Zwak Oranje komt met kleine zege op Groot-Brittannië goed weg

In de honderdste interland van bondscoach Alyson Annan hebben de Oranje Dames in het Lee Valley Hockey Centre in London nipt met 1-0 gewonnen van Groot-Brittannië door een goal van Kelly Jonker anderhalve minuut voor tijd. Nederland speelde matig en had ook zomaar kunnen verliezen.

Warme herinneringen had het Nederlands elftal aan het stadion in London, waar het vorig jaar met tiki-taka tockey overtuigend wereldkampioen werd. In de kwartfinale van het WK speelde Oranje het Britse publiek stil door Engeland uit te schakelen. Maar nu was het geen hockeyshow die Nederland de toeschouwers voorschotelden. Verre van zelfs. Oranje was niet beter dan Groot-Brittannië, dat terecht twee goals afgekeurd zag worden.

De indrukwekkende tijdelijke WK-tribune aan de lange zijde was afgebroken, maar het Britse publiek was nog steeds in grote getalen aanwezig om de olympische kampioenen van Rio de Janeiro aan te moedigen. Een opvallende afwezige was keepster Maddie Hinch, die vorige week haar comeback maakte in het Britse team, maar zowel tegen Australië (4-2 nederlaag) en tegen Duitsland (4-3 nederlaag) enkele keren in de fout ging. Zij kreeg rust van de Britse begeleiding. Bij Nederland speelde verdediger Renée van Laarhoven op de plek van Sanne Koolen. Het was de eerste wedstrijd voor de speelster van Kampong sinds haar hersenschudding, die ze aan het einde van de clubcompetitie opliep.

Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Oranje stond onder druk

Oranje was onherkenbaar. De grootste kansen waren voor Groot-Brittannië, dat achtste staat op de ranglijst van de Pro League. Na een paar gespeelde minuten schrok Nederland wakker toen Isabelle Petter van Groot-Brittannië de bal van dichtbij achter Josine Koning tikte. Iets daarvoor was een pass ook al voor het doel van de keepster van Oranje gehobbeld. Maar Nederland vroeg na het doelpunt de videoscheidsrechter aan. In een actie voorafgaand aan de goal had Lily Owsley de bal op haar voet geraakt.

Nederland was duidelijk niet in haar beste doen. Een backhandschot van Lidewij Welten was in de eerste dertig minuten het enige wapenfeit, maar dat was niet gevaarlijk genoeg om keepster Amy Tennant te verrassen.

Na een groene kaart van Frédérique Matla aan het begin van het tweede kwart kwam Oranje onder druk te staan. Groot-Brittannië kreeg twee strafcorners. De een, een flats van Laura Unsworth, ging via een stick naast. De ander werd door Caia van Maasakker knap van de lijn gehaald. Daarna reageerde Josine Koning in de rebound attent. Een open schotkans van Isabelle Petter even later ging over. Oranje kwam goed weg.

Voor Alyson Annan was het haar honderdste interland als bondscoach van de Oranje Dames. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Onverwachte zege van Oranje

Groot-Brittannië kwam het scherpst uit de kleedkamer door meteen gevaarlijk de Nederlandse cirkel in te dribbelen. Maar voor er een schot op het doel van de ingevallen Anne Veenendaal kon worden afgevuurd, verdedigde Oranje uit. Daarna bleef het spel van Nederland slordig. Groot-Brittannië versierde de derde strafcorner. De sleeppush van Grace Baldson ging naast. Het duurde tot het eind van het derde kwart tot Nederland voor het eerst een strafcorner haalde, via Ginella Zerbo. De variant mislukte en de corner die Oranje daarna kreeg, ging er ook niet in.

In het vierde kwart had Ginella Zerbo de openingsgoal op haar stick, maar ze pushte tegen keepster Tennant op. Daarna werd een strafcorner van Van Maasakker schitterend met een stickssave van de lijn gered. Tien minuten voor tijd ontplofte het Lee Valley Hockey Centre na een prachtige sleeppush van Giselle Ansley in de kruising. Maar de bal was niet buiten de cirkel geweest en het doelpunt van de Britten werd afgekeurd.

Toen Lily Owsley halverwege het vierde kwart geel kreeg, leek Nederland met een man meer aan een slotoffensief te kunnen beginnen. Alleen kreeg een minuut later Lidewij Welten ook geel. Het zorgde ervoor dat de wedstrijd dood leek te bloeden, maar anderhalve minuut voor tijd was het Kelly Jonker die een voorzet van Lidewij Welten binnen tipte en Oranje voor een nederlaag behoedde.


22 Reacties

 1. francakh

  Weer geen toppertje tot nu toe ...

 2. robvisser

  Waarom spelen de Oranje dames zo ontzettend zwak? Volstrekt onbegrijpelijk als je kijkt naar wie er allemaal in het veld staan. Van Laarhoven beslist geen versterking. Zelfs Matla is nu opeens (ook de vorige wedstrijd) onzichtbaar.

  1. sapi

   Malta is opvallend door haar scoren, maar spelend valt het altijd wel mee, ze is niet zo hard werkend als Welten.

 3. sapi

  Dom groen van Van Laarhoven. Zie liever Koolen dan van Laarhoven. Eva goed. Lidewij hard aan het werk. Verder heel slordig.

 4. francakh

  Vee te veel ballen ingeleverd.

 5. francakh

  De Engelsen lijken veel beter dan dat ze zijn als we maar in de forehand blijven lopen ...

 6. sapi

  Doen Keetels en Leurlink mee?

 7. robvisser

  @sapi Die zijn allebei heel zwak inderdaad. Leurink is al een aantal wedstrijden totaal onzichtbaar. Er lukt zo goed als niks bij haar. Keetels niet veel beter.

 8. lynnBosman

  Keetels onzichtbaar, Leurink slordig, vind Nunnink laatste tijd ook slordig. Matla draak van een wedstrijd. De Goede woman of the match wat mij betreft. Slimme aanvragen video. De dames zijn aan vakantie toe. Jammer dat Albers niet mee mocht spelen. Maar goed winnen is winnen.

  1. wfn

   Ja, Waarom deed Albers niet mee; stond wel in de selectie. Had haar snelheid en ‘steals’ wel eens willen zien tegen ‘stugge’ GB-team. Hoop, dat zij nog een kans krijgt....., Vergelijk maar met verjonging in Oranje met De Jong en de Ligt.

 9. robvisser

  Ik begin te denken dat Jonker een betere optie is dan Zerbo voor Annan. Ginella heeft meer kansen gehad van Annan, maar heeft minder kunnen overtuigen. Ze werkt hard, maar ze staat er om te scoren en dat doet ze te weinig bij Oranje.

 10. circlestorm69

  Vandaag met m’n team (meisjes E1) boeiendere wedstrijdjes op hun toernooi gezien. Maar ja wel weer gewonnen 🤷🏻‍♂️

 11. gaston-orozco

  Naar mijn mening zijn de gevestigde spelers gewoon hun tijd aan het afwachten, omdat ze zich comfortabel voelen dat ze zullen worden geselecteerd voor de belangrijke wedstrijden. Vandaar hun huidige slordige spel. Helaas voor de marginale selecties, spelen ze niet goed. We zullen moeten wachten op de finale om te zien of het gewoon een motivatieprobleem is of dat ze echt uit vorm zijn.

 12. maarten2165

  Ik lees dat er getwijfeld wordt aan sommige namen zoals Leurink, Keetels en Nunnink. Maar ben ik de enige die écht naar het totale plaatje kijkt? Waar een Welten en Matla vaak de hemel in geprezen worden, zie ik juist dat het middenveld zich kapot rent van voor naar achter, met name als ze mee naar voren gaan krijgen ze bijna geen enkele bal van een Welten of Matla. Hoe verwacht je dan dat de middenvelders in de wedstrijd komen? Het is dat Welten de beslissende assist geeft, maar hoevaak geeft ze de bal niet en hoevaak loopt ze wel niet vast? Op het moment dat wij allemaal oppervlakkige reacties geven hier en net zo kortzichtig zijn als de commentator op Ziggo, dan zijn we medeplichtig aan het in de grond boren van het hockey spelletje: begin het totale plaatje te zien, begin hockey serieus te nemen en kijk eens goed naar wat er gebeurt in het veld en waarom.

  1. sapi

   Eens met het gedeelte van Welten en Matla, Nunnink vandaag slordig maar overall niet. Maar de fouten , lees slechte passes en geen duel winnen, van Leurink en Keetels lossen de Waard, de Goede en Pheninckx op, op dit moment.

  2. Runa Honig

   Maarten: ik ben het met je eens dat we naar een totaalplaatje moeten kijken. Gebrek aan structuur, gebrek aan automatismen en gebrek aan echte motivatie en scherpte bij sommige speelsters. Een jaar geleden heb ik voorspeld dat de slechte tegenstand Nederland uiteindelijk gaat opbreken en dat zie je langzaam gebeuren. Het is allemaal te makkelijk en juist dat is niet goed. Echt onder druk hockeyen, dat is al zolang niet. Winnen gaat nu steeds moeizamer en over een jaar op de OS word je uiteindelijk weer verslagen. Dat zie ik gebeuren.

 13. robvisser

  @runahonig@ziggo.nl Op een gebrek aan motivatie heb ik de Oranje dames nog nooit kunnen betrappen, ondanks het feit dat ze al zo lang aan de top staan. Er is veel concurrentie bij Oranje, dus de speelsters weten dat ze steeds moeten blijven presteren. Ik geloof niet dat de veronderstelde 'slechte tegenstand' funest is. Het is hooguit zo dat automatismen nu ontbreken doordat de WK selectie pas sinds kort weer samenspeelt, dat een aantal speelsters uit vorm is of dat nu (hockey)moeheid optreedt na een intensief seizoen.voor de dames. Ik zie het niet als een structureel probleem en er is geen reden om te vermoeden dat het bij de OS niks wordt.

 14. Hockeyfeest

  maarten2165 Goede analyse. Volgens mij is de beste tijd van het Bossche holhockey (a la Welten) wel voorbij. Net zoals de strafcorner minder belangrijk is geworden. De focus zou meer op combinatiehockey moeten liggen. Er wordt tegenwoordig gewoon beter verdedigd en verdedigend meer toegestaan. Speelsters die eerst voor de actie gaan en dan pas na gaan denken kunnen de wedstrijd winnen en dat onthoudt iedereen. Ze verliezen veel vaker de wedstrijd en dat vergeten we. We hebben meer speelsters nodig die het teamspel versterken in plaats van verzwakken.

 15. marijeknuvers

  Meer aandacht voor hockey zonder bal (loopacties/gaten trekken /positiespel) en minder voor acties met bal. Zonder bal is het behoorlijk zwak inmiddels, maar dat is het gevolg van toch niet gezien worden en geen bal terugkrijgen.

  1. Runa Honig

   Knuufke: zeer eens dat er meer aandacht moet komen voor hockey zonder bal. Echt een goed punt. Misschien moeten de dames maar even een lesje bij frenkie de jong halen. Jorrit Croon is ook een goed voorbeeld van loopacties, gaten trekken en goed positiespel.

 16. Kampongfan

  In de samenvatting is het actie maken met de bal toch wel degelijk belangrijk. Toegegeven alleen de samenvatting gezien. De verloren ballen bij kansloze acties komen nooit in de samenvatting natuurlijk. Jeugdfinales gezien gisteren: Kampong helaas geen titel. Mooi en goed hockey gezien. Finales meisjes A en jongens A mooie wedstrijden. Met name Den Bosch meisjes A fantastisch team.

 17. lynnBosman

  maarten2165: grotendeels absoluut eens met je analyse. Ik lees echter de laatste tijd hier veel reacties waarin Welten en Matla niet de hemel in geprezen worden. Mbt deze wedstrijd vond ik Keetels en Leurink niet goed (en met hen meerdere zoals Matla), verloren duels, slordig in opbouw. Dat ze kwaliteiten hebben weten we allemaal, ze kunnen zoveel beter. Automatismes ontbreken, een aantal ogen vermoeid en sommigen missen de vorm. Caldas heeft in de voorbereiding naar aanloop van het WK met de dames tegen Heren overgangklassers gespeeld waarin deze thema's terugkwamen. Misschien een idee voor Annan? Welten mist haar absolute vorm, kan een draak van een wedstrijd spelen maar toch belangrijk zijn. Ik hoop dat Annan op vorm durft te selecteren, soms is een keer gepasseerd te worden niet perse slecht (Welten, Hoog, Verschoor maar ook de Goede na haar sabbatical). Vorm is king, toch?


Wat vind jij? Praat mee...