Oranje Dames bekronen hegemonie ook met Pro League Trophy

Door een overwinning via een bloedstollende shootout-serie op Australië hebben de Oranje Dames de eerste editie van FIH Pro League gewonnen. In een aantrekkelijke finale was Nederland veel beter dan de Australische dames, maar die sleepten er toch nog shoot-outs uit na een 2-2 eindstand. Daarin was het uiteindelijk Lauren Stam die Nederland in een volgepakt en bloedheet Wagener Stadion de FIH Pro League Trophy bezorgde.

De Pro League is het nieuwe paradepaardje van de FIH, dat spanning, spektakel, volle stadions en fraaie televisiebeelden moet opleveren. Wat dat betreft kreeg de FIH bij het damestoernooi de o zo vurig gewenste apotheose. Tot de laatste seconde zaten de 6.500 toeschouwers op het puntje van hun stoel met als climax de shoot-outs.

Foto: Koen Suyk

Met bij Nederland ditmaal Anne Veenendaal in het doel. Tijdens de vorig jaar gewonnen halve finale van het WK tegen Australië vervulde Josine Koning nog een hoofdrol bij de shoot-outs. Nu pakte Veenendaal één Australische shoot-out en werd er eentje bestraft voor bolle kant. Bij Nederland miste alleen Marijn Veen en was het verdediger Lauren Stam die uiteindelijk de winnende shoot-out maakte. Zij werd samen met Veenendaal bedolven onder de feestvierende Oranje-speelsters, die genoten van een welverdiende ereronde in het sfeervolle Wagener Stadion. Aanvoerder Eva de Goede toonde daarna de FIH Pro League Trophy, waar ook een check van $125.000 bij hoort die de speelsters mogen verdelen.

Eva de Goede met de Pro League Trophy. Foto: Willem Vernes

Hockey Grand Slam

Na de Europese titel, Hockey World League, de wereldtitel en Champions Trophy is de winst in de nieuwe Pro League de vijfde titel op rij voor de Nederlandse hockeydames. Volgend jaar in Tokio kan Annan de nec plus ultra Hockey Grand Slam vervolmaken met de ontbrekende olympische titel.

Gezien de huidige hegemonie van de Oranje Dames is het bereiken van die ultieme, hoogst haalbare status zeer reëel. Annan is er na de verloren olympische finale in Rio in geslaagd een winnende hockeymachine te creëren, die zijn weerga in de sport niet kent. De Oranje Dames wonnen zestig (!) van hun laatste 61 interlands. Noem een ploeg die mondiaal al zo lang, zo dominant is als de Oranje Dames in het hockey. Die is er simpelweg niet.

Annan heeft een duidelijke koers uitgestippeld die moet leiden tot goud bij de Spelen in Tokio. In die route zit ook deze nieuwe Pro League, die lange tijd om maar weinig waardering van Annan kon rekenen. De lange en verre trips van de ene uithoek van de wereld (Nieuw-Zeeland) naar de andere (Argentinië), de extra belasting van de speelsters, Annan vond het maar niks.

Alyson Annan (rechts) viert feest met Lidewij Welten. Foto: Koen Suyk

De voormalige Australische topschutter, die rond de uitwedstrijd in haar geboorteland de status van Legende in de Hall of Fame kreeg, maakte er het beste van. Met steeds wisselende selecties slaagde ze er toch in om – op nota bene die uitwedstrijd tegen Australië na – alle duels te winnen. Soms bijna tot haar eigen teleurstelling, want een keer een wedstrijd verliezen is juist richting die Spelen goed voor de weerbaarheid van de speelsters.

Voor de fans is het winnen van de Oranje Dames bijna gewoon geworden. Zij kwamen deze voor velen nog onbekende Pro League bij de thuiswedstrijden weer massaal naar de Oranje Dames kijken. Zij rekenen bij een avondje Oranje Dames vooraf al op een happy end en een selfie met hun Oranje-helden.

Groot was de schrik dan ook donderdag in de halve finale van Grand Final, toen Duitsland lange tijd op weg leek naar een zeldzame overwinning. De fans in het Wagener Stadion vielen gewoon stil van verbazing. Maar tegen de sterke oosterburen was het toch eind goed al goed door doelpunten van Frédérique Matla en Lidewij Welten.

Sidderen

Ook in de finale tegen Australië – de achtste eindstrijd van een titeltoernooi op een rij voor de Oranje Dames– was het sidderen voor de 6.500 Oranje-fans in het Wagener Stadion tijdens de noodzakelijke shoot-outs. Dat het zover kwam, kon Oranje zichzelf aanrekenen. Want de ploeg van Annan was veel beter, maar hield Australië in leven.

Al in de vierde minuut kreeg Oranje de eerste strafcorner, na een goede actie van Eva de Goede. Ireen van den Assem pushte de bal nog net naast. Laurien Leurink sloeg een backhand die door keepster Rachel Lynch van de lijn werd gehaald en Marijn Veen werd net op tijd geattaqueerd voor ze kon uithalen. Het leek wachten op de eerste treffer van Oranje, maar die viel in het eerste kwart niet. In het tweede kwart leek Oranje een strafbal te halen, maar die werd herroepen door de videoscheidsrechter.

Amper bekomen van die tegenvaller, kreeg Oranje een echte domper te verwerken. Uit de eerste echte Australische aanval haalde de ploeg van coach Stephanie Andrews plots twee corners op rij. De tweede ging er zowaar in door een variant via Mariah Williams: 0-1.

Marijn Veen scoort de 1-1. Foto: Koen Suyk

Het antwoord van Oranje liet echter niet lang op zich wachten. Maria Verschoor onderschepte de bal, bediende zelf Marijn Veen, die haar toch al geweldige seizoen bekroonde met een treffer in de finale van de Grand Final: 1-1.

Leurink leek kort hierop de 2-1 te maken, maar met een uiterste krachtinspanning voorkwam een Australische verdediger dat. Terwijl de speelsters na twee kwarten in de kleedkamer wat verkoeling mochten zoeken, werden in het stadion twee ervaren oud-internationals gehuldigd voor hun verdiensten: Kitty van Male en Carlien Dirkse van den Heuvel. Beide speelsters voegden in de nadagen van hun carrière onder leiding van Annan nog enkele mooie titels toe.

Prijzenkast

De FIH Pro League trophy ontbreekt in hun prijzenkast, maar die heeft Annan na zaterdag wel aan haar toch al indrukwekkende palmares kunnen toevoegen. Die overwinning leek in eerste instantie al in de reguliere speeltijd tot stand te komen voor een treffer van Kelly Jonker, die een voorzet van Eva de Goede fraai tipte in het vierde kwart: 2-1.

Kelly Jonker juicht. Foto: Willem Vernes

Daarmee leek het pleit van Australië beslecht. Oranje ging zelfs vol op jacht naar de 3-1, maar kreeg achterin plots het deksel op de neus. Uit een van de zeldzame uitbraken haalde Australië een strafcorner. Die werd door Caia van Maasakker op de lijn met haar lichaam tegengehouden. Strafbal. Kaitlin Nobbs scoorde zo vlak voor tijd de 2-2.

Australië kreeg hoop op een goede afloop, maar ook in shoot-outs toonde Nederland zich de beste en greep het wéér een titel. De volgende halte op weg naar Tokio is het EK in Antwerpen.


42 Reacties

 1. robvisser

  Slordig eerste kwart van Nederland. Te weinig druk wanneer Australië aan de bal is. Hopelijk lopen de dames straks niet weer achter de feiten aan, zoals tegen Duitsland.

 2. sapi

  Magic Matla had die moeten scoren!

 3. robvisser

  Xan de Waard speelt beslist niet indrukwekkend de laatste wedstrijden. Jammer, want ze kan zo goed zijn. Verder zou ik toch weer Ginella Zerbo overwegen voor de EK. Het spel gaat te vaak langs Kelly Jonker heen.

  1. circlestorm69

   Wij zien hier een andere Xan. Maar misschien omdat wij het live in het stadion zien? 😉 Veel mooie aanvallen die goed opgebouwd zijn. Gewoon zo door gaan, dan komt het helemaal goed.

  2. francakh

   Kelly Jonker staat er als ze er moet staan!

 4. joostvanmeel

  Wat is er in NL aan de hand met de strafcorner? Zowel heren als dames scoren er nog nauwelijks mee.

 5. MIck

  Een oud international die werkelijk alles mist wat er op veld speelt 🤣🤣

 6. francakh

  VAR dramatisch. Strafbal was een strafcorner, werd hard van de bal afgezet.

 7. robvisser

  Kelly Jonker een beetje de Vivianne Miedema van het hockey. Niet veel van te zien, maar dan is ze er toch opeens.

  1. francakh

   Ze staat er heel vaak maar ze wordt niet altijd benut. Ik ben een groot fan van haar. Strafcorner wel een probleem, meer variatie en verassingselementen nodig.

 8. robvisser

  Dramatisch hoeveel strafcorners Nederland gemist heeft. Mag gewoon niet gebeuren.

  1. francakh

   100% eens

 9. francakh

  Als die bal niet expres over de achterlijn wordt gejast dan weet ik het niet ... VAR echt te slecht ...

 10. jobe

  De Pro Amateur League: geen tijdwaarneming tijdens shootouts...

  1. robboomsma

   Hahaha staat toch echt een scheids op het veld die dat fluit... goed verhaal lekker kort, maar know your facts...

  2. jobe

   Know your facts: misschien moet je even checken hoe de VAR controleert of de bal wel/niet binnen 8 sec de lijn gepasseerd heeft. Er is geen digitale klok die meeloopt en geen geluid om die wandelende klok met fluit in de mond te horen. Toppunt van amateurisme als je finale de uitstraling moet bieden van hockey op het meest professionele niveau.

 11. gaston-orozco

  Ze moeten een echte specialist als Gitte Michels binnenbrengen en haar op het veld verstoppen. Of ze gebruiken meer varianten omdat de huidige groep niet veel biedt wanneer ze direct gaan.

 12. robvisser

  Ik had Marijn Veen dus nooit die shootout laten nemen. Te onervaren voor deze verantwoordelijkheid, net als de jongste Argentijnse tegen Australië. Maar dik verdiende overwinning voor Nederland.

  1. sapi

   Juist wel, laat haar oefenen in dit toernooi. Hangt het minst vanaf.

  2. TonGloppert

   Wat een onzin. de grootste spelers missen shootouts, strafballen en penalty's. Neem alleen al onze captain Frank de Boer in 2000 halve finales 2x. Had ik met de kennis van nu nooit een penalty laten nemen.

 13. francakh

  Over de gehele Pro League genomen, een verdiende winnaar. Maar er blijft werk aan de winkel.

 14. robvisser

  @sapi Haha, alleen maar de overwinning van de Pro League, een heel jaar ploeteren naar deze finale. Nee, dat ben ik dus niet met je eens. Ik had haar niet aangewezen, maar eind goed al goed zullen we maar zeggen

  1. sapi

   Maar het blijft een oefentoornooi. Jij had dat graag anders gezien, dat weten we , maar Alyson weet nu wel wat ze in de kuip heeft.

  2. pimhdm

   Je moet het een keer testen wanneer er druk opstaat en niet alleen op de training. Op dit toernooi hangt er het minste vanaf.

 15. gaston-orozco

  Het is een mythe @lynnbosman. Het winnen van een pro league verdient geen ticket voor OS. Ik weet niet wie die leugen propageert, maar het is een vergissing. Alleen continentale kampioenen en Japan kwalificeren zich rechtstreeks voor OS.

 16. lynnBosman

  ^ huh dat wordt echt al weken aangekondigd dat er voor de winnaar een olympisch ticket klaar ligt? Net zo nietszeggend als de nations league in het voetbal dus.

 17. gaston-orozco

  Inderdaad. Hoewel een mooie nieuwe (dure) trofee en 125000 euro niet het slechtste resultaat is!

 18. janhibma

  Kan die droeftoeter van een speaker/entertainer met vervroegd pensioen?

 19. adrievandeparel

  Winnaar van de 1e PRO LEAGUE , Wereldkampioen, de beste van alle landen van de wereld. Gewonnen vanaf februari t/m juni '19, en het beste doelsaldo, toch is er veel voor verbetering noodzakelijk om successen te continueren. Wel veel goed hockey gezien en donderdag gewonnen en vandaag verwachtte ik toch ook wel een overwinning van 3-0. Hopelijk zien we dat bij het EK '19 in Antwerpen, iedereen weer fris over 6 weken en meer goals. Zaterdag 17 augustus NEDERLAND-België, maandag 19 augustus NEDERLAND-Spanje , woensdag 21 augustus NEDERLAND-Rusland en dan de Finales. HEEL VEEL SUCCES Goed te vermelden dat vanavond als beste speelster van de PRO League een NEDERLANDSE SPEELSTER : FREDERIQUE MATLA en dan heeft ze niet eens alle wedstrijden mee mogen doen, en toch TOPSCOORDER met 10 goals.

 20. gaston-orozco

  Straafcorner koningin Olivia Merry uit Nieuw-Zeeland top scoorde 15 doelpunten tijdens HPL. Australië was ook effectief. Als Nederland zelfs een gemiddeld slagingspercentage had, zouden ze gisteren gemakkelijk gewonnen hebben. Moet echt worden opgelost.

 21. pietersmits

  Mooie strijd en gewonnen! Afstand tot andere landen is natuurlijk kleiner geworden. Dat mag je niet anders verwachten in de aanloop naar de OS. Wat betreft de SC zou het in mijn ogen tijd worden te oefenen en keuzes te maken. De bal wordt trouwens ook te zwak aangegeven. Kan allemaal veel beter.

 22. Hockeyfeest

  Op zich is het goed dat ook speelsters met hockeyend vermogen tegewoordig leren strafcorners te nemen. Wel een beetje laat mee begonnen. Primair wat mij betreft selecteren op hockeyend vermogen en dan keuzes maken en oefenen. Ik heb de indruk dat daarvoor de echte motivatie bij goede hockeysters ontbreekt. Kom je nu misschien toch uit bij matige hockeysters als Magis, Jansen of van Wijk.

 23. TonGloppert

  Schitterend toernooi. Dik gewonnen met super spannende finales. Vergeet ook niet dat er 9x een vol stadion was, ik ben paar keer geweest, het waren stuk voor stuk grote hockeyfeesten! Met als toetje de ombetwiste overwinning van de dames! En ja de sc kan beter. Mooi project voor de as EK in Belgie. Hulde aan de dames!


Wat vind jij? Praat mee...