Zonder te sprankelen scoort Oranje vijf keer tegen zwak Italië

In een onaantrekkelijke wedstrijd heeft het Nederlands elftal dinsdag op het EK in Mönchengladbach een 5-0 winst geboekt op Italië. Donderdag (17.00 uur) speelt Oranje de halve finale. Engeland wordt daarin hoogstwaarschijnlijk de tegenstander.

Vooraf leek dit de ideale wedstrijd voor de aanvallers van Oranje om zelfvertrouwen te tanken. Tot nu toe was Pien Dicke de enige spits van Nederland die dit EK een velddoelpunt maakte. Maar een galavoorstelling werd het niet tegen de nummer zeventien van de wereldranglijst. Nederland was oppermachtig, maar de wedstrijd was saai.

De ploeg van Paul van Ass heeft de ambitie om de wereld te betoveren met oogstrelend hockey, maar begon niet goed aan het duel tegen de zwakke Italianen, die eerder in de poulefase met 6-0 verloren van België. Italië is vanwege de muur die het optrekt natuurlijk ook een vervelende tegenstander om tegen te spelen. Ze doen er – met alle begrip – alles aan om de wedstrijd strontvervelend te maken. Maar in plaats van de verdediging geduldig kapot te spelen, sloeg Oranje vroeg in de wedstrijd de ballen veel te gehaast de cirkel in, op jacht naar een doelpunt. Het eerste kwart werden bovendien drie strafcorners onbenut gelaten.

Geen gepomp meer in de cirkel

Toen aanvaller Marijn Veen in het tweede kwart op haar stick werd geslagen, kreeg Nederland een strafbal. Frédérique Matla pushte hem binnen: 1-0. Oranje stopte gelukkig met het pompen van de ballen in de Italiaanse cirkel en ging het weer zorgvuldig hockeyen. Yibbi Jansen sleepte de vierde Nederlandse strafcorner hoog door het midden tegen de touwen: 2-0. Jansen is dit EK duidelijk de eerste keus op de kop van de cirkel, boven Frédérique Matla.

De overwinning kwam nooit in gevaar, maar de verwachtingen van Nederland zijn hoger dan dit. De urgentie om nog veel vaker te scoren ontbrak. Spaarzaam hoogtepunt van de eerste helft was de 3-0. Veen zette druk en veroverde de bal. Na een één-twee met Freeke Moes bediende ze Pien Dicke, die glijdend de 3-0 binnentipte.

Buikschuiver en nachtkaars

De laatste onderlinge ontmoeting tussen beide landen dateerde van het WK van 2018, in Londen. Toen werd het 12-1 voor Oranje. Die monsterscore kwam dinsdag nooit in zicht. Vlak na rust bouwde Oranje de voorsprong wel verder uit. Op haar buik snoepte Veen de bal af van een Italiaanse verdediger die op de doellijn veel te lang treuzelde, waarna ze de 4-0 binnengleed. Vervolgens lukte het Nederland maar niet om uit te lopen richting de tien. Te veel aanvallen strandden vroegtijdig. Al lag dat niet alleen aan Oranje, maar verdienden de Italianen daar ook een applausje voor.

Dicke tipte nog wel de 5-0 binnen bij de eerste paal. De laatste minuten van de wedstrijd gingen als een nachtkaars uit. Met de overwinning op het Italië van de Nederlandse bondscoach Robert Justus sloot Oranje de poulefase af als groepswinnaar. Een heuglijk feitje was ook te vermelden voor Margot van Geffen. Zij speelde tegen Italië haar 33ste EK-wedstrijd. Daarmee verbeterde ze het record dat sinds 2013 in handen was van voormalig topspits Kim Lammers. Felice Albers bereikte tegen Italië de grens van vijftig interlands.