Oranje Heren verzuimen trekker over te halen, winnen shoot-outs wel

Het Nederlands elftal mocht het zich zaterdag aanrekenen dat het niet vroegtijdig de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië in het slot gooide. Op het bijna uitverkochte sportcomplex Cenard in Buenos Aires eindigde de wedstrijd ondanks de vele kansen voor Oranje teleurstellend in 2-2. Nederland won wel de shoot-outs. Robbert Kemperman en Sander Baart maakten hun rentree, na een blessure. Seve van Ass ontbrak en werd vervangen door Jelle Galema.

De Argentijnen begonnen zwak aan het duel voor de paar duizend man eigen publiek, dat hun land bij de opkomst op een oorverdovend applaus had getrakteerd. Vroeg in de wedstrijd kwam de bal in de cirkel knullig op een Argentijnse voet. Het betekende meteen de eerste strafcorner voor Nederland. Het aangeven ging helemaal verkeerd en Lars Balk pushte noodgedwongen als stopper maar op goal. De Argentijnen gingen bij het uitverdedigen vervolgens de mist in door de bal niet weg te werken en spits Mirco Pruyser de kans te geven de rebound binnen te schieten. De 1-0 was een cadeautje.

Het eerste kwart was vervolgens een boeiend gevecht. Het antwoord van de thuisploeg kwam razendsnel. Door een fout met uitverdedigen bij Sander Baart en Sander de Wijn onderschepte Lucas Martinez de bal en schoot hij één op één met Pirmin Blaak de 1-1 binnen. Billy Bakker ramde met zijn backhand daarna de 2-1 op het scorebord, amper een minuut later.

Mirco Pruyser viert het maken van de 1-0 uitbundig. Foto: Rodrigo Jaramillo

Vooral in het derde kwart kreeg Oranje genoeg kansen te scoren

Dankzij een schitterende redding van Blaak die met zijn stick de bal bij een Argentijnse strafcorner uit de linkeronderhoek plukte, voorkwam Nederland dat het snel na de goal van Bakker de voorsprong weer uit handen gaf. Dankzij groene kaarten voor Pruyser en Thierry Brinkman moest Nederland zelfs even met negen man zien te overleven tegen de op een doelpunt jagende Argentijnen.

Over de hele wedstrijd was het wel Nederland dat de overwinning naar zich toe had moeten trekken. Voor rust was Oranje gevaarlijk via Bjorn Kellerman (schot voorlangs) en Pruyser (redding Vivaldi), die kansen misten. In het tweede kwart raakte Argentinië zijn videoscheidsrechter kwijt, nadat ze om een strafcorner vroegen, maar ongelijk kregen. Gek was dat het vaak oorverdovend stil was in het stadion, waar het thuispubliek gek genoeg soms afwezig leek.

Nederland kwam sterk uit de kleedkamer en was via een actie van Bakker en een rush van Thijs van Dam meteen gevaarlijk. Na twee gemiste strafcorners van Argentinië ging de vuist van Jelle Galema de lucht in toen hij de tweede corner voor Nederland van de wedstrijd haalde. Daar was het Joep de Mol die na wat ballen heen en weer vogelvrij bij de paal zijn stick net niet tegen de bal kreeg.

Namens Nederland was Jeroen Hertzberger een van de drie shootoutmakers. Foto: Rodrigo Jaramillo

In plaats van de 3-1 viel in het laatste kwart de 2-2

De 3-1 hing in het sterke derde kwart van Oranje in de lucht. Oranje kon het zichzelf verwijten dat de voorsprong niet werd uitgebouwd, want ook een schot van Kellerman ging naast. Een rake sleeppush van Mink van der Weerden vanaf kopcirkel werd vervolgens afgekeurd, nadat de arbitrage zelf de videoscheidsrechter aanvroeg. De vierde strafcorner die Nederland daarna haalde, werd slecht uitgespeeld. Argentinië kwam op dat moment nauwelijks meer in het spel voor.

Maar tegen alle verwachtingen in was daar negen minuten voor tijd opeens een snoeiharde sleeppush van Jose Tolini in de linkerbovenkruising, die de 2-2 betekende voor Argentinië  Het gebeurde nadat de bal op de voeten was gekomen van verdediger Sander Baart, die tijdens zijn eerste wedstrijd sinds vier maanden ongelukkig speelde.

De laatste minuten kwam het slotoffensief van Nederland niet van de grond. In de shoot-outs miste Argentinië vervolgens drie keer. Namens Nederland waren het Jeroen Hertzberger, Glenn Schuurman en Jonas de Geus die met rake shoot-outs ervoor zorgden dat de ploeg van bondscoach Max Caldas ondanks het zuur van het gelijkspel toch nog een extra punt verdiende.