Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien! Tien!

Met een laag gepushte strafbal richting het einde van het vierde kwart leidde Frédérique Matla de Oranje Dames woensdagavond naar een 10-0 overwinning. Nederland – zonder de zieke middenvelder Ilse Kappelle – maakte de hoge verwachtingen waar tegen Schotland. Maria Verschoor maakte een hattrick.

Heel kalmpjes legde Eva de Goede haar arm om de schouder van Maria Verschoor, toen de aanvoerder uit de rebound van een strafcorner de 1-0 van dichtbij binnenpushte. De arme Schotten hadden slechts drie minuten stand gehouden in de wedstrijd die voor Oranje vooral een ‘tussenwedstrijd’ was. Niet alleen de halve finaleplek was al bereikt, ook de eerste plaats in de poule.

Na twaalf minuten hockeyen torende de brace om de linkerarm van De Goede boven de speelsters uit, nadat ze uit de rebound van een strafcorner ook de 2-0 had gescoord. Op de gezichten van de internationals van Oranje brak spontaan de zon door nu duidelijk werd dat het scoren hen vrij makkelijk af ging. Nog voor het einde van het eerste kwart vielen ze elkaar opnieuw juichend in de armen, toen Marloes Keetels de 3-0 binnenschoot, ook al uit de rebound van een strafcorner.

De linkerarm van Eva de Goede gaat de lucht in nadat ze haar tweede doelpunt heeft gemaakt (2-0). Foto: Willem Vernes

Eerste interlandgoal Maria Verschoor sinds anderhalf jaar

Zouden het er tien worden? Het was al snel een scenario waar het publiek sterk rekening mee hield. Maar het feit dat de stem van bondscoach Alyson Annan vervolgens regelmatig door het Wagener Stadion galmde, vertelde het verhaal van Oranje in het tweede kwart. Twee strafcorners werden gemist en het spel was te rommelig.

Toen Frédérique Matla in de eerste minuut na rust een strafcorner links tegen de plank sleepte (4-0), verscheen de lach terug op het gezicht van Annan. Vervolgens waanden de Oranje Dames zich in een speeltuin. Met een handig wippertje over keepster Amy Gibson heen maakte Marloes Keetels de 5-0. Daarna beëindigde Maria Verschoor haar doelpuntendroogte door haar eerste interlandgoal sinds januari 2020 te maken (6-0). Nog voor het einde van het derde kwart tipte Felice Albers na een aantal gemiste kansen de 7-0 binnen.

Nederland viert de 7-0 van Felice Albers. Foto: Koen Suyk

Twee keer een bal op het hoofd van Amy Costello

Als enige aanvaller van het Nederlands team scoorde Pien Dicke dit EK nog niet. Ondertussen maakte Maria Verschoor er met twee snoeiharde backhandschoten 8-0 en 9-0 van, waarmee ze een hattrick op haar naam schreef. Het was zonde dat het publiek vanwege de coronamaatregelen niet mocht zingen, want het klassieke ‘tien, tien, tien’ bleef achterwege. De aanmoedigingen bleven braaf beperkt tot het geklap in de handen.

Ondertussen pushte Matla niet één, maar twee keer de bal steenhard op het hoofd van Amy Costello. De speelster van Schotland kon er – nadat ze was opgelapt – zelf om lachen, maar zocht vervolgens toch maar de kleedkamer op. Vier minuten voor tijd bepaalde Matla met een strafbal de eindstand op 10-0. Vrijdag wacht België in de halve finale, een sterkere tegenstander dan Schotland, maar ook dan is Nederland weer torenhoog favoriet.

Nederland – Schotland 10-0 (3-0)
‘3 Eva de Goede 1-0 (sc)
’12 Eva de Goede 2-0 (sc)
’14 Marloes Keetels 3-0 (sc)
’31 Frédérique Matla 4-0 (sc)
’36 Marloes Keetels 5-0
’42 Maria Verschoor 6-0
’43 Felice Albers 7-0
’47 Maria Verschoor 8-0
’50 Maria Verschoor 9-0
’56 Frédérique Matla 10-0 (sb)

Lees hieronder de live-updates terug.


41 Reacties

 1. adrievandeparel

  Onbegrijpelijk dat Frederique niet in de basis start. Dan had het na enkele minuten via de 1e corner al 1-0 kunnen staan. Dat was maandag ook bij Nederland-Spanje. Nu 6 corners voor Nederland, de 1e via Sanne bij Eva die 1-0 scoort. Daarna 5 corners van Caia en 5x geen goal. Alleen de 2-0 na een gestopte sc van Caia die Eva wel scoort 2-0. Frederique hoort de 1e cornernemer te zijn. Zij heeft het grootste rendement en ze moet in de basis starten.

  1. lexi-b

   Zou kunnen dat ze Matla 'bewaren' voor OS. De NL SCs worden kapot geanalyseerd door tegenstanders.

  2. circlestorm69

   De Malta manie begint nu wel een beetje enge vormen aan te nemen Adrie. Ik hoop niet dat ze meeleest want ik zou me hoogst ongemakkelijk voelen als ik haar was.

  3. Freekie

   Alsof dat tegen dít Schotland nodig is ...

  4. paul-opgenhaffen

   Wie is die Frederique eigenlijk waar u maar niet over uitgeschreven raakt?

  5. maaja

   Hoogst gênant Adrie... Je had haar vader kunnen zijn

 2. RobV

  Misschien heeft het met de tegenstanders te maken of met het gebrek aan tegenstand, maar de Oranje dames zijn nog niet indrukwekkend geweest dit toernooi. Hopelijk bewaren ze dat dan voor de eindfase van het toernooi. Ik ga ervan uit dat er nog enkele wijzigingen komen voor de OS selectie.

 3. Runa Honig

  Eens Rob. Het is allemaal heel matig en dat is met zo weinig tegenstand ook eigenlijk onvermijdelijk. Xan de Waard wordt ook node gemist.

 4. MIck

  Echt heel leuk voor die meiden die er dag in dag uit keihard voor werken maar dameshockey is het nieuwe Korfbal.

  1. Linksbuiten

   En veilig had Mick zijn stokpaardje weer bestegen. Dit gebeurt al decennia lang. Er zitten altijd een paar tegenstanders bij die het niveau niet halen. En dat opsplitsen van GBR gebeurt ook al heel lang, met alle gevolgen van dien. Wellicht goed om eens naar de geschiedenis te kijken in plaats van iedere keer met deze voorspelbare 'scorebordjournalistiek' te komen en alles naar beneden te praten. Wat wil je er eigenlijk mee zeggen, Mick? Dat je een groot hockeykenner bent?

 5. Freekie

  De arbitrage is bijna net zo slecht als het niveau van Schotland

 6. circlestorm69

  Slechte timing als die Schotse daar ligt om “raad een lied of niet” in te zetten.... Wie herkende de eerste seconde?

  1. circlestorm69

   Niemand? Het was “Dag vriendjes, dag vriendinnetjes” van Bassie en Adriaan. Beetje grof als iemand het veld moet verlaten....

 7. ReneRodenburg

  Is dit een EK wedstrijd? Lachwekkkend natuurlijk. Een Europese titel stelt bijzonder weinig voor

 8. RobV

  Als ik Zerbo was, dan zou ik me denk ik toch wel wat verbazen over het feit dat niet zij maar Pien Dicke hier speelt en/of meegaat naar de OS. Beiden zijn ze denk ik niet geschikt binnen het huidige spelsysteem van Oranje en ik zou zelf Freeke Moes geselecteerd hebben, maar waarom zou je Dicke dan verkiezen boven Zerbo als je zo’n type speelster erbij wilt hebben? Dan heeft Ginella toch wel wat meer recht van spreken, op grond van wat ze tot nu toe al een aantal jaren heeft gepresteerd in de Hoofdklasse.

  1. circlestorm69

   Freeke Moes moet gewoon mee ipv Dicke aangezien Veen sowieso niet gaat. Freeke kan verfrissende dingen laten zien. Deed Ilse Kapelle eigenlijk mee vandaag? 🤔

  2. Linksbuiten

   Ik had een beetje medelijden met Pien Dick. Ze sjouwde zich uit de naad. Maar ja, 10 doelpunten en dan niet één scoren, als spits?

  3. SanderE

   Jullie hebben het over iemand van 21 jaar. Soms kan je ook investeren in de toekomst. En dan zal hier iets moois en belangrijks uit komen. 21 jaar, kijk is wat verder dan dat. Ik kan andere spelers bedenken die je eventueel thuis kan laten. Freeke Moes inderdaad meenemen lijkt mij!

 9. NomenNescio

  Ik ben het spoor kwijt ten aanzien van de sc die na de referral van Eva de Goede werd gegeven. De Schotse verdediger, die de bal hoog op haar lichaam kreeg, stond ruim voor de doellijn. Daarmee is het toch gevaarlijk spel? En als je dat niet vindt, dan lijkt een strafbal logischer aangezien de bal hoog het doel in zou zijn gegaan. De keeper kwam immers te laat en lag ook nog eens op de grond.

  1. SanderE

   Volgens de “briefing” van een bondsscheidsrechter onlangs wel (gevaarlijk spel) op hockey.NL meen ik. Maar praktijk laat toch anders zien. Gister bij de mannen ook een soortgelijke situatie gezien. En veel meer in de hoofdklasse maar ook internationaal. Als we dit als gevaarlijk spel moeten zien kan het snel tot uitlokking uitlopen vanuit verdedigend opzicht. Niemand wil als schietschijf gebruikt worden, maar het wordt wel aantrekkelijker jezelf in de ballijn goal te positioneren met het idee gevaarlijk spel te creëren. Het is een moeilijk punt. Maar als we deze en soortgelijke situaties als gevaarlijk zien, wat doe je dan als spelers zich meer en meer in / voor het doel gaan positioneren (verdedigend)? Alleen of in groepjes. Dat lijkt me niet de bedoeling.

  2. NomenNescio

   Spelers op de doellijn accepteren het gevaar en zullen daarom nooit een vrije slag mee krijgen als de bal hun lichaam raakt, wel een strafbal tegen.

 10. frans-j

  Het begint toch een beetje op korfbal te lijken. Er zijn maar enkele landen bij de dames die op een hoog niveau hockeyen. Sport wordt met dit soort uitslagen minder en minder interessant voor de neutrale kijker

 11. pacoh

  Dood in de pot voor dames hockey. Zo doe je je best om van de olympische kalender afgevoerd te worden. Doet niets af aan de prestaties van oranje maar er is gewoon geen weer-tegenstand

 12. RobV

  @circlestorm69. Ja, ik vind het echt onbegrijpelijk dat Freeke Moes er niet bij is, tenminste als je wilt spelen zoals Annan dat doet. Dicke komt helemaal niet uit de verf in dit spelsysteem. Zelfs met tegenstanders als Schotland en Ierland nog geen enkele keer gescoord tot nu toe. Het is niet dat ze een slechte speelster is, maar het is een mismatch binnen dit spelsysteem. Ik denk toch ook dat bij Annan sentimenten een rol spelen bij haar selectie.

  1. circlestorm69

   Precies dat. En wat de sentimenten van Annan betreft...dat heb ik ook met Kappelle. En na de intro met Ellen Hoog over Josine en Anne ben ik toch een beetje bang dat Josine niet gaat ondanks dat ze net de betere kaarten heeft.

 13. adrievandeparel

  Gelukkig een Nederland gezien die steeds beter ingespeeld raken. Nog een halve finale tegen België en de finale tegen Duitsland. Goed dat er dan meer en betere tegenstand is en een goede voorbereiding op Tokio. Daar zullen nog 3 betere tegenstanders wachten Argentinië, Australië en Nieuw Zeeland. Eerst India, Ierland, Zuid Afrika, Groot Brittannië en Duitsland. Poulewinnaar worden en dan kwartfinale tegen B4 (Spanje/Nieuw Zeeland/Japan/China) dan de halve finale tegen Australië en de Finale tegen Argentinië die gewonnen kan en moet worden. Vanavond gelukkig veel scorende speelsters gezien. Alleen van Pien Dicke had ik meer verwacht (is ook haar 1e grote toernooi), gelukkig voor haar nog een halve finale (België)en een Finale (Duitsland)om iedereen te overtuigen. Vanavond 11 corners gekregen, Caia 6x geen goal, Lauren 2x geen goal, Sanne 1x die ze aan Eva geeft die 1-0 scoort. Frederique de 1e direkt supergoed 4-0. Daarna een sc met foute stop (door het veld)en de 3e en 4e corner van Frederique werden uit de goal gekopt, anders nog 2 goals voor Frederique die nu weer het meeste rendement heeft. Hoop dat ze bij de volgende wedstrijden in de basis start zodat ze zoals nu tegen Scotland en maandag tegen Spanje de 1e corner na enkele minuten kan nemen en scoren. Nederland wordt hopelijk voor de 3e x op rij EUROPEES KAMPIOEN.

  1. christiaan-loeber

   Ze spelen gemiddeld allemaal even veel dus een basisplaats is in de kern overgewaardeerd.

  2. j11

   Ik vind het knap dat je denkt dat iemand met deze snelheden een bal uit de goal kan koppen. Daarnaast vind ik het best erg dat je obsessie gedrag van fanboy zijn, wilt dat Matla zo veel scoort dat iemands veiligheid er niet meer toe doet!

 14. hockeyliefhebber12

  Dicke heeft ook nog niet veel kansen gehad / gecreëerd, op basis van haar seizoen bij SCHC meer verwacht. Maar het is ook pas haar eerste grote toernooi en de doelpunten gaan vanzelf komen. Albers pikt toch wel haar doelpunten mee als “niet” echte spits (bij Amsterdam altijd op middenveld)

 15. misha-van-oostveen

  Als iemand dit nog erg serieus neemt… 10-0. Zelfs het voetballende Oranje scoort tegen Gibraltar geen 10 goals. Bij de OS hebben we nog Australië en Argentinië en dat is het dan.

 16. RobV

  @circlestorm69. Ellen Hoog is echt heel erg partijdig wat betreft Anne Veenendaal. Gelukkig was Jaap Stockmann er nog om beide keepsters realistisch te duiden en dat verhaal was heel anders. Maar Annan heeft haar keuze vermoedelijk al gemaakt, het wordt Anne Veenendaal. Zoals Blaak de lieveling is van Caldas, daar verander je niks meer aan en de feiten doen er dan niet meer toe. Het zou wel eens fijn en verfrissend zijn als Annan bepaalde selectiekeuzes publiekelijk toelicht. Hier en daar is het dan waarschijnlijk een flinterdun verhaal.

  1. circlestorm69

   Ik ben bang dat je gelijk hebt. Maar we gaan het zien. Ze moeten nog 2 wedstrijden dus wie weet wat daar nog gebeurd. Waarschijnlijk niet veel 😂

 17. adrievandeparel

  Het staat vast dat Josine Koning de 1e keeper in Tokio gaat worden op basis van een heel veel betere shootout keeper. Dankzij Josine is Nederland Wereldkampioen in Londen 19 geworden door in de halve finale tegen Australië 3 shpotouts te stoppen. Daardoor Nederland naar de Finale en door de 6-0 Wereldkampioen. Het allerbeste bewijs was in april toen we bij de EHL Josine en Anne beiden om en om in de shootouts serie zagen en Josine als grote winnaar tevoorschijn kwam doordat zij de heel veel betere shootout keeper is. Dat is vanavond gelukkig bevestigd door topkeeper Jaap Stockman die verklaarde dat Josine de 1e keeper in Tokio moet zijn. Alle respect voor Anne, Nederland heeft de beste keepers van de wereld en ze hebben elkaar ook hard nodig in Tokio. Het feit dat de laatste Olympische Spelen in Rio beslist werden door shootouts , in de finale tegen Groot Brittannië en daarvoor al in de halve finale tegen Duitsland geeft aan hoe belangrijk de shootouts zijn. Voor Nederland van levensbelang want ook in Londen'12 werden de shootouts in de halve finale tegen Nieuw Zeeland, op het nippertje gewonnen, doorslaggevend. Kortom de betere shootout keeper, Josine Koning , hoort 1e keeper in Tokio te zijn. Bovendien kan Alyson zich niet nog een grote fout permitteren. In Rio ging ze de fout in na de halve finale tegen Duitsland toen de shootouts begonnen en zij dacht dat het 4e kwart begon. en in de dugout bleef zitten, de meiden moesten zelf de shootouts regelen (2x bijna fataal).In het bedrijfsleven zou je direkt een andere functie krijgen of op staande voet ontslag. En dan de keuze Maartje Paumen die toen nog de allerbeste was, van het middenveld naar linksback , was desastreus. Nu nog een foute keeperkeuze zou de druppel zijn. Voor de duidelijkheid : Josine Koning is keeper 1 voor Nederlandi in Tokio. Nederland wordt voor de 4e keer Olympisch Kampioen , 1e x in Los Angeles'84 , dan Peking '8 en Londen '12 en nu Tokio '21.

  1. pietersmits

   Er is iets heel raars aan de hand! Beetje zorgen maak ik me. Ik ben het met deze reactie eens.

 18. adrievandeparel

  Weer iemand die niet kan lezen, oranjeboven, Frederique moet in de basis staan om in de allereerste minuut een strafcorner te kunnen scoren, nu stond ze er niet in vanavond tegen Schotland en maandag tegen Spanje, had ze allebei kunnen scoren in de eerste minuten. Bij begin 2e helft vanavond stond ze er gelukkig wel in en direkt in de eerste minuut scoort Frederique de 4-0. En j11 , natuurlijk vind ik het heel erg dat dat Schotse meisje die harde ballen op haar hoofd krijgt. Het waren dan wel goals geweest , maar liever geen goal dan dat iemand zwaargewond zou zijn. Dit is gelukkig niet het geval door hun maskers en andere bescherming.. Volgende keer scoort Frederique in de bovenhoeken (of benedenhoeken) zodat de tegenstander er niet aan kan komen. Zoals Maartje Paumen (die nu al jaren Frederique wekelijks traint) scoorde in de Olympische Finale Londen'12 tegen Argentinië. Die bal was perfect aangegeven (Naomi van As) en perfect gestopt (Carlien Dirkse van de Heuvel) en dan perfect keihard in de rechterbovenhoek gescoord. En daarmee werd het tot dan toe record van Alyson Anan , 13 goals , verbeterd naar 14 (in Rio'16 zijn er nog 5 goals bij gekomen. Maartje is dus Olympisch topscoorder met 19 goals. Hopelijk gaat Frederique dat voortaan altijd doen in de bovenhoeken (of benedenhoeken), heeft ze al meerdere keren gedaan), zodat er nooit geen gewonden zullen zijn.

  1. pietersmits

   Gelukkig. Zo ken ik je weer. Matlamania.

  2. sachab

   Bij sommige mensen vraag ik me altijd af, wat zou de natuur hier mee bedoeld hebben…

 19. misha-van-oostveen

  @adrievandeparel: misschien een fanclub voor Matla oprichten 🤩.

 20. lezer

  De grote ovewinningen van de dames geeft wel te denken . Het is niet anders en ook wel om trots op te zijn! Een pro-leaque hockey kalender, huidige opzet, zal ook hier niets aan veranderen .De diskussie over wie keept in Tokio voert maar een coach en dat is Annan. De rest is speculatie en beinvloeding . De mening van Ellen Hoog als mede Amsterdam lid is toch wel erg subjectief te noemen. Op afstand staat de echte kenner en oud keeper Jaap Stockman die nuchter analyseert dat beiden keepsters heel goed zijn maar dat in the end de vorm van de dag geldt en resultaten in het verleden ,shoot outs mogelijk in het voordeel van Koning zijn. Voor beiden geldt in ieder geval dat ze naar Tokio mogen en dat is al heel wat in deze tijd .

 21. RobV

  @SanderE Hoe je het ook wendt of keert, als Nederland straks opnieuw naast Olympisch goud grijpt, dan zal dat toch een serieuze smet zijn op het bondscoachschap van Alyson Annan. Ik denk niet dat zo’n toernooi het juiste moment is om ‘te investeren in de toekomst’ als zo’n 21-jarige niet blijkt te functioneren in het (huidige) spelsysteem van Oranje. Na de OS zou je haar dan kunnen inpassen in een nieuwe Olympische cyclus en dan zou je het systeem kunnen (en moeten) aanpassen. Nu is het gewoon een erg ongelukkig gekozen moment.

  1. SanderE

   Laten we het erop houden dat je naar mijn idee 2/3 andere spelers thuis kan laten obv kwaliteit en vorm. Dus het verbaast me dat we het over Pien Dicke hebben en dat andere namen dan niet genoemd worden.


Wat vind jij? Praat mee...