België na hard duel naar finale, Oranje verliest Croon

Vanaf de gruwelijke botsing in het eerste kwart van Jorrit Croon – die meteen met de ambulance naar het ziekenhuis moest – was de Derby der Lage Landen fysiek en emotioneel extra geladen. België bleek in het keiharde duel, waar ook aanvoerder Thomas Briels uitviel na een botsing, de betere dankzij een schitterende treffer van Tom Boon.

Alsof beide teams unfinished business met elkaar hadden, zo speelden de buurlanden deze halve finale van de Grand Final van de Pro League. België wilde zich revancheren voor de twee nederlagen tegen Oranje in deze nieuwe landencompetitie. Oranje moest in december toezien hoe België met de felbegeerde wereldbeker in India feest stond te vieren.

Een paar kleine kansen voor Tom Boon, na balverlies door de as van Oranje, was alles wat er gebeurd was, toen de Derby der Lage Landen opeens explodeerde. Deze rivaliteit – de fijnste in het internationale hockey van de laatste jaren – ontvlamde abrupt door de ongelukkige botsing van Jorrit Croon op het middenveld.

Jorrit Croon raakt geblesseerd aan zijn schouder tijdens de halve finale tussen Nederland en België in de halve finale van de Grand Final. Foto: Koen Suyk

Het spel ging nog even door, maar Croon had heel veel pijn aan zijn schouder, zoveel was duidelijk. Hij keek radeloos om zich heen voor hulp. Ook de toeschouwers die Croon zagen kermen van de pijn, deden de handen voor de ogen. Het talent moest meteen het veld af en vertrok met de ambulance naar het ziekenhuis. Het leek alsof de schouder uit de kom was, een blessure die teamgenoot Floris Wortelboer vorig jaar opliep. Maar er zou ook iets gebroken kunnen zijn.

Meteen daarna volgde de vergelding van routinier Jeroen Hertzberger, die na een duwtje van Alexander Hendrickx de verdediger opzocht om na hun duel even te laten zien wie hier de baas was in eigen stadion. Hertzberger stelde een voorbeeld: tot hier en niet verder.

Zijn duw en die van Hendrickx werden bestraft met een gele kaart. De derby tussen de nummers twee en drie van de Pro League was nog geen dertien minuten oud of  stond al in vuur en vlam. Toen de zoemer ging voor het einde van het eerste kwart was vooral de vraag hoe het met Croon was, en of de gemoederen al enigszins gesust waren.

Overtreding Alexander Hendrickx op Jeroen Hertzberger waarna een opstootje tussen beide spelers ontstaat tijdens de halve finale van de Grand Final tussen Nederland en België (1-3). Beide spelers krijgen geel en mogen tien minuten op de strafbank plaatsnemen. Foto: Koen Suyk

Cosyns zette België op voorsprong
Ja, de gemoederen waren ietwat gesust, maar de derby bleef beladen. Een akkefietje leek nooit ver weg. België was in de beginfase de betere ploeg, ook in het tweede kwart, en verzilverde dat overwicht met een puntgave treffer van Amsterdam-aanwinst Tanguy Cosyns, die dankzij een schitterende pass van Arthur van Doren kon binnen tippen achter Pirmin Blaak. Jelle Galema – die de laatste maanden onvermoeibaar lijkt en maar blijft gáán – liet zich makkelijk omspelen door Van Doren, maar maakte die fout later goed door na doorzetten van Jip Janssen aan de rechterkant van dichtbij de 1-1 te scoren. Dat was na wat harde klappen van Hertzberger en Thierry Brinkman de cirkel in, eigenlijk de eerste goede kans voor Oranje. Het was voor de energieke Galema zijn tweede goal in de Pro League.

Even leek de Derby der Lage Landen de derby der botsingen te worden, nadat Thomas Briels en Joep de Mol rond de middenlijn elkaar ook hard troffen, waardoor nu Briels van het veld moest. Het harde treffen leek soms nóg harder te worden of zelfs te ontsporen, maar je zag na deze botsing dat spelers in duels op het laatste moment zich iets inhielden, zodat er niet nog meer slachtoffers zouden vallen. Want even leek de derby als een slagveld te gaan eindigen. 1-1 na dertig minuten was naar de verhoudingen op het veld gezien een royale stand voor Oranje.

Derde kwart was voor Nederland, maar België scoorde
Oranje pakte ondanks de malheur van Croon het initiatief over in het derde kwart van de wedstrijd. Drie Nederlandse strafcorners op rij – na eerst een heerlijke combinatie tussen Seve van Ass en Billy Bakker – leverden niets op. Daarna was het direct Simon Gougnard die al jonglerend door de oranje cirkel de Pro League-goal van het jaar leek te gaan maken, maar hij tikte de bal over. Even later zou die wereldgoal er alsnog komen. Toen België hun tweede strafcorner mocht nemen, was het verdediger Lars Balk – als vervanger van Sander de Wijn – die schitterend de strafcorner eruit liep en zo nog voor een Nederlandse counter zorgde.

Tom Boon viert zijn schitterende treffer in de halve finale van de Grand Final tussen Nederland en België (1-3). Foto: Willem Vernes

Een wereldredding van Sam van der Ven op een inzet van Tanguy Cosyns en een schot naast van Pruyser leek het derde kwart uit te luiden. Totdat de Belgische aanvaller Tom Boon de spijkerharde wedstrijd van fluweel voorzag, door vanaf de achterlijn wonderschoon te soleren door de ruimte, over de stick van Joep de Mol en de uitlopende Van der Ven heen.

Hendrickx, topscorer van het WK, velde daarna het vonnis over Oranje. Hij pushte de vierde Belgische strafcorner – na een bal op de voet van De Mol – hard en laag langs Pirmin Blaak, die op het verkeerde been was gezet. Het Nederlands elftal zette nog wel aan. Thierry Brinkman kreeg het in het zoveelste akkefietje van de wedstrijd nog aan de stok met Loïck Luypaert, maar dat duel liep met een sisser af.

Een luchtduel tussen Mink van der Weerden, Tom Boon en Sam van der Ven in de halve finale van de Grand Final tussen Nederland en België (1-3). Foto: Willem Vernes

Bij de 1-3 stand op het scorebord gingen de gedachten niet alleen uit naar Jorrit Croon, maar ook naar verschillende ongelofelijke comebacks die Oranje tegen de Belgen had gemaakt. Pruyser kwam nog even dichtbij de 2-3, maar Oranje was in het vierde kwart uiteindelijk leeggespeeld na een lang Pro League-seizoen. De Belgen mogen zondag de finale hockeyen tegen Australië. Oranje moet het doen met de troostfinale tegen Groot-Brittannië en hopen dat de blessure van talent Croon meevalt na dit treffen der giganten.

Lees hieronder de live-updates

Wil je niets missen van de Pro League-wedstrijd tussen de Oranje Heren en België? Volg dan vanaf 19.30 uur het liveblog op hockey.nl. Het duel begint om 20.00 uur. We houden jullie van minuut tot minuut op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het duel in het Wagener Stadion.

Ziggo Sport zendt het duel tussen Nederland en België vanaf 19.55 uur live uit via Ziggo kanaal 14 en Ziggo Select.


27 Reacties

 1. koenrath

  Zou fijn zijn als camera voering beter kan bij Ned- Bel. Wellicht dat de avondzon het probleem is... Maar veel lange, te lange afstand beelden ! Succes na de Pauze en herstel voor de gewonden boeg gewenst.

 2. frans-j

  Weliswaar van kampong maar Ik mis de beste verdediger van Nederland. Vandaag niet alleen ik.

  1. barcelona

   Inderdaad, die kun je beter opstellen

 3. francakh

  Australië gaat de Pro League winnen, mark my words.

 4. frans-j

  Dat gewissel van de keepers daar worden ze voor mijn gevoel niet beter van

  1. goalie

   Die corner bij Blaak, ai......

 5. MIck

  Wat een kleurloos Ned elftal. Zowel Australië als België zijn beter en Het pijnlijke is dat Nederland ipv progressie toont eigenlijk alleen maar minder speelt. Waarom maar blijven vasthouden aan jongens als Bakker,Pryuser, Hertzberger.

  1. alie1953

   Brinkman maakt er ook niet veel van. Terecht verloren van de Belgen.

 6. francakh

  Ik vind Nederland echt niet slecht spelen, vind België ook niet otzettend veel beter, alleen effectiever. Strafcorner vandaag was slecht.

  1. MIck

   Haha hou op. Nederland speelt echt vreselijk slecht. De totale voorhoede van Ned was totaal onzichtbaar. Bakker brengt niks.

 7. robvisser

  Terechte uitslag. De strafcorners knullig verprutst, te slordig gespeeld en te weinig overtuiging en bezieling in het spel. Kellerman erg zwak de laatste tijd en Pruyser heeft het ook niet. Maar België heeft gewoon een beter team. Het basisniveau is hoger, ze spelen gemakkelijker en de ploeg is stabieler.

 8. MIck

  Helemaal mee eens de pijnlijke conclusie is gewoon dat België Beter is.

 9. mrrr

  Vind NL erg veel afwachten/balwatchen. Pivot spelers kijken bijv. gefascineerd toe hoe de eigen verdedigers onder druk staan. Als aanvaller even voor de verdediger kruipen bij een voorzet ontbreekt ook. Erg statisch spel.

 10. gaston-orozco

  Moeilijk resultaat, maar dit is een uitzonderlijke Belgische generatie. Om zelfs met hen te kunnen concurreren is een waardige uitdaging.

 11. pjklaassen

  Doei Caldas

 12. mirco_10

  Ik krijg steeds meer het idee dat Jeroen Hertzberger ondergewaardeerd wordt. Bij elke SC neemt van der Weerden hem. De tegenstander weet dat. Nou wisselt Nederland het wel eens af, maar dan laat je Jansen slepen?! Waar slaat dat dan op. Jansen heeft 0,0% precisie in zijn sleep. Dat bleek vandaag weer. Laat Jeroen eens slepen, je ziet toch bij Rotterdam dat hij dat kan? Kellerman mag je voortaan ook even in zijn bedje laten liggen of vroeger naar bed sturen. Man man man. Die vent stond op het punt te gaan slapen. Waar is de Wijn? Kemperman? Verga? Waar zijn de mannen van het WK? Waar is die wilskracht naartoe? Dit team zit vol talenten, maar die zijn net te onervaren in veel situaties. Begrijp me niet verkeerd, die talenten gaan het echt wel doen. Ze moeten het alleen leren. Blijkbaar is Caldas niet de geschikte man voor. Tijd voor een nieuwe coach? Lijkt me wel verstandig.

 13. mickh

  Heeft die kansloze brabbelaar al voor de camera wederom uitgelegd dat het niet om de punten gaat? Veen zal hem wel weer in het zadel houden ipv de man er Maandag as. met pek en veren per omgaande uit te lazeren. Amateurs.

  1. frans-j

   Dit keer zei hij dat we niet alleen beter moeten lijken of zijn....

 14. gaston-orozco

  Tenzij er een debacle is bij EK of de spelers in opstand komen tegen Caldas, is de waarschijnlijkheid van verandering minimaal vóór OS. Dat weerhoudt mensen er natuurlijk niet van om te dromen!

 15. mickh

  In Rio was het al EEN grote muiterij. Hoe Caldas dat overleefd heeft is tot op de dag van vandaag een volkomen raadsel. Kijkend naar deze spelers, hadden ze ogenschijnlijk ook toen niet de ballen om door te pakken. Een wederom verloren generatie NL elftal hockeyers.

 16. rudi wortmann

  Tactisch staat België vòòr op Nederland. Ze kunnen goed druk zetten maar vooral zonder bal staan ze prima. NL keepers is een probleem, is dit nu door het continue gewissel? In mijn mening wel. Vooral een keeper, die maar een paar keer een bal raakt tijdens de wedstrijd, die veel moet coachen van achteruit, moet juist minuten maken. Daarbij komt dat in een half uurtje de keeper wil laten zien dat ie in het elftal thuishoort, dit is niet bevorderend voor de rust die je wilt creëren. Echte goede keepers (Van Asch, Harte) staan ook gewoon het hele duel 'op doel’. Als ik naar de tweede helft kijk en zie hoe de keeper tweemaal dezelfde fout maakt (niet de bal spelen maar actie maken vòòr de aanvallende actie) getuigt naar mijns inziens naar een speler die òf te graag zijn ‘kunsten’ wil laten zien, òf niet opgewassen is òf te nerveus. Laat ik het wel in het midden houden: beide keepers hebben laten weten dat ze prima keepers zijn. Schot stoppers, rebounds, positie, fitness/snelheid, coaching is allemaal aanwezig. De coach moet nu maar eens de knoop doorhakken, hij heeft al vaak gezegd dat het wisselen bij het team en de keepers bekend is, dit heeft verder geen invloed op de rust die je probeert te creëren. Persoonlijk zou ik Visser graag zien spelen met het elftal. Middenveld is waar we onze wedstrijden winnen in mijn optiek, echter wordt soms prima ingespeeld en vanuit die positie kunnen we snel en gevaarlijk aanvallen met name als de handling snelheid hoog ligt, maar te vaak is het wisselvallig. Zoals koenrath aangeeft waren de beelden slecht, kon er weinig van meekrijgen. Inzoomen wanneer de bal over de achterlijn de cirkel in wordt gedribbeld kan rustig.

 17. jobe

  Paar kleine waarnemingen: - België stelt wel beste spelers op. NL stelt in halve finale niet de beste spelers op (De Wijn). Uitleg belachelijk. Om op zo'n belangrijk moment je beste organisator thuis te laten. Het is spelen met de centen van de leden. - Veld Wagener ligt niet strak. Zelfs op tv te zien. Meerdere corners niet gestopt. Maar ook bij andere teams gaat de bal fladderen. Tophockey onwaardig. - Strafcorner zonder enig idee. Zijn niet eens in staat een bal op goal te krijgen. En blijven gokken op Van der Weerden? Poeh poeh. - Voor informatie slecht: Hendrickx heeft 80% van zijn strafcorner goals door het midden gescoord. Waarvan zijn eerste corner in 95% van de gevallen altijd door het midden is. Onbegrijpelijk dat keepers hier nog steeds niet op berekend zijn. - Verschil in keeper NL en België groot. Van Asch wordt ook niet als speelbal gebruikt, die van ons wel. - De Mol blijft risico. Wederom stomme corner weggegeven. - Door enorme wisselende samenstellingen van het team ontbreekt de samenhang. Er kan geen ritme ontstaan. De succesvolle teams van OS 2016 speelden allen al vele jaren in zelfde samenstelling. Onder druk val je nu eenmaal terug op dingen die je bekend zijn. - Duur feestje de PL als je bedenkt dat in de eindfase het team nog steeds niet gesmeed is en op sterkte staat. Maar dat was het doel ook niet. Dat was ieder internationale ervaring op laten doen. Dus... Geslaagd!

 18. Louise12

  Een gerucht uit wandelgangen: De Wijn was niet aanwezig vanwege bachelor David Harte dit weekend....je gelooft het toch niet dat Caldas dat accepteert!!?? gaat wel om een Olympisch ticket als je pro-league wint!! verder is zijn reactie na de wedstrijd toch weer vreselijk, gewoon niet antwoorden op normale vragen van interviewer, wat ging er niet goed etc...straalt een en al onzekerheid uit. Ligt nooit aan Caldas zelf in elk geval. Tactiek was altijd super, gaat om proces, punten en resultaat niet belangrijk, meer van dat soort gekkigheid.

 19. lize

  Caldas heeft het Goed gedaan,Caldas kan er ook nix aan doen dat kroon geblesseerd raakt ,de Wijn krijgt rust is helemaal terecht (geen risico) tis maar Pro league, dat Boon zon wereldgoal maakt wanneeer Nederland gewoon goed staat te spelen dat is ook sport,de ploeg heeft genoeg kansen gehad meer dan Belgie en dat is zeker de verdienste van de Coach . het enige probleem is momenteel echt die corner ,ga er maar van uit dat dit ook goed komt.Het enige wat Nederland NIET moet doen is er een gevecht van maken : dan zijn de Belgen gewoon niet te houden en VEEL sterker in duels 1v1 ,daar trainen ze op al sinds wanneer ze een hockeystick in de handen krijgen ongeveer op 5 jarige leeftijd;De spelers moeten veel meer de give and go spelen en dan Technisch en op snelheid eromheen en bij momenten alles of Nix spelen dat is hun enige kans bij belangrijke wedstrijden de titel te pakken TOTAAL aanvallend Hockey spelen en geen gevecht van maken dat ga je verliezen AUW (drama BELGAE : keltisch woord betekent opgekropte Boosheid) ,oh ja nog iets ik vind dat de Keepers het wel goed gedaan hebben !!

 20. krishnadutch@gmail.com

  The Netherlands last world based crown is HWL in 2013 and then they losing every time in the final and semifinals of World Cup, Olympics, Champions trophy and HWL. The Netherlands always playing very well in every tournaments but like a curse, they could win a World title with the recent squad. Hoping for future game success.

 21. phil-chapel

  INL is en blijft wereldtop, maar wij hebben nú een gouden generatie zoals jullie er in het verleden hadden en en de toekomst uiteraard nog zullen hebben. Jammer dat dit nu precies tegen NL moest gebeuren want wij houden van NL en jullie unieke hockey-cultuur (onze jongste zoon speelt in Promotieklasse). Maar los van de generatie toch ook even dit cfr. Kris hierboven: we zien wel wat het morgen wordt, maar onze jongens staan er wanneer ze er moeten staan.Na de dubbele nederlaag (4-1 of 2 of zoiets en 3-2) vertelden Boon en Luypaerr doodleuk maar vastberaden en zonder een greintje teleurstelling voor de camera’s van Sporza: “Ok, jammer, zij moesten winnen, waren bovendien uit op revanche, wij niet en hier gaan we gewoon lessen uit trekken want wat voor ons telt is het eindresultaat”. Dus gisteravond stonden de Rode Leeuwen er weer. En precies DIT is de verdienste van Shane (T1) en z’n Staff: focus on what and when it matters. En daar zit wellicht/misschien bij jullie Caldas op z’n zachtst geschreven war rek op.


Wat vind jij? Praat mee...