Oranje trapt toch in cornerval van India en loopt bonuspunt mis

De Oranjemannen hebben zondag slechts een puntje overgehouden aan hun Pro League-duel met India. De Aziaten kwamen in Bhubaneswar laat in wedstrijd terug tot 2-2, waarna shoot-outs de beslissing brachten. Die nam India stukken beter dan Oranje, waardoor het bonuspunt bij de gastheren belandde.

Hij had er vooraf nog luid en duidelijk voor gewaarschuwd. Bondscoach Jeroen Delmée stelde vlak voor de wedstrijd tegenover de camera’s van de FIH dat de winstkansen voor Nederland tegen India groot waren, als ze de corners in bedwang konden houden. Dat lukte. Tot de voorlaatste minuut.

Toen kreeg India, bij een 2-1 achterstand, nog een allerlaatste kans. De keeper was inmiddels geofferd voor een extra veldspeler. Er kwam nog een corner, die klinisch door specialist Harmanpreet Singh werd benut. Daardoor was het na zestig minuten niet over en klaar voor Oranje, maar volgden nog shoot-outs. Jorrit Croon en Jonas de Geus misten daarin voor Nederland, terwijl India al zijn vier pogingen wel benutte.

De eerste echte test van 2024

Het gebeurde in een wedstrijd die de eerste echte test was in dit belangrijke hockeyjaar. Natuurlijk, Nederland speelde al een dag eerder tegen Ierland (5-1 zege). En er werd een maand eerder ook officieel geoefend tegen Zuid-Afrika (3-1 zege). Dat gebeurde tegen ploegen die aanwezig zijn op de Olympische Spelen in Parijs, maar geen kandidaten zijn voor het podium. India is dat net als op de Spelen van Tokio wel, ondanks het mislukte WK in eigen land waar ze niet eens de kwartfinales haalden. De mondiale nummer drie imponeerde zaterdag met een 4-1 zege tegen Spanje, plaatste zich als winnaar van de Asian Games voor de Spelen én is de enige ploeg uit de mondiale top-tien waarvan Nederland nu al drie keer op rij niet van won.

Ook zondag liet India weer zien dat het een team is om rekening mee te houden, straks in de Franse hoofdstad. De thuisploeg liet Oranje in de beginfase uitrazen. Nederland kreeg een paar kleine kansjes, zoals een backhand voor Pro League-debutant Guus Jansen. Maar toen die eerste rookwolken waren opgetrokken, gaf India gas. Dat leidde tot twee corners. Daar kwam niets uit, maar uit de eerste aanval die daarna volgde wel. Hardik Singh sleepte ‘m kort, met een zaalachtige polsbeweging binnen. Maurits Visser – die Pirmin Blaak vandaag afloste bij Nederland – had daardoor in de dertiende minuut in de korte hoek het nakijken: 1-0.

India had de touwtjes helemaal in handen in het Kalinga Stadium, waar het ouderwets kolkte. De Indiase toeschouwers sprongen al op van hun stoeltjes, toen de vierde corner van hun helden hard richting de goal van Oranje ging. Gelukkig voor Nederland viste Thierry Brinkman de inzet van de lijn, waarmee hij de 2-0 voorkwam. Pas in de slotfase van kwart twee werden de aanvallen van Oranje wat gevaarlijker. De Europees kampioen kreeg twee corners, waarvan de laatste – twintig seconden voor het einde – erin vloog dankzij Jip Janssen, 1-1. Het was alweer de vierde goal voor de sleepspecialist in dit Pro League-seizoen. Als beste schutter van de competitie mag hij daardoor een paarse band dragen, een nieuwe vondst van wereldhockeybond FIH die geïntroduceerd werd tijdens de wedstrijden in India.

Van zondebok tot reddende engel

Dat was niet het enige dat zondag opviel bij Oranje. Bij de ploeg van Delmée maakte De Geus zijn eerste officiële minuten sinds de gewonnen EK-finale tegen Engeland (2-1), afgelopen augustus. De scharnier van Oranje, zoals zijn coach hem ooit betitelde, miste praktisch de hele eerste seizoenshelft door klachten aan een kniepees. De wedstrijd werd ondertussen een gevecht. Eentje waarin de ruimtes klein waren en de kansen schaars.

De blijdschap was dan ook groot, toen ook de volgende corner van Oranje erin ging. Ditmaal niet via scherpschutter Janssen, die zat even op de bank. De sleep van Jasper Brinkman werd nog gekraakt, maar op de rebound van Koen Bijen had de Indiase verdediging echt geen antwoord. Die 1-2 was de 24ste treffer van de Haagse spits in 49 interlands. Lang verhaal kort: dat is dus een lekker gemiddelde.

Nederland kreeg vervolgens nog flink wat kansen om die marge te vergroten. Liefst vier corners volgden, maar die leverden niet het gehoopte resultaat op. Oranje leek zich die missers te kunnen permitteren. Want aan de overkant liet India ook cornerkansen liggen. Dat veranderde dus twee minuten voor tijd, toen sleepkoning Harmanpreet Singh weer eens opstond. De vleesgeworden doelpuntenmachine die op het WK haperde. Toen was hij de zondebok, nu weer eens de reddende engel. Zijn 2-2 gaf India extra vertrouwen voor een feilloze shoot-outserie en dat zorgde ervoor dat Nederland maar een puntje overhield aan deze zondag.

Oranje mag nu gaan analyseren en het dinsdag opnieuw proberen. Dan is Spanje de volgende tegenstander in deze stampvolle Pro-Leaguemaand.