Nederland slaagt tegen Spanje voor eerste testcase (7-1) dit EK

De vraag die dit EK boven de Oranje Dames hangt is in hoeverre ze kwaliteit hebben ingeleverd als gevolg van de blessuregolf. Zaterdag was de tegenstand van Ierland (4-0 winst) te mager om de eerste conclusies te kunnen trekken. Maandag kon dat wel: Nederland zette de sterkere tegenstander Spanje na een stroef begin met grote cijfers opzij: 7-1. Drie goals kwamen van de stick van Frédérique Matla.

De laatste keer dat Nederland tegen Spanje speelde, was in de poulefase op het EK van 2019. De uitslag was toen 1-1. Oranje stak op dat moment niet in beste vorm, maar het feit dat de Spanjaarden de wereldkampioen op een gelijkspel konden houden, zei ook iets over waartoe de ploeg in staat is.

Spanje is de nummer zeven van de wereld en heeft met oud-Kampong-speelster Gigi Oliva één van de beste hockeyster ter wereld in de selectie. Op papier zijn de Spanjaarden de sterkste tegenstander van Nederland in deze poule. Annan noemde ze bij de NOS zelfs een ‘finalewaardige ploeg’. Het duel met Spanje was dan ook een eerste serieuze graadmeter sinds Oranje zonder de geblesseerde Lidewij Welten, Xan de Waard, Marijn Veen en Ireen van den Assem speelt.

Moeilijke start

De eerste paar minuten had Nederland het nog best moeilijk tegen Spanje. Al snel moest keepster Anne Veenendaal met haar legguards een schot tegenhouden. De Spanjaarden haalden bovendien een strafcorner, die naast werd getipt. Enkele minuten voor het einde van het eerste kwart leed Nederland binnen een seconde of dertig drie keer achter elkaar balverlies. Het was niet overtuigend genoeg wat Oranje die fase liet zien.

Toch kwam het verschil in klasse snel bovendrijven. Maria Verschoor schoot in het eerste kwart een bal op de paal. De 1-0 viel even later alsnog. Vanaf links gaf aanvoerder Eva de Goede een bal voor die via de stick van Candela Mejías van richting veranderde, het doel van Spanje in.

Eva de Goede is het middelpunt van het feest bij de 1-0. Foto: Willem Vernes

De Spanjaarden leken nog niet uit het veld geslagen en haalden voor de tweede keer een strafcorner. De sleeppush werd eruit gelopen door Pien Dicke. Via een counter belandde de bal bij EK-debutant Stella van Gils. Haar voorzet eindigde op de legguards van de Spaanse keepster Maria Ruiz, maar de rebound werd binnengeschoten door Frédérique Matla. Oranje stond daardoor met 2-0 voor, waarna het spel een stuk verzorgder werd. Sterker nog, Spanje had vanaf dat moment niets meer in te brengen.

Ontspannenheid

Nederland haalde voor rust vijf strafcorners, waarvan er twee slecht aangegeven of verkeerd gestopt werden. De vierde strafcorner was het de beurt aan Lauren Stam, die de 3-0 binnensleepte. Daarmee was de wedstrijd zo goed als beslist en nam de ontspannenheid in de ploeg van Alyson Annan toe, na het stroeve begin.

Vervolgens ging het hard. Na een gemiste kans voor Margot van Geffen direct na rust kreeg Nederland opnieuw een strafcorner, die Caia van Maasakker hard en hoog tegen het net sleepte: 4-0. Even later speelde Frédérique Matla keepster Ruiz uit en maakte ze de 5-0. Amper klaar met juichen, tekende diezelfde Matla ook voor de 6-0, haar derde doelpunt van de wedstrijd.

Een boks van Alyson Annan voor Frédérique Matla. Foto: Willem Vernes

Nederland overklaste de Spanjaarden. Vijf minuten voor tijd schoot Felice Albers de 7-0 binnen. Dat Laura Barrios vervolgens de 7-1 nog maakte en Josine Koning haar eerste tegengoal in vijftien interlands incasseerde, was het enige smetje op een verder prima avond voor Oranje dat slaagde voor de eerste testcase.

Nederland-Spanje 7-1 (3-0)
’14 Eva de Goede 1-0
’19 Frédérique Matla 2-0
’27 Lauren Stam 3-0 (sc)
’35 Caia van Maasakker 4-0 (sc)
’42 Frédérique Matla 5-0
’43 Frédérique Matla 6-0
’55 Felice Albers 7-0
’56 Laura Barrios 7-1

Lees hieronder de updates van het liveblog terug


28 Reacties

 1. pjklaassen

  Wie is Sabine Koning? Drama commentaar weer...

  1. MIck

   Die speelde in GTST toch ?

  2. circlestorm69

   Hij heeft vandaag z’n excuses op Twitter aangeboden zag ik Josine op Instagram posten. Inclusief een GTST opmerking. Op zich wel grappig dat hij dat doet. Maar het is niet echt prettig, een wedstrijd volgen met zijn commentaar erbij.

 2. istwankoning@gmail.com

  Wat ontzettend jammer dat Philip Kooke nu al 3x “Sabine Koning” zegt! Ze heet al een tijdje Josine...

 3. hansb

  Kan iemand die commentator vertellen dat de keepster van Nederland Josine Koning heet Wat n verschikking

 4. RobV

  Ergens is het ook wel een voordeel dat Annan, anders dan Caldas, de selectie voor de OS nog niet heeft vastgesteld. Er kunnen nog enkele wijzigingen worden doorgevoerd. Voorin is er toch wat te weinig stootkracht momenteel. Het gaat natuurlijk helpen als Welten mee kan naar Tokyo maar ik denk dat er ook een type Marijn Veen nodig is, gezien het spelsysteem van Nederland. Dat zou Freeke Moes kunnen zijn. Xan de Waard wordt gemist op het middenveld. Malou Pheninckx werkt hard, maar je kunt je afvragen of ze een zekerheidje is gezien haar huidige spel. Laura Nunnink maakt geen sterke indruk dit EK maar ze zal waarschijnlijk niet hoeven te vrezen voor haar plek. Eva de Goede heeft duidelijk nog spelminuten nodig ondanks het feit dat Ellen Hoog haar de hemel in prees. Matla is een fenomeen en ik hoop dat ze dit elke wedstijd blijft laten zien.

  1. Nvanas012

   Dat over Eva de Goede is natuurlijk onzin. Zij speelde een hele sterke wedstrijd op het middelveld, bij ongeveer alle aanvallen betrokken, 2 passes waaruit werd gescoord en zelf een goal. Ellen Hoog terecht lovend over onze aanvoerder!

 5. jobe

  Het wordt nog erger: verslaggever feliciteert Matla met twee goals 😂

 6. edraket

  Wat is die wereldtop bij de vrouwen toch klein. Naast NL nog 2-3 landen die kunnen hockeyen, de rest is bocht. Pas vanaf de halve finale op WK of OS wordt het interessant. Jammer.

 7. NomenNescio

  Schrale troost voor de Spaanse dames, maar de 7-1 van Laura Barrios was wat mij betreft veruit het mooiste doelpunt van de wedstrijd.

 8. adrievandeparel

  Frederique Matla scoort 3 goede goals (1 supergoed) , vrouw van de wedstrijd , terecht. Ze heeft het meeste rendement van Nederland. Nu al 4 goals gescoord , topscoorder van Nederland en het EK '21. Als ze meer aangespeeld wordt zoals bij de eerste goal , ze loopt zich altijd vrij en biedt zich aan (dat begint al als de bal in de verdediging is en is dan niet te zien op tv dat ze zich altijd goed inspant om daarna te kunnen scoren. En dan nog reakties zoals zaterdag van hockeyster : Matla niet gezien, heb je al een afspraak gemaakt bij de opticien. Frederique is nu al 4 jaar topscoorder van de Hoofdklasse, ze verdient veel meer waardering en respect. Ze behoort de 1e cornernemer te zijn van Nederland en de allereerste die de strafballen neemt. Resultaten zijn goed, het spel (moet zonder fouten) zal nog veel beter moeten in Tokio. Nog 3 wedstrijden dit EK, voor sommigen hard nodig om aan te tonen dat ze bij de beste 16 horen, IEDEREEN HEEL VEEL SUCCES !

  1. slbal

   Ik heb nooit gezegd dat ze niet kan scoren….. ik vind haar geen goede speelster, goaltjesdief:ja, complete speelster:nee. Eva de Goede, Lauren Stam, Lidewij Welten bv zijn in mijn ogen veel betere/completere speelsters. En topscoorder hoofdklasse zegt weinig als je strafballen en corners ook meetelt. En hoeveel assists heeft ze gegeven? Zonder een goede voorzet geen goal. Maar fijn te horen dat je haar nog steeds ophemelt, ik ga er echt meer van denken nu…

 9. misha-van-oostveen

  Helaas , hockey bij de vrouwen is een B sport. Begint richting korfbal te gaan. Niets dan lof voor de topsport mentaliteit van de dames maar 4-0 en 7-1 is niet best voor de sport.

 10. RobV

  @hockeydier. Er steekt er altijd wel een bovenuit. Bij de dames is dat Nederland en ik ben blij dat zij dat zijn en niet een ander. Iedereen doet er alles aan om hen te verslaan en dat is alleen maar goed, zo’n ploeg die een inspiratie is en anderen aanzet om er nog meer aan te doen.

  1. Linksbuiten

   Precies. Dat sombere, typisch Nederlandse, gemekker hoorden we ook niet toen Duitsland domineerde. Of Australië. Nieuw Zeeland, Australië, Argentinië, Duitsland, GBR, allemaal landen waar onze dames zomaar over zouden kunnen struikelen in Tokio. Zie ook Rio. En de wedstrijd tegen NZ in Londen, waar het kwartje ook best de andere kant op had kunnen vallen. Geniet eens een beetje van deze topploeg, die keihard werken voor hun sport.

 11. adrievandeparel

  Weer zo'n waardeloze reaktie van hockeyster, heeft helemaal geen kennis van tophockey. Eerst al geen kennis van Joosje Burg en dan toch misplaatste opmerkingen over haar en vorige week ook al een misplaatste opmerking over Tilburg (gelukkig geen enkele bijval) en nu dit weer. En dan ook nog suggestieve opmerkingen, belachelijk. Ik heb Frederique vanaf haar 15e zien debuteren en weet dus dat ze supergoed is intussen. Haar jarenlang zien scoren, assists zien geven en haar vrij zien lopen en zich aanbieden zodat ze zelf kan scoren of een ander laat scoren. Dat begint al als de bal nog in de verdediging is. Ze is ook topscoorder geworden van de Pro League '19 met de meeste goals (en meeste veldgoals) en gekozen als beste speelster (=beste van de wereld). En dan nog beweren dat ze niet compleet is , schaam je diep. Frederique is pas 24, ze gaat nog jarenlang Nederland laten genieten en prijzen winnen. Nu weer topscoorder van Nederland en EK '21.

  1. Balophetdak

   Ben het eigenlijk wel eens met @hockeyster. Geweldige spits, 100 procent respect voor haar. Alleen hockeyend buiten de 23 meter moet ze nog stappen maken. Overigens hoeft dit helemaal niet, maar dan moet ze gewoon de bal in de 23 meter ontvangen. Matla vergelijken met Eva of Welten is naar mijn mening al een verkeerde vergelijking. Beide spelers hadden voor hun 24ste al 2 Olympische finales achter hun naam staan en presenteren nu al meerdere jaren geweldig op eindtoernooien! (Pro league wedstrijden vind ik overigens geen prestigieus toernooi) Samengevat: Matla is een spits van wereld klasse, voor mij de beste SPITS van de wereld, maar niet de beste speelster van de wereld.

  2. slbal

   @adrievandeparel je liefde zit zo diep, dat je niet eens meer objectief kan kijken. Als Joosje zo enorm goed is, waarom is Stella van Gils dan doorgeschoven vanuit de potentials? Het zou je sieren als je eens objectief en zonder DB ogen naar het hockey ging kijken

 12. maaja

  beste Adri Als ondergewaardeerde voetballer was jij ook eens topscorer van Nederland maar helaas destijds geen beste speler ter wereld....al zul je dat zelf misschien anders beweren ;) Zelfde geldt voor de Griekse spits van VVV Giakoumakis. Superknap wat hij heeft gepresteerd met het gedegradeerde VVV. Ruimschoots topscorer met 26 doelpunten in de Nederlandse Eredivisie 20-21. Superknap want....speelt bij laagvlieger, speelt verhoudingsgewijs in veel betere competitie dan dames hoofdklasse hockey, scoort niet uit strafcorners en concurrentie is gewoonweg vele malen groter dan de kleine mondiale vrouwensport veldhockey...... Maar is hij daarmee de beste speler ter wereld.....denk het niet.. Maar misschien zie ik het verkeerd en heb ik net zoveel verstand van voetbal als jij van hockey

 13. maaja

  Matla is een beetje de Gerd Muller van het dameshockey

 14. jobe

  Matla is ontsnapt aan het juk van de Nederlandse trainer die ervoor zorgen dat we geen fatsoenlijke spitsen meer hebben. Zegt iets over har mentaal gestel. Matla heeft schijt aan de trainer en daardoor scoort ze veel. In plaats van passen en assisten: gewoon schieten!

  1. christiaan-loeber

   Laten we niet doen dat een dergelijke speler uniek is. Kim Lammers was ook een echte spits in dat opzicht. Kelly Jonker een ander type spits maar toch ook met een doel in het veld: goals maken. En volgens mij is Marc Lammers al begonnen met speelsters gericht beter te maken op hun kern kwaliteiten en niet op alle aspecten. Ik vind het mooi dat het zo kan en dat Matla floreert in dit team.

  2. jobe

   Oh wauw. Je kunt er wel twee opnoemen. Waarvan eentje al een generatie eerder. Inderdaad niet uniek. Jij hebt gelijk.

  3. Freekie

   Want jij hebt al haar trainingen gevolgd?

  4. christiaan-loeber

   @jobe, dank voor de nuance. Generaliseren is ook een gave. Maar als je het over spitsen hebt die nog spelen kan ik Zerbo en Dicke noemen. Welten als ze fit is hoort er ook bij. Ik geloof niet dat trainers bewust spelers afleren om spits te zijn. Dat Matla er momenteel bovenuit steekt ben ik met je eens. Is dat dankzij of ondanks de coach?

 15. Freekie

  Deze Spaanse dames een 'test case' noemen is wel iets te veel respect

 16. misha-van-oostveen

  Er steekt er altijd eentje bovenuit? Ik gun de dames alle credits maar dit kun je toch niet meer serieus nemen. Dit soort handbal uitslagen brengt de sport niet verder. Betekent niet dat ik de meiden niet enorm waardeer maar kom op 🤔.


Wat vind jij? Praat mee...