Oranje Dames moeten diep gaan om finale Pro League te halen

De Oranje Dames moesten donderdagavond heel diep gaan om de finale van de FIH Pro League te bereiken. In de halve finale leek Duitsland lange tijd op weg naar een zeldzame overwinning op Oranje in het Wagener Stadion. Maar een domme gele kaart voor Duitsers en twee Nederlandse treffers in de laatste tien minuten zorgden toch voor een Nederlandse zege.

De Oranje Dames treffen zaterdagmiddag om 17.00 uur Australië in de finale van de FIH Pro League. De Aussies wonnen donderdagavond het eerste duel na shoot-outs van Argentinië.

De opluchting na afloop van de halve finale was groot in het Nederlandse kamp. De spelers vielen elkaar in de armen en balden hun vuisten. Bondscoach Alyson Annan deelde volop high fives uit. Nederland had het toch geflikt, maar oh wat moesten de Oranje Dames daar diep voor gaan.

Dat het geen gemakkelijk duel zou worden, wezen de eerdere confrontaties in de Pro League al uit. Nederland won die beide wedstrijden duels, maar slechts met veel pijn en moeite en met het kleinst mogelijke verschil (0-1 in Mönchengladbach en 2-1 in Eindhoven).

Die wedstrijden werden gespeeld in de periode dat Annan nog driftig aan het wisselen was met de samenstelling van haar selectie. Dat excuus kon nu voor de halve finale van de Grand Final niet worden aangevoerd. De selectie is inmiddels als weken nagenoeg hetzelfde. Op het trainingsveld en tijdens de laatste Pro League-wedstrijden was ze haar ploeg aan het kneden richting de vorm die haar ploeg vorig jaar tijdens het WK in Londen etaleerde.

Natuurlijk, de echt grote vorm hoeft er pas over een jaar te zijn, wanneer Annan de gouden kroon op haar bondscoachschap wil zetten tijdens de Olympische Spelen. Alle duels daartussen zijn een opmaat naar die Spelen. Maar Annan ziet deze Grand Final wel als een meetmoment. Net als het EK, straks in augustus, dat is. In Antwerpen moet de eerste echte stap naar olympisch goud worden gezet door het binnenhalen van het startbewijs voor Tokio.

Lef en overtuiging

Rebecca Grote juicht na de 0-1 voor Duitsland. Foto Koen Suyk

Het Duitsland van Xavier Reckinger is misschien wel de gevaarlijkste opponent voor het binnenhalen van het ene ticket dat voor de Europees kampioen klaarligt. Dat bewees de ploeg donderavond vanaf de eerste minuut. De Duitsers speelden niet alleen goed georganiseerd, maar ook met lef en overtuiging.

Bij Nederland was het spel vooral rommelig. Vanaf de afslag kreeg Marijn Veen direct een kans, maar dat was lange tijd ook het enige wapenfeit. Tot Duitsland na dertien minuten de eerste corner van de wedstrijd kreeg, na shoot in de Nederlandse cirkel, gezien door de videoscheidsrechter. Rebecca Grote pushte de bal hoog in het doel in de hoek van keepster Anne Veenendaal. De bal vloog er hard in, maar het had er ook alle schijn van dat Veenendaal werd gehinderd door de laagstaande zon die net over de rand van het Wagener Stadion vol op het doel van Veenendaal scheen: 0-1.

Zelfvertrouwen

De treffer zorgde ervoor dat de Duitsers in het tweede kwart met nog meer zelfvertrouwen op het veld stonden. Die Danas speelden in balbezit de bal rustig rond om bij balverlies direct de linies hermetisch te sluiten. Om daar doorheen te spelen heb je vorm, vernuft en overtuiging nodig. En juist die drie ingrediënten ontbraken tot dan in het Nederlandse spel. Annan voegde daar zelf in het tweede kwart luidkeels nog een aan toe: ‘Harder werken’, riep de bondscoach duidelijk hoorbaar.

Het werd daarna iets beter van Nederlandse kant en op slag van rust leek de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid te krijgen om gelijk te maken. Na actie op de achterlijn van Laura Nunnink, kwam de bal bij Kelly Jonker. De aanvaller sloeg de bal met de backhand, maar zag haar inzet met een lichaam gekeerd door een Duitse verdediger. Strafbal, oordeelde de arbitrage. Terwijl Ireen van den Assem al klaar stond om de strafbal te nemen, werd die beslissing teruggedraaid door de door Duitsland aangevraagde videorefferal. Het was meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Foto: Willem Vernes

In de rust donderde het ongetwijfeld in de kleedkamer van Oranje. En dat was te merken in het derde kwart. Eindelijk was er wel de overtuiging en daadkracht, die nodig was om de Duitse defensie aan het wankelen te brengen. Matla was een keer dichtbij, Verschoor leek te scoren, maar Nathalie Kubalski redde weergaloos met de stick. Diezelfde Kubalski stond goed opgesteld bij een tip-in van Kelly Jonker.

Voor het eerst roerde het voor de helft gevulde Wagener Stadion (drieduizend toeschouwers) zich. De gelijkmaker leek slechts een kwestie van tijd. Tot na elf minuten in het derde kwart Duitsland plots weer een corner kreeg. Dit keer geen Veenendaal, geen zon en ook geen treffer. Die leek er anderhalf minuut later wel te komen na een heerlijke actie van Pia Maertens, die door de lucht de Nederlandse defensie dolde en net voor langs sloeg. Oef, Nederland leefde nog.

Gele kaart

In het vierde kwart leek Nederland voor het eerst sinds 15 juli 2006 weer tegen een nederlaag in het Wagener Stadion aan te lopen. Destijds was Argentinië met 2-3 te sterk, nu konden het zomaar de Duitsers worden die dit unieke kunststukje zouden herhalen. Tot Elisa Gräve tien minuten voor tijd een domme gele kaart kreeg. De speaker had haar naam amper uitgesproken of het was al 1-1. De sterk spelende Maria Verschoor dolde een Duitse tegenstander, sloeg de bal met de backhand de cirkel in en daar stond wie anders dan Matla. Ze was amper in het spel voorgekomen tot dat moment, maar dat boeit bij de Brabantse niet. Ze reageerde sneller dan haar tegenstander en tipte de bal fraai binnen: 1-1.

Lidewij Welten maakte de 2-1. Foto: Willem Vernes

Vanaf dat moment was alles anders in het Wagener Stadion. Eindelijk gooiden de Oranje Dames alle schroom van zich af. Het gas ging er vol op en die arme Duitsers wisten niet waar ze het zoeken moesten. De Oranje trein denderde keer op keer de cirkel binnen. Een treffer kon niet uitblijven en uiteindelijk viel die vijf minuten voor tijd via de stick van Lidewij Welten: 2-1. Een zucht van opluchting ging door het Wagener Stadion. Geen strijd om brons zaterdag, maar een finale voor volle tribunes tegen Australië.

 

Wil je niets missen van de halve finale van de Grand Final tussen de Oranje Dames en Duitsland? Volg dan vanaf 19.30 uur het liveblog op hockey.nl. Het duel begint om 20.00 uur. We houden jullie van minuut tot minuut op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het duel in het Wagener Stadion.


19 Reacties

 1. heuf073

  Er zitten 4000 tot 5000 toeschouwers op de tribunes zegt Steens. No way! Is dit fake news van de KNHB?

 2. robvisser

  Waarom laat Nederland in die Pro League wedstrijden met Duitsland steeds het initiatief aan de tegenstander? Heel raar. Zo kom je nooit aan je eigen spel toe. En dus een verdiende en onnodige achterstand.

 3. francakh

  Niet om aan te zien ...

 4. heuf073

  Geen strafbal omdat het obstructie is? Of was er eerst een tik op de krul waardoor ze wordt gestopt en daarom obstructie. Dezelfde onzin. Onbegrijpelijke en onzinnige beslissing van de video referee uit Nederland.

 5. francakh

  Mijn niet-Nederlandse commentator hier vind het een “controversial” beslissing.

  1. sapi

   Geluk dwing je af! En met dit spel van Nederland doe je dat nu niet...

 6. Ramon Min

  Het zijn er officieel 3.000, horen we net

  1. heuf073

   Dat bedoel ik nou...

 7. circlestorm69

  “goeie voorzet van Verschoor met de backhand”.....het is ook moeilijk Tim, want Maria slaat inderdaad 99 van de 100 keer met de backhand 🤷🏻‍♂️

 8. francakh

  Door het oog van de naald.

 9. sapi

  Woman of the match....de Duitse keep!

 10. frans91

  Foutje Veenendaal bij houdbare strafcorner wordt NL net niet fataal

  1. circlestorm69

   Slim kant gekozen van Duitsland. NL begint met zon tegen. Denk dat Veenendaal hem anders wel gehad had. Maar nu zie je hem toch net niet helemaal goed als ie zo hoog komt. En het was gewoon een mooie SC van Duitsland.

 11. gaston-orozco

  Bravo! Goed om te zien dat ze in staat zijn om met druk om te gaan en terug te komen van een tekort. Jammer voor de Duitsers, maar het is moeilijk om je concentratie gedurende 60 minuten te houden tegen een goed Nederlands team.

 12. robvisser

  Je kunt je inmiddels wel afvragen of Ginella Zerbo het slechter had gedaan dan Kelly Jonker, de laatste wedstrijden (deze incluis). Kelly is toch wel behoorlijk onzichtbaar hoor en Zerbo werkt zich in ieder geval nog een slag in de rondte. Het zou me niet verbazen als Ginella alsnog naar de EK gaat.

  1. sapi

   Er waren er meer onzichtbaar. Wat te denken van Verschoor de laatste wedstrijden, Leurink, Keetels.

  2. sapi

   Veen ook niet gezien. Eigenlijk sprong niemand eruit.

 13. Sjang Fijen

  Ja, dit was ondanks de enorme inzet van Oranje toch wel Schweineglueck tegen de Oosterburen. Een naar mijn inzicht, kan ook bijna niet anders, beetje vermoeid Oranje deed wat het kon tegen een fris en fruitig, met veel inzet, vaak met passie spelend Duitsland. Dat is te waarderen bij Oranje maar evenzeer bij de Duitsers Ik verwacht dat het Duitse dames-tophockey weer de goede kant uitgaat en als voorheen een geduchte opponent voor Oranje zal blijken. Mooi toch. De Duitse dames, niet gehinderd door een loodzwaar speelseizoen als Oranje waren een ware tegenstander, bijna te zware tegenstander vanavond. Prachtig was de ontlading bij het gehele elftal maar bovenal bij Lidewij toen ze de winnende goal maakte. Het was er aan Oranje heel veel aan gelegen deze pot te winnen, dat kon je zien.. De ontlading bij Lied, die alles al gewonnen heeft wat er te winnen valt, was exemplarisch. Machtig mooi. Zaterdag zijn er wel 6500 toeschouwers, want het stadion is geheel uitverkocht, vandaag niet. De weersvoorspelling voor die middag is: nogal warm. Gelukkig begint het festijn eerst aan het eind van de middag. Dat wordt dan nog een pittig potje tegen de Aussies, die vandaag in een matige wedstrijd tegen een beter Argentinie als finalist naar het hotel gingen. Groet..............Sjang

 14. plager

  ‘Harder werken’ als aanwijzing van een bondscoach? Lekker specifiek. Hoe dan? Dit zijn echt van die loze kreten waar je als speler niets mee kan. Alsof spelers op dat niveau niet hard werken. Zo’n opmerking is een bondscoach onwaardig. Wordt vaak gebruikt door coaches die geen tactisch plan hebben of gedurende de wedstrijd het tactische plan niet kunnen wijzigen als het tegenzit.


Wat vind jij? Praat mee...