Oranje heerst als vanouds en geeft Engeland enorm pak slaag: 8-0

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond zeer overtuigend gewonnen van Engeland en zich geplaatst voor de finale van het EK in Antwerpen. De vorm lijkt op tijd terug bij Oranje, dat maar liefst acht keer scoorde tegen de angstgegner uit het verleden (8-0). Nederland greep de tegenstander als vanouds bij de strot en speelde Engeland met galleryplay helemaal zoek. Dit was weer het team voor wie andere landen zo bang zijn.

De 8-0 was de grootste zege in een halve finale van het EK ooit. Het was net of Nederland tegen het arme Rusland speelde, zo hard ging het soms tegen de ploeg die dit EK verrassend winnaar van poule B geworden was. Binnen twintig minuten stond Nederland met 2-0 voor, na een doelpunt van Laurien Leurink en een beauty van Lidewij Welten. Nog voor rust sleepte Caia van Maasakker uit een strafcorner prachtig via de binnenkant van de paal de 3-0 binnen.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor de wereldkampioen, die zo worstelde met zichzelf in de eerste twee EK-wedstrijden tegen België (1-1) en Spanje (1-1). Maar nu rolde de bal weer heerlijk van stick naar stick. Dit Nederland was eindelijk zichzelf weer: de ploeg die door ieder land gevreesde wordt, die elke tegenstander het gevoel geeft dat er niets te halen valt. De bevrijding kwam voor Oranje precies op tijd, in de eindfase van het EK.

Eén van de acht keer dat Nederland kan juichen. Foto: Willem Vernes

‘Holland, Holland, Holland’

Van tevoren was het de vraag hoe goed Engeland voor de dag zou komen. Na de gewonnen Olympische Spelen van Rio de Janeiro viel het land ver terug, maar aan het eind van de Pro League was zowaar een opleving te bespeuren, met een paar goede resultaten en een krappe 1-0 nederlaag thuis tegen Nederland.

Maar Engeland bleek nog lang niet in staat het opeens in bloedvorm stekende Nederland moeilijk te maken. Al begon Oranje wel moeizaam, met een paar slordige aannames en slechte passes. Minutenlang werd er in het eerste kwart niets gecreëerd. De wedstrijd kwam nog niet op gang. Na elf minuten begon het publiek opeens ‘Holland, Holland, Holland’ te roepen, om Nederland maar eens aan te zwengelen. Dat lukte, zonder meer.

Caia van Maasakker is met vijf goals bezig aan een goed EK. Foto: Willem Vernes

Heerlijke goal Lidewij Welten

Een backhandschot van Lidewij Welten dat werd gepareerd door keepster Maddie Hinch, was het eerste teken dat de nummer één van de wereld in de wedstrijd kwam. Kort daarop werd de eerste strafcorner versierd. Een sleeppush van Ireen van den Assem, die de vorige twee wedstrijden vanwege een kuitblessure miste, kon door de Engelsen niet uit de cirkel worden weggewerkt. Na een actie van de uitstekend spelende Lidewij Welten kwam de bal voor de stick van Laurien Leurink, die ‘m in het doel tikte (1-0).

Acht minuten later maakte Lidewij Welten er al 2-0 van. Het was een goal zoals alleen de dribbelkoningin van Den Bosch die kan maken. Kriskras dartelde ze langs drie verdedigers door de defensie heen, van binnen, naar buiten, naar binnen, waarna ze met haar backhand hard uithaalde. Een comfortabele voorsprong, want hoe vaak krijgt dit Nederlands elftal twee tegendoelpunten? Toen Caia van Maasakker voor rust ook nog een strafcorner met een geweldige sleeppush binnen hengelde, was het 3-0 en kon het voor Nederland eigenlijk niet meer mis gaan.

8-0

In het derde kwart was er helemaal geen houden meer aan, toen de ruimtes groot werden. Een heerlijke backhand van Marloes Keetels betekende de 4-0. Een tip-in van een liggende Xan de Waard bij een strafcorner de 5-0. Tussendoor schoot Marijn Veen op doel, na een schitterende pass van Lidewij Welten en moest Maddie Hinch ook nog een strafcorner van Van Maasakker onschadelijk maken. Het deed Oranje ook zichtbaar goed dat Margot van Geffen weer fulltime op het middenveld speelde, door de comeback van Van den Assem.

Uit een strafcorner sleepte Van Maasakker in het laatste kwart na een tikje achterlangs van Frédérique Matla de 6-0 binnen. Het was alweer het vijfde doelpunt op dit EK van de speelster van SCHC. Tien minuten voor tijd maakte Lidewij Welten ook haar tweede doelpunt van de wedstrijd (7-0). Ze tipte raak uit een corner, opnieuw op aangeven van Matla. Laurien Leurink bepaalde de eindstand op 8-0. In de finale wacht zondag Spanje of Duitsland. Aan Nederland dan de taak opnieuw het niveau van de halve finale aan te tikken.


24 Reacties

 1. sapi

  Vandaag staan de speelsters op die op moesten staan! Goed om te zien. Fijn ook voor Xan, want haar toernooi is het nog niet echt. Matla en Jonker blijven onzichtbaar. Verder is iedereen degelijk, niets verrassend.

  1. de-leermeester

   Ok zie Alyson dat je mijn advies hebt opgevolgd t.w. "HOCKRY IS A PASSING GAME"

 2. hoogstad

  Waarom heeft van Maasakker geen bitje in?

  1. wbos

   Wat raar! Inderdaad! Geen idee?

  2. lexi-b

   Dacht dat het verplicht was voor Oranje ivm voorbeeldfunctie.

 3. ColetteSteenmetser

  Ligt het aan mij of speelt Engeland gewoon heel slecht ? 😅

 4. jipijipi

  Pfff jongens kijk gewoon goed! Caia heeft een bitje in, alleen bij nemen sc doet ze hem even uit!

  1. lexi-b

   Ik zal mn bril extra gaan poetsen :-) Wel lekker dat haar SC goed liep, moet vertrouwen geven voor de finale.

  2. hoogstad

   Helder!

 5. robvisser

  Prima gedaan, fantastisch resultaat. Het spel was ruim voldoende om dit Engeland zo dik te verslaan. Fijn voor Van Maasakker dat ze haar strafcorner gemiddelde heeft opgeschroefd. Die eerste was erg mooi. Niet het toernooi van Matla, al werkt ze erg hard. Doet denken aan het WK 2018. Toch biedt dit alles nog geen garanties voor de wedstrijd tegen (vermoedelijk) Duitsland, maar je kunt nauwelijks met een beter gevoel naar de finale gaan.

 6. jipijipi

  @colette, nee hoor ligt niet aan jou 😉 wel erg jammer, het blijft dat NL namelijk niet super fantastisch speelt, maar door bar slecht spel van Engeland, er makkelijker overheen wandelt. Vraag me af of keepster Hinch wel onder de lat had moeten staan, die heb ik stukken beter zien keepen dan wat ze vandaag toonde, misschien nog niet 100% opgeknapt? We zullen zien hoe NL het doet tegen de Duitsers (waarvan ik nu aanneem dat zij van Spanje winnen straks), want dan zal er weer echt hockey gespeeld moeten worden.

 7. llinde

  Mooie wedstrijd van Nederlandse dames. Snel spel en niet zo slordig als de eerdere wedstrijden. Gewoon knap gedaan vandaag.

 8. robvisser

  @jipijipi Het was wel hetzelfde Engeland dat het Nederland heel moeilijk maakte in de Pro League uitwedstrijd. Of heb je die wedstrijd niet gezien? Vanwege een andere post (ander artikel) kreeg ik namelijk de indruk dat je een Belg bent, maar ik kan het mis hebben natuurlijk

 9. frank-hagemans

  Wat dacht je van Marijn Veen? Niet echt effectief, noch als aanvalster noch als verdedigster.

  1. sapi

   Verschoor op het middenveld ook niet.

 10. Runa Honig

  Natuurlijk heel goed gespeeld van de dames, met name Welten heeft zich goed gerevancheerd, maar de realiteit is ook daar: Engeland was schokkend zwak en bevestigt de schrijnende situatie in het vrouwenhockey. De top is erg smal, te smal voor een serieuze competitie. Engeland zou net mee kunnen in de overgangsklasse.

 11. jipijipi

  RobV, haha, nee jho ik ben oerhollands! Ja ik heb alle wedstrijden gezien, de meeste live, al velen jaren. Ja maar daarom, als Engeland een betere dag had gehad/fit was geweest, dan was het een ander verhaal geweest. Uit in de PL, waren ze een stuk beter. Hinch stond toen overigens niet onder de lat ;-)

 12. de-leermeester

  Dit team (met Ireen vd Assem) acteerde weer eens ouderwets als een C.D. = COMMITMENT en DEDICATION en liet zien dat "HOCKEY IS A PASSING GAME " is en geen "kantklossen op een kunstgrasveld " en " uit de duels hockeyen" kansen/doelpunten doet creëren.

  1. robboomsma

   Precies, gewoon sterk, hoge actie->goal gemiddelde ook, was ook nog meer rust in de ploeg te zien. Gewoon een sterke wedstrijd waarin ze dominant waren!

 13. sarahk

  Dit EK is wel echt een sneue bedoeling qua publiek.. Zelfs bij de Belgische vrouwen zit er geen hond. Fijn om te zien dat Nederland even ‘los’ was en dat de strafcorner lekker liep. Ben benieuwd hoe het zondag gaat!

 14. robvisser

  @rhonig In het herenhockey is de top overigens niet echt breder. Australië en België steken er bovenuit, daaronder een kleine subtop en een aantal landen die van elkaar kunnen winnen. Bij de vrouwen zijn Nederland, Argentinië en Australië de top. Daar is er ook een subtop en wat mindere landen.

  1. Runa Honig

   RobV:Bij de heren ligt het een stuk dichter bij elkaar. Het is niet zo’n gelopen race als bij de dames. Duitsland en Argentinië reken ik volgend jaar ook bij de top. Het is natuurlijk wel jammer dat Pakistan en India zijn weggezakt, want dat waren vroeger ook toplanden en met die landen erbij zou de Olympische status van de sport wel zekerder zijn. Nu is dat echt afwachten. Het wegvallen van zuid afrika is ook geen goed nieuws.

 15. robvisser

  @rhonig Ja, bij de dames is het inderdaad wel meer voorspelbaar dan bij de heren. Al vind ik wel dat in de Pro League meer sprake is van verrassende resultaten dan in de grote toernooien. En ik zou de Spaanse vrouwen graag in de Pro League zien, ten koste van de USA.

 16. francakh

  Ik vond het wel leuk dat er veel meer variatie in de corner zat en daardoor veel meer verrassende goals! Engeland heel zwak, wordt alleen maar slechter lijkt wel.


Wat vind jij? Praat mee...