide. België presenteerde zich opnieuw als een tegenstander die het Nederland moeilijk kan maken, maar die Oranje nog niet op de pijnbank legt. Voor de ploeg van Paul van Ass was het de tweede zege op dit EK.

Onder leiding van bondscoach Van Ass bereidt het Nederlands elftal zich al wekenlang voor op tegenstanders die zich terugtrekken. Zoals verwacht trokken ook de Red Panthers vroeg in de wedstrijd een muur op. Oranje mocht tot aan de 23-meter eindeloos rondspelen, maar had moeite om kansen te creëren. De twee strafcorners die in het eerste kwart werden versierd, werden niet verzilverd. Yibbi Jansen sleepte de bal recht op de Belgische keepster Aisling D’Hooghe. Frédérique Matla raakte de schoen van de goalie.

Nadat de Belgen het spel van Nederland in de openingsfase beteugelde, waren zij het zelf die ten aanval trokken. Maar nadat Renée van Laarhoven een overtreding beging om de angel uit een Belgische counter te halen en Pien Sanders de Belgische strafcornervariant op aangeefster Charlotte Englebert doorzag, nam Nederland de touwtjes weer in handen. Vroeg in het tweede kwart had Oranje op voorsprong moeten komen. Vanaf de achterlijn bediende Joosje Burg teamgenoot Freeke Moes, die de bal voor het inschieten had. Maar de aanvaller van Amsterdam pushte recht op keeper D’Hooghe.

Yibbi Jansen maakte er zaterdag drie tegen Spanje, maar was tegen België niet trefzeker. Foto: Willem Vernes

Felice Albers breekt de ban

Het spelbeeld bleef in de minuten daarna hetzelfde. Door de bal van flank naar flank rond te spelen hoopte Nederland een gaatje te vinden in de Belgische verdediging. Oranje moest vooral geduldig blijven. Middenvelder Felice Albers brak uiteindelijk de ban. Op de kop van de cirkel schoot ze uit de draai raak: 1-0. Het doelpunt dat Nederland nodig had om meer ruimte te krijgen.

Maar ondertussen waren het de Belgen die ook uit hun schulp kropen en met snelle turn-overs steeds nadrukkelijker op jacht gingen naar een doelpunt. Delphine Marien dwong Josine Koning – die na rust werd gewisseld voor Anne Veenendaal – tot een redding bij de tweede paal. Ook vroeg in het derde kwart zorgde België voor gevaar. Nederland kon opgelucht ademhalen toen de Red Panthers hun tweede versierde strafcorner van de wedstrijd verkeerd aangaven, waardoor zij niet kon pushen. Nederland behield daardoor een 1-0 voorsprong.

De Belgische goalie Aisling D’Hooghe was een flinke sta-in-de-weg voor Oranje. Foto: Willem Vernes

Matla deed wat België naliet

Oranje kreeg de grip vervolgens terug en drukte België weer terug op de eigen helft. Hoogtepunt van het derde kwart was een heerlijk backhandschot van Xan de Waard, die Oranje bij de hand nam. De bal leek richting de touwen te vliegen, maar met een prachtige duik en een redding met haar handschoen hield D’Hooghe haar ploeg in de wedstrijd.

Nadat Nederland vroeg in het vierde kwart de videoscheidsrechter verspeelde, zette België nog maar eens aan, in de jacht op de gelijkmaker. Barbara Nelen sprintte op keepster Veenendaal af, maar vond geen medespeelster. Charlotte Englebert schoot naast. De 1-1 had zomaar kunnen vallen, maar België sprong slordig om met de mogelijkheden.

Vier minuten voor tijd gooide Nederland de wedstrijd in het slot. Frédérique Matla sleepte de bal uit een strafcorner via uitloopster Michelle Struijk tegen de plank: 2-0. Zo flitsend als afgelopen maand in de Pro League speelde Oranje dit EK nog niet, maar door de winst op België kan Nederland wel ontspannen toewerken naar de halve finale, waarvoor het nu is geplaatst.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.