Oranje wint shoot-outs van GB na late 2-2 in Londen

In het Lee Valley Hockey & Tennis Centre in Londen leek Oranje op een effectieve 1-2 overwinning af te stevenen, na twee puntgave treffers van Jeroen Hertzberger. Een Britse strafbal in de laatste minuut zorgde echter voor shoot-outs, die door Oranje werden gewonnen met 3-4. 

De wedstrijd in Londen stond voor de Britten in het teken van de terugkeer van hun verloren zoon Ashley Jackson, die juist in de Nederlandse competitie weer zo zijn stempel had gedrukt op HGC, met zijn kenmerkende geniale hockey, waar hij kanonskogels vanaf de cirkelrand kan combineren met subtiele steekpassjes. Een speler voor alle hockeyliefhebbers en een speler die Groot-Brittannië richting de Olympische Spelen van Tokio heel goed kan gebruiken. GB had vrijdagavond met Jackson de punten ook keihard nodig om nog kans te maken op de Grand Final in het Wagener Stadion. De creatieve middenvelder was ook bij de Britse goals betrokken en maakte wat dat betreft een fijne comeback.

De Britten openden het hockeybal in Londen overtuigend en Chris Grassick en Alan Forsyth waren dichtbij een eerste treffer, maar keeper Pirmin Blaak stond net als tegen België goed in de weg. Groot-Brittannië wist dat het kon winnen van Oranje, in Eindhoven werd het eerder deze maand 1-3 voor de Britten.

Maar dat was de allereerste Pro League-wedstrijd voor het Nederlands elftal sinds de clubcompetitie en was het samenspel nog onwennig. Vrijdagavond in Londen namen de Oranje Heren de overheerlijke dubbele overwinning tegen wereldkampioen België mee in de rugzak.

Terwijl de Britten in het begin hard op zoek waren om hun Grand Final kansen levend te houden, nam Oranje het initiatief in het tweede kwart over. Het was Jeroen Hertzberger die een echte spitsengoal maakte bij de tweede paal na een fijne pass van Mink van der Weerden. Hertzberger deed daarna zijn handen voor zijn ogen, alsof hij de bal nooit had gezien, maar het was een knap staaltje spitsenwerk. Mirco Pruyser was dichtbij de 0-2, nadat hij al kappend en draaiend eindigde met een backhandschot, die werd gered door de teen van keeper George Pinner.

Mink van der Weerden en Jip Janssen in een fel duel. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Ashley Jackson geeft knappe assist op Griffiths

Groot-Brittannië wist dat het moest winnen, dus ging het vol op de aanval spelen. Maar Sam van der Ven redde goed op een rebound van de strafcorner van Phil Roper. Sander Baart corrigeerde knap op een missertje van Pruyser, die de bal pardoes in de stick van Forsyth passte. Aan het einde van het tweede kwart was het wederom Van der Ven die zich onderscheidde met een redding op de sleeppush van de hem bekende Jackson. Met de teller op nul seconden voor de rust pushte Jackson nu hoog, maar Van der Ven tikte de bal met zijn handschoen eruit, alsof de inzet van de Engelsman een boogje was, wat het zeker niet was.

Net toen Oranje de zaakjes na rust op orde leek te hebben, was het – wie anders – dan Ashley Jackson die knap een hoge bal onderschepte van Sander de Wijn en de bal vliegensvlug naar Christopher Griffiths pastte, die vanuit een moeilijke hoek Pirmin Blaak passeerde.

Verdedigend had Oranje het in deze fase redelijk op orde, met goede intercepties van Lars Balk, die liet zien dat zijn terugkeer afgelopen week met teamgenoot Sander de Wijn een kwaliteitsimpuls betekent voor de Nederlandse defensie. Aanvallend was het Nederlands elftal in het derde kwart echter machteloos. Alleen vanaf de afslag kon aanvoerder Billy Bakker hard uithalen met zijn backhand, verder creëerde de Nederlandse middenvelders en aanvallers vrijwel niets.

In het vierde kwart was het een wonderbaarlijke solo van Seve van Ass, die met zevenmijlslaarzen en een paar schijnbewegingen de Britse tegenstanders in de luren legde, die het gevaar stichtte. Na zijn pass op Thierry Brinkman, ontstond de eerste Nederlandse strafcorner. Maar twee corners leverden niets op voor Oranje.

Toch ontstond er steeds meer ruimte voor de counter en via Thierry Brinkman kwam de bal bij Jeroen Hertzberger terecht, die net als zondag fantastisch met zijn backhand afrondde. Zijn tweede goal van de avond en zijn 109de voor Oranje.

De comeback van Ashley Jackson. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Late strafbal zorgde voor shoot-outs

Van der Ven redde daarna nog knap op de inzet van Jackson vanaf de kop cirkel. Toch volgde na een videoreferral de strafbal, tot groot genoegen van het Engelse publiek, die helemaal uit zijn dak ging toen de ene vinger van de scheidsrechter naar beneden wees en de andere naar boven. Forsyth verzaakte niet en zorgde even voor een Engelse heksenketel en shoot-outs.

Het publiek leefde hartstochtelijk mee met elke rake shoot-out van de Britten. Intens gejuich werd gevolgd door snoeihard boegeroep bij de videoreferral van Pirmin Blaak bij de op het oog rake shoot-out van David Ames. De goal bleek toch te tellen. Een teleurstellend ‘Oooooohhhh’ volgde na de rake backhand van Seve van Ass, die de 3-4 betekende in de shoot-outs. Keeper Pirmin Blaak was het die aanvoerder Adam Dixon tot een misser forceerde, waardoor Oranje het extra punt pakte, een lekker punt op weg naar de Grand Final in het Wagener Stadion.

Pirmin Blaak viert de shootout-overwinning op GB. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

 

Lees hieronder de live-updates terug

Wil je niets missen van de Pro League-wedstrijd tussen de Oranje Heren en Groot-Brittannië? De wedstrijd is om 20.30 uur begonnen. We houden jullie van minuut tot minuut op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het duel in Londen.


16 Reacties

 1. johnvv

  Wedstrijd gewoon op kanaal 14 te zien. Tennis is op extra. Veel plezier!

 2. sarahk

  Alvast een positief puntje, John van Vliet als commentator! Daar moet het dus niet aanliggen.

  1. circlestorm69

   Wat een verademing om hem te horen. Hij verspreekt zich in een hele wedstrijd net zoveel als die andere Pipo in één zin.

 3. francakh

  Niet echt soepel, wordt veel te veel ingeleverd. Landbrug ongevaarlijk.

 4. sapi

  Landbrug moet nog wat rijpen in JO.

 5. francakh

  Dat was geen strafbal. Hij had de bal al gespeeld, de tackle was te laat.

 6. circlestorm69

  Strafbal zag ik niet. Maar ging de bal niet via Schuurman z’n been bij het uitlopen? Die veranderde hem toch van richting?

  1. francakh

   Was inderdaad shoot maar voordeel denk ik ...?!?!

 7. fleurtjevdb

  Onterecht die strafbal.. geen woorden voor.

  1. francakh

   Ik zat in de VS te kijken met Engelse commentatoren en zelfs zij waren van menig dat de bal reeds gespeeld was voordat de stick tackle ingezet werd ...

 8. walter-driehuis

  Waar was Kellerman?

  1. jhlp

   Niet fit genoeg, volgensmij te veel inspanning geleverd en dus wat pijntjes waardoor Hertzberger inviel

 9. sapi

  Waar is Wortelboer?

 10. adrievandeparel

  Nederland heeft genoeg aan gelijkspel tegen Argentinië om zich te plaatsen voor finale. Het kan morgen na Spanje-Argentinië om 12 uur, al bijna zover zijn als Spanje wint en sowieso hoeft Nederland uit de laatste thuiswedstrijden tegen Argentinië en Australië maar 1x te winnen. Dit moet Nederland gaan realiseren, bij 2x winnen zelfs kans op poulewinst, er mag niet 2x verloren worden, maar het zijn allebei thuiswedstrijden , NEDERLAND-Argentinië a.s. woensdag 19 juni bij Kampong in Utrecht en NEDERLAND-Australië zaterdag 22 juni bij Amsterdam in Amstelveen, SUCCES !

 11. adrievandeparel

  Spanje-Argentinië is zondag 13 uur, Spanje moet winnen zodat Nederland voor Argentinië blijft. En dan zelf winnen van Argentinië woensdag en volgende week zaterdag winnen van Australië, SUCCES !

 12. robvisser

  Nooit een strafbal. De Belgische Laurine Delforge heeft NL een oor aangenaaid. Hopelijk geen duur puntverlies.


Wat vind jij? Praat mee...