Twee bevliegingen Oranje genoeg voor feest in het Wagener

De eerste wedstrijd van Nederland na de glorieuze winst van goud op de Spelen in Tokio is een groot feest geworden. De Oranje Dames fleurden woensdag de 250ste interland van aanvoerder Eva de Goede en de huldiging van de Golden Girls op met een 2-0 zege tegen België, bij de start van de derde editie van de FIH Pro League.

De wedstrijd tegen België was allesbehalve verheffend en de verwende Oranje-fans hadden ongetwijfeld gehoopt op meer dan twee treffers van hun helden. Maar eigenlijk waren meer ingrediënten niet nodig om te zorgen voor een Oranje-feest in het met vierduizend fans bezette Wagener Stadion.

Al ruim voor aanvang zongen en dansten de in Oranje uitgedoste supporters en klapten hun handen blauw. Een groot contrast met de olympische finale ruim twee maanden geleden, die in een nagenoeg leeg Oi Hockey Stadium in Tokio werd gespeeld. Daar vierde de Oranje-ploeg met slechts een handvol bobo’s en paar andere Nederlandse sporters de winst van de gouden medaille.

Oranje viert met de fans het behalen van goud op de Olympische Spelen. Foto: Koen Suyk

De huldiging in het Wagener Stadion na afloop was een stuk uitbundiger. Bij die festiviteiten waren alle zestien spelers en de staf wél aanwezig, tijdens de wedstrijd tegen België kwamen slechts zeven gouden olympiërs in actie. Caia van Maasakker, Lauren Stam en Marlou Pheninckx ontbraken, omdat zij in Tokio hun laatste wedstrijd voor Oranje speelden.

Gewone kloffie

Ook topscorer Frédérique Matla, Xan de Waard, Maria Verschoor, Josine Koning, Felice Albers en Laurien Leurink waren alleen in hun gewone kloffie aanwezig. Ze speelden niet vanwege blessures of omdat ze nog even vrijaf wilden hebben. Annan had de speelsters die actief waren op de Spelen voor dit Pro League-duel de vrijheid gegeven zelf te beslissen of ze wilden meespelen.

Een groot aantal Golden Girls deed niet mee bij Oranje. Foto: Koen Suyk

De absentie van de vaste krachten gaf andere speelsters een (nieuwe) kans. Bondscoach Alyson Annan liet met Marente Barentsen (Hurley), Joosje Burg (Den Bosch) en Sabine Plönissen (Amsterdam) drie speelsters debuteren. Van dit drietal maakte Plönissen de meest betrouwbare indruk. Barentsen begon wat onwennig, maar toonde in het vervolg van het duel wel lef. Burg beleefde een vrij onopvallende eerste interland.

Yibbi Jansen

Veel boeiender was de rentree van Yibbi Jansen. De strafcornerspecialist kwam als een komeet omhoog, maar moest tijdelijk pas op de plaats maken. Jansen zocht zelf de luwte op bij haar club SCHC, waar ze bezig is aan een uitstekend seizoen. In Bilthoven vervangt ze Van Maasakker op de kop van de cirkel. Een last die woensdag, mede door de afwezigheid van Matla, ook op haar schouders rustte.

Tegen België liet Jansen opnieuw zien dat ze de afgelopen maanden enorm is gegroeid, niet alleen als hockeyster maar ook als persoonlijkheid. Jansen speelde sterk en volwassen op het middenveld. Eenmaal mocht ze aanleggen vanuit een strafcorner, maar haar goede inzet werd gekeerd door D’Hooghe.

Yibbi Jansen (Ned) in actie tegen België. Foto: Koen Suyk

De strafcorner van Jansen was een van de weinige hoogtepunten in een verder pover Pro League-duel. Oranje wilde wel, maar in de nieuwe samenstelling ontbraken de automatismen waarmee de ploeg van Annan zoveel indruk maakte in Tokio.

Op die Spelen ontbraken de Belgische dames, nadat ze op dramatische wijze de qualifier van China verloren. Als het aan de Belgische hockeybond ligt, is dat voor de laatste keer. De vrouwen moeten de mannen achterna, die in Tokio olympisch kampioen werden. Daar dromen ze bij onze Zuiderburen ook van bij de dames.

Om die missie kracht bij te zetten, werd de Raoul Ehren als hoofdcoach aangesteld. De kampioenenmaker bij Den Bosch heeft een jonge, ambitieuze groep speelsters onder zich met wie hij een intensief programma volgt. Ehren richt zich op Parijs 2024, met het WK volgend jaar in Nederland en Spanje als eerstvolgende meetmoment.

Geen vuist

Met Ehren aan het roer gaat België de komende jaren op zeker een rol van betekenis spelen in het internationale hockey. Afgaande op de wedstrijd van woensdag hebben de Red Panthers nog wel wat stappen te zetten.  Zelfs tegen dit Oranje met al die invallers, bleek de ploeg van Ehren geen echte vuist te kunnen maken. De Belgen waren zeker voor de rust meer aan de bal, maar verder dan wat halve kansjes kwamen ze niet.

Ook Oranje stichtte, met erkend topschutters als Albers en Matla op de tribune, weinig gevaar. Niettemin was het na welgeteld zeventien seconden al 1-0. Bijna vanaf de afslag liep Oranje door de Belgische defensie. Laura Nunnink passte de bal in de cirkel, waar Lidewij Welten geen enkele moeite had om vogeltje vrij Elena Sotgiu te passeren: 1-0.

Freeke Moes op weg naar de 2-0. Foto: Koen Suyk

Lange tijd leek het bij die ene bevlieging van Nederland te blijven tijdens de start van het Pro League-seizoen van Oranje. Tot de fans in de slotfase werden bediend voor hun geduld door een heerlijke solo van Freeke Moes, die ook nog toetredend afrondde: 2-0.

De fans namen er genoegen mee. Zij bejubelden de overwinning en waren vooral druk met het jagen op handtekening en selfies met de Golden Girls.

Stella van Gils druk bezig met het zetten van handtekeningen na afloop van het duel. Foto: Koen Suyk

Nederland – België 2-0 (1-0)
1. Lidewij Welten 1-0
52. Freeke Moes 2-0


Lees hieronder de updates uit ons liveblog van Nederland-België terug


4 Reacties

 1. robvisser

  Teveel sterkhouders werden door Annan buiten het team gehouden om er een soepele wedstrijd van te maken. Daardoor liep het offensief ook minder goed. België was wel op volle oorlogssterkte. Desondanks knap gedaan. Een aantal nieuwelingen heeft de nodige ervaring opgedaan. Van Gils vond ik trouwens nu tegenvallen, er lukte niet veel bij haar. Mooie goal van Freeke Moes.

 2. rvillarreal

  Congratulations. Off to a great start. Congratulations to the team, Coaches and new players making the squad. Go Oranje Dames 🇳🇱🏑🧡

 3. lynnBosman

  Zoals Annan ze: niet spectaculair, maar wel gewonnen. Plönissen vond ik echt goed. Barentse, speelt bij Hurley niet Pinoké, deed ook leuke dingen. Overigens vond ik niet alleen Burg wat onzichtbaar, ook Fortuin en Moes. Dat deed België goed of Nederland niet goed. V Gils vond ik enorm tegenvallen. Janssen vond ik prima spelen. Kapelle moet toch echt een stap zetten als je kijkt naar de bezetting van het middenveld.

 4. lenny-baker

  Het is vaak zo dat na je onbevangen debuut met lovende kritieken, een dipje volgt. Eens met Kapelle, die komt wsc gewoon tekort.


Wat vind jij? Praat mee...