Furieuze Spanjaarden geselen matig Oranje in EK-stunt

De Spaanse hockeyers hebben voor de grootste EK-stunt in jaren gezorgd, door titelverdediger Oranje in de halve finale met 4-3 van de mat te spelen. De nummer negen van de wereld overrompelde in de halve finale vanaf de eerste minuut de Nederlandse hockeyers, die passief begonnen en paniekerig reageerden terwijl de score opliep naar 4-0. Met drie uit vier strafcorners was Spanje effectief tegen een defensief chaotisch Oranje.

In de negentiende minuut was er even hoog overleg bij een klein groepje Oranje-spelers. De 2-0 was net gemaakt en het moest beter. Echt véél beter. Maar het gebeurde niet. Sterker nog, de Spanjaarden kregen veel meer kansen op de 3-0, dan Oranje op de 2-1. Defensief leek Oranje de hele wedstrijd verrast, kwam het keer op keer te laat en snel in de problemen. Aanvallend kon het zelfs bij een 3-0 achterstand nauwelijks een vuist maken.

Spanjaarden blij na hun treffer. Foto: Willem Vernes

Oranje begon passief aan wedstrijd

In de jacht naar de derde EK-titel op rij kon Oranje niet dramatischer beginnen. De 35-jarige sluwe veteraan Pau Quemada wist raad met het passieve begin van Nederland, dat volledig overrompeld werd. Hij forceerde een strafcorner, die hij daarna langs Sam van der Ven sleepte: 0-1. Er waren nog geen twee minuten gespeeld.

Het zou Oranje wakker moeten hebben geschud, maar na balverlies van Sander Baart moest Van der Ven weer in actie komen na een harde flats van Ricardo Sanchez. Langzaam liepen de tribunes vol en waren ook een groot stel Spaanse supporters gearriveerd, die met halve finales bij de mannen en vrouwen de koning te rijk waren en luidruchtig ‘España’ schreeuwden. Ze zouden later niet weten waar ze in beland waren. Een regelrechte droom.

Thierry Brinkman kan het niet geloven. Foto: Willem Vernes

Spanje verloor nog met 5-0 van België

Oranje moest voor het eerst met een achterstand omgaan dit toernooi en dat lukte matig in het eerste kwart, waarin het Nederlands elftal geen goede kans kon creëren tegen de sterke Spanjaarden, die in de poulefase nog met 5-0 onderuit gingen tegen wereldkampioen België. Lleonart deed toe niet mee. Dat scheelt, maar toch.

In het tweede kwart werd na een korte bespreking een opleving van Oranje verwacht, een statement, agressie en dominant spel, zoals het zo graag wil spelen. Het tegenovergestelde gebeurde. Bij het uitverdedigen van Spanje mocht Lleonart zomaar vrij een scoop aannemen, Mink van der Weerden was te laat, waarna Enrique Gonzalez de strafcorner haalde via Lars Balk.

En weer was het de 35-jarige Quemada – die tien jaar in Leuven hockeyde – die de Nederlandse hockeyers geselde, nu met een fijne corner hoog langs Pirmin Blaak. Pas in de 22ste minuut kreeg Oranje een eerste kans via Mirco Pruyser en Seve van Ass. Vlak voor rust ontving een vrijstaande Jeroen Hertzberger de bal, maar die stuiterde hoog van zijn stick. Zou het zo’n dag worden waarop niets zou lukken? Kon Nederland het defensief op orde krijgen?

Keepers Pirmin Blaak en Sam van der Ven na de wedstrijd. Foto: Willem Vernes

Het antwoord was nee. Hoewel ‘plok’ het eerste geluid was dat Oranje hoorde na de rust. Het geluid van de paal die strafcornerschutter Mink van der Weerden hoorde bij zijn goede inzet tegen het ijzer in Antwerpen. Aanvoerder Seve van Ass had daarvoor in de catacomben voor de camera nog gezegd dat als Oranje beter ging spelen, ze Spanje in de tweede helft weg zouden tikken.

Al snel was het Lleonart die Sander de Wijn zijn hielen liet zien in de cirkel, waarna er een strafcorner volgde. Het was niet Quemada, maar de verrassende Josep Romeu die goed binnen pushte aan de handkant van Van der Ven. De gepasseerde middenvelders Robbert Kemperman en Valentin Verga zagen vanaf de tribune samen hoe hun team kansloos was tegen dit Spanje.

Geen comeback hing in de lucht

In Valencia stond het in de Pro League nog 3-0 voor Oranje en kwam Spanje terug tot 3-3, waarna ze de shoot-outs wonnen. Zo’n comeback zat er vandaag nooit in. Toen Jip Janssen de vierde Nederlandse strafcorner – net als Van der Weerden – ook op de paal pushte, wist iedereen in het stadion dat de nachtmerrie van Oranje waarheid zou blijken in Antwerpen.

Het was uitblinker Lleonart die daarna maar weer eens fantastisch versnelde en Ricardo Sanchez in staat stelde de 4-0 te maken. Lleonart liep triomfantelijk weg, met de armen in de lucht. Dit Spanje had op de een of andere manier de achilleshiel van Oranje gevonden, het Nederlands elftal bij de keel gegrepen en nooit meer losgelaten. Billy Bakker scoorde nog de 4-1 en Jip Janssen de 4-2 en de 4-3. Maar dat was veel te laat.

Pau Quemada, samen met Xavi Lleonart de uitblinker tegen Oranje. Foto: Willem Vernes

Geen historische derde Nederlandse EK-titel op rij

Oranje was op jacht naar de derde EK-titel op rij en leek met de overtuigende poulewinst op de juiste route voor weer een finale. Maar dit Nederlands Elftal was defensief kwetsbaar en aanvallend onmachtig. De nummer 3 van de wereld speelde een zeldzaam slechte halve finale, een wedstrijd waarin de toeschouwers elkaar aankeken: wat is er in godsnaam aan de hand? Een wedstrijd waarin het tij pas bij bij een kansloze 4-0 achterstand kon worden gekeerd.

Deze 4-3 nederlaag tegen het zwakker geachte Spanje zal mentaal lang nadreunen bij de Nederlandse hockeyers, die onherkenbaar acteerden, met paniek in de ogen. Het olympische ticket gaat aan hun neus voorbij. Dit was een van de zwakste wedstrijden van Oranje in jaren. Spanje verdient na de 4-3 oorwassing alle credits voor hun geweldige spel. Voor de Spanjaarden was het juist hun beste wedstrijd sinds jaren, met als uitblinkers de 35-jarige Pau Quemada en voormalig Bloemendaal-speler Xavi Lleonart.

 

Hieronder lees je de live-updates

Volg live de halve finale van het EK tussen Nederland en Spanje. We houden je via de live updates van minuut tot minuut op de hoogte van de verrichtingen van de Oranje Heren. De wedstrijd is ook live te zien bij de NOS en nos.nl.


83 Reacties

 1. robvisser

  Dramastart van Nederland. Spelers niet scherp en Spanje de betere ploeg in het eerste kwart.

  1. frans-j

   2-0 achter en we hockeyen nog steeds naar achteren. Ik begrijp het niet

  2. frans-j

   3-0 achter en nog steeds geen press. Alles of niets zou ik zeggen

 2. frans-j

  Waarom eet Caldas bij iedere wedstrijd een banaan?

  1. lexi-b

   Omdat hij van krokodillen houdt :) https://youtu.be/K_8vCovrmag

  2. frans-j

   Ze verkopen natuurlijk geen frikandellen in België

 3. rancoburgzorg

  Wat?? Bij de PC geen kamikazeloper maar twee half uitlopende verdedigers? Lekker makkelijk voor die sleeper.

 4. robvisser

  Een makkie voor Spanje tot nu toe. Gaat 'm denk ik niet meer worden voor Oranje. Verkeerd aan de wedstrijd begonnen. Onderschatting? Valt weinig af te dingen op de voorsprong. Nu hopen op een wonder.

 5. JM Mulder

  Gewoon slim een corner ‘halen’ is kennelijk beneden de stand van de NL-hockeyers..

 6. popov0702

  De Geus en van Puffelen uit hun lijden verlossen?

  1. docro

   En Caldas...

 7. olaf-dirkse

  Precies datgene wat Max zei dat de spelers zouden gaan doen (koel blijven en gewoon het spelletje spelen) doen ze niet....het tegenovergestelde

 8. circlestorm69

  Mooie reactie van Seve van Ass in de rust. 🤷🏻‍♂️ Ik hoop dat hij gelijk krijgt!

  1. olaf-dirkse

   Blijkt dus gewoon bluf

  2. goalie

   Hoe durf je zo te bluffen als je met je team zo waardeloos speelt... arrogantie ten top!

 9. olaf-dirkse

  Wat een blamage....dit wordt een walk-over voor Spanje

 10. Kittyvms

  Aiaiai! Schitterende corners van Spanje.

  1. frans-j

   Keepers gaan bij alle 3 de corners meteen diep dooor de knieën. Alle 3 houdbaar in mijn ogen. Ik mis Jaap

 11. goalie

  Dan ben ik blij voor je dat Jaap in de studio zit 😉

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  Einde tijdperk Caldas.

  1. Kittyvms

   Ik denk dat dat idd een puntje gaat worden....

 13. DolfJansen

  Die Jaap lacht zich de ballen uit de broek in de studio. Had Caldas hem tevreden gehouden stond hij nu misschien nog onder de lat...

 14. conegut

  Wat een slechte pot. Keepers bloot gelegd op hun zwakke punt. Allebei gelijk naar de grond. Jammer. Hard aan werken. De rest matig.

 15. MIck

  Caldas out.

 16. asjemenou

  Maxit

 17. sanfleuri

  Het lijkt wel een gekochte wedstrijd... om te huilen dit!

 18. conegut

  We missen een speler die op staat zoals die Leonard vandaag bij Spanje. We missen een Kemperman en Verga.

  1. MIck

   Want die hebben de laatste jaren lekker opgestaan 🤣🤣🤣🤣

  2. frans-j

   En Wortelboer

  3. Boearco

   Hebben team ook nooit op sleeptouw genomen.

 19. robvisser

  Totale afgang voor de Oranje heren. Geen moment kunnen imponeren. Kansloze zaak. Gebeurt het wel eens dat een coach de eer aan zichzelf houdt? Iemand moet toch eens verantwoordelijkheid nemen voor dit soort totale offdays. Het gebeurt NL net wat te vaak. Te vaak wisselvallig tijdens grote toernooien.

  1. MIck

   Deze coach is straks weer boos op de hele wereld en zal wel lekker onaangenaam reageren op de studio sport verslaggever. Feit blijft dat deze coach het niet voorelkaar krijgt.

  2. lexi-b

   Een off-dat kan elk team en elke coach overkomen. Caldas heeft last van 2 off-years ... Ik betwijfel of het ego van die man het hem toestaat om ruimte te maken voor een ander.

  3. conegut

   Ligt toch aan deze net niet generatie. Hebben nog nooit een groot toernooi gewonnen. Zijn geen echte winnaars.

 20. francakh

  Ik ben na 0-2 maar naar de supermarkt gegaan. Heb meer te doen vandaag ...

 21. sa-te-t

  Had ik al gezegd dat ik voor Spanje was...

  1. lexi-b

   Olé

 22. circlestorm69

  Ik had Jeroen m laten nemen....

  1. de-leermeester

   Hoogmoed komt voor de val.

 23. stekel

  Drama: strafcorner, gewoon zielig. Einde Caldas is nabij

  1. lexi-b

   Jansen heeft de eer gered.

 24. de-leermeester

  Hoogmoed komt voor de val. Misplaatst superioriteitsgevoel!

 25. wbos

  Duimen op een wonder🤞

 26. JM Mulder

  Kan NL nog winnaar worden van de 2e helft.. ??

 27. Flyer

  Ze startte op een totaal verkeerde strategie. OK kan gebeuren, maar dat ze zich niet aanpassen in drie kwarten is ongelofelijk. Nu dan scoren, maar de koppies zijn er niet bij. Caldas heeft geen grip op de wedstrijd en te laat

 28. wbos

  Shit!💩 Ze hadden nog een minuut moeten hebben!😞

 29. MIck

  Wat mij betreft totale verkeerde afspiegeling van deze wedstrijd Spanjaarden waren op alle fronten beter

 30. vakantie

  Jip Janssen voortaan maar de strafcorner nemen lijkt mij

 31. JM Mulder

  Misschien kan NL beter altijd zonder keeper spelen..

 32. hanna-reijneveld

  De schrijver van dit stuk heeft ook duidelijk de wedstrijd niet afgekeken :P

 33. luchtisblauwgrasisgroen

  Wartaal weer van Caldas. Geen enkele zelfreflectie. OS kwalificatie wedstrijd tegen Pakistan en dan verliezen. Het kan zomaar gebeuren.

 34. vakantie

  En die Caldas is toch weer niet te volgen in zijn reactie? Wartaal

 35. MIck

  Deze bondscoach 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 36. robvisser

  Ik snap wel dat je er nu niks meer aan kunt veranderen, maar Caldas praat altijd alsof het een bedrijfsongevalletje is. Die nonchalance kan ook wel eens aan de basis staan van de manier waarop het team in het veld staat. Van een Argentijn verwacht je iets anders, het is net alsof hij denkt dat hij voor de komende tien jaar toch wel gebeiteld zit.

 37. olaf-dirkse

  Zelfs het commentaar van Max is van dubieus gehalte. Ze zijn blijven vechten....als kippen zonder kop! Slordig, zenuwachtig en totaal de mindere van Spanje....schaamte...

 38. Runa Honig

  Ik neem aan dat de bond nu gaat ingrijpen. Bondscoach weg, bezem door de selectie. Alexander Cox halen. Zo niet, dan gaat de spiraal verder naar beneden en verliezen we straks zelfs van Frankrijk.

  1. MIck

   Ik zou sterker rekening houden met het laatste

 39. robvisser

  De Belgen maken gehakt van dit Spanje in een finale. Alleen als de Duitsers winnen wordt dat misschien nog een wedstrijd.

  1. francakh

   Duitsland 2-0 voor ...

 40. Mark Bouwman

  Gaan we nu zonde-bokken zoeken? Het NL hockey - ook competitie - zit al jaren in het slob. Het niet willen verliezen en het controleren heeft de voorrang boven het willen winnen. "We" zijn het gewoon kwijt. Het Nederlands team is simpelweg een afgeleide van dit alles. Technisch vermogen - macht over de bal ook in moeilijke situaties - is de basis van alles. AL het andere - ook mentaal, fysiek, snelheid - komt daarna. "Als je de bal niet heb.....🙃" (JC 👑).

  1. conegut

   Helemaal mee eens Mark. Al dat andere komt daarna, eerst vaardig genoeg zijn met de bal. Maar die spelers hebben we wel.. waarom lukt het hen niet om de rest bij de hand te pakken en de wedstrijd om te draaien ?

  2. MIck

   Dus moeten we dat zien om te draaien en met deze coach ( zondebok ) gaat dat niet lukken.

 41. Hammie

  Prachtige baan en CV: tig halve finale plaatsen en de KNH-Bazen tevreden. Lekker salaris schuiven en blijven zitten. OS wordt weer halve finale...

 42. enrico

  Hoezo wegtikken Spanje, wat een arrogantie

 43. kasparstevens

  Waarom appelleert De Wijn bij 4e goal? Gewoon doorspelen, dan had je die bal kunnen tegenhouden!

 44. kasparstevens

  Hebben we geen PC-varianten waar meer vertrouwen in is dan het schandalig lage directe succes-%...

 45. francakh

  Duitsland 2-0 voor tegen Belgie ...

  1. frans-j

   Geweldige wedstrijd. Snelheid, agressie en druk naar voren. Wel volkomen onverdiend deze stand maar stiekem gniffelend

 46. pimhdm

  Mensen zeggen van alles het feit is dat spanje een geweldige pot speelde en nl niet scherp genoeg. Niet eens bijzonder slecht, echter denk ik wel dat Caldas maar beter kan opstappen hij kan blijkbaar niks meer uit deze groep halen. Ik mistte echt rust op het middenveld van dit oranje, maar ook het loopvermogen van wortelboer en de creativiteit van Croon (de beste speler van de proleague in mijn optiek). Die kwaliteiten ga je niet krijgen met de Geus en v puffellen, ik snap trouwens ook niet waarom de Geus steeds wordt geselecteerd zoveel brengt hij niet in. Het kemperman/verga soap verhaal laat ik achter wegen.

  1. Kittyvms

   Echt GEWELDIG, wat een passie, vechtlust, techniek. Heerlijk! Ook de Belgische commentatoren helemaal top!

 47. teunp

  Met droge ogen voorafgaand aan het EK beweren dat de beste 18 spelers er staan en dan zo eraf gehockeyd worden... tegen Spanje notabene... terwijl er zeker 3-4 betere spelers niet bij waren. Caldas zit er helaas flink naast. Wellicht tijd voor zelf reflectie?

 48. pacoh

  Exit Caldas en Veen.

 49. edwin-smolders

  Een keiharde rekening voor een slap en onbegrijpelijk afwachtend begin. Waarom niet gewoon de tegenstander vanaf de allereerste seconde bij de spreekwoordelijke strot grijpen, twintig meter verder naar voren druk zetten en Spanje de wil opleggen!? Ga nu eens uit van eigen kracht in plaats van “we willen niet in Spaanse val lopen”. Tja en over Seve van Ass in de rust, bluf is goed maar dit is regelrechte arrogantie. Ik begrijp dat nu Pakistan de tegenstander gaat worden in tweeluik om Tokio te halen. Je had het veel beter kunnen treffen zeg ik dan.

 50. DolfJansen

  pimhdm De Geus heeft zich aardig laten zien op het WK en ook in de Pro League tegen bijv. Duitsland. Maar dit toernooi was hij inderdaad matig. Ik blijf er echter bij dat er op dit moment genoeg talent in Nederland is. Het probleem lijkt te zitten in de leeftijdscategorie 24-28, zeker als je bekijkt wat we daar een paar jaar geleden had zitten met van Ass, Bakker, Verga, Kemperman en De Wijn, tov nu met Schuurman, van Puffelen, Galema en (de enige van dit rijtje die aanspraak maakt op een basisplek) Brinkman. Doet me een beetje denken aan het Nederlands voetbalelftal na het WK van 2014, dus wellicht breken er sobere jaren aan voor het mannenhockey.

 51. marcvanderbilt

  Dit team mist een beetje kwaliteit. Dat moet je dan zoals Mourinho zegt “uitpersen” en dan kom je vaak in de slotfase van toernooien net tekort

 52. Mark Bouwman

  @conegut het is de vraag of er in dit Ned XI wel de spelers staan die onder druk en tempo - aanvallend en verdedigend - voldoende macht over de bal hebben en daarbij in de praktijk voldoende rust/wil/durf/lef op de mat kunnen leggen om stabiel de juiste keuzes te maken. Dit is natuurlijk niet het eerste "uitglijdertje". Ik sta er te ver vanaf, maar misschien laten we in NL in de junioren toch veel talent liggen door de gehanteerde selectie-processen (?)

 53. vostammer

  Als Van Asch een Nederlander was geweest, win je hier met 3-1

 54. Het Muurtje

  Caldas, man man man.. dit is toch een klassieke mislukking! Ten eerste alles stick kant gaat erin bij de corner? Geen analyse voor nodig na de Pro league, dan creativiteit en brutaliteit is denk alleen te vinden bij Brinkman.. Denk dat we allemaal wel kunnen gokken wat er nu gaat gebeuren...? Waarschijnlijk precies niks!

 55. mark-j

  Zou het niet eens echt een keer tijd worden om het hele beleid van de bond tegen het licht te houden. Te beginnen bij de jeugd waar ons kent ons trainers van beperkt aantal clubs overal alles bepalen en een cultuur ontstaat/is elkaar vooral niet af te vallen. Lekker veilig selecteren van de bekende clubs zodat de trainers er vooral goed op bijven staan. Onderaf beginnen zodat de top weer sterk gaat worden . Waar blijven de jongelingen ? Nu met de " oudjes " ook geen prijs... Doe het dan met jonge gasten !

  1. rob1963

   Exact! Heb ik al vaker aangegeven. Je zou eens moeten weten hoe het al begint bij de regionale selecties...


Wat vind jij? Praat mee...