Janssen neemt Oranje bij de hand tegen Spanje: 3-0

De Oranjemannen hebben hun vierde Pro League-zege van dit seizoen in de pocket. Tegen Spanje speelde de Europees kampioen dinsdag soeverein en leunde het heerlijk op de fantastisch draaiende corner van Jip Janssen. Mede dankzij twee treffers van de verdediger won Nederland in Bhubaneswar volkomen terecht, met 3-0.

De wedstrijd killen, wanneer dat kan. Dat was dinsdag de missie voor de Oranjemannen. Een opdracht die een verlengstuk was van afgelopen zondag. Toen leverde de ontmoeting met India na een 2-2 gelijkspel en een verloren shoot-outsessie slechts een puntje op, terwijl dat er drie konden zijn. Misschien wel moesten zijn.

Oranje stond in die wedstrijd twee minuten voor het einde nog met 2-1 voor, maar door een rake Indiase corner kreeg het duel toch nog een staartje. Zo’n scenario, dat wilden de mannen van bondscoach Jeroen Delmée natuurlijk niet nogmaals meemaken. En dat gebeurde ook niet. Want ondanks een wat aftastend begin, kwam Nederland tegen Spanje nooit echt in zwaar weer terecht.

De wedstrijd ontbrandde na een minuut of acht, toen Joep de Mol weer eens aan een aanvallend avontuurtje begon. De rush van de lange verdediger werd hard onderbroken door een Spanjaard die De Mol overkegelde, binnen het 23-metergebied. Het leverde de eerste corner van de wedstrijd op. Die werd niet benut. Poging twee wel. Want waar Teun Beins bij de eerste corner de legguards van keeper Luis Calzado raakte, pushte Jip Janssen feilloos raak. Precies in het hoekje, aan de stickkant van de goalie.

Worldsportpics/Sankalp Tripathi

De lading schouderklopjes voor Middendorp

Janssen was zondag tegen India ook al de grote man bij Oranje, met twee goals. Hij staat inmiddels op zes treffers in deze Pro League en als topscorer van de competitie draagt de Kamponger dan ook de paarse band, de ‘prijs’ van de wereldhockeybond voor de leider in dit individuele klassement. Heel even leek het erop dat Spanje op gelijke hoogte kwam, toen in het begin van Q2 de 1-1 in het doel van Pirmin Blaak rolde. Maar direct was er twijfel bij de arbitrage. Na het bekijken van de videobeelden bleken die bedenkingen terecht. Aanvaller Borja Lacalle had de bal niet met zijn stick, maar met z’n voet geraakt.

Het was eigenlijk het enige moment waarop Nederland eventjes wankelde. Spanje kreeg wel kansjes, maar geen hele grote mogelijkheden. Oranje gaf zelfs geen enkele strafcorner weg. Een feit dat een compliment waard is. Een lading schouderklopjes was er ook voor Floris Middendorp. Want die zorgde in de 26ste minuut voor het hoogtepunt van de wedstrijd. De aanvaller liftte op de achterlijn in een volle cirkel de bal over de stick van een Spaanse verdediger, pielde langs drie anderen en bediende Duco Telgenkamp op maat: 2-0. Een beauty van een assist, die het verdient om nog heel vaak teruggekeken te worden op Instagram – of in de samenvatting die dinsdag ook op hockey.nl komt te staan.

Janssen haalt percentage van honderd procent

Telgenkamp zette ondertussen met die goal zijn Haalandiaanse gemiddelde nog maar weer een kracht bij. De spits staat nu op twaalf interlandgoals en daar had-ie slechts dertien duels voor nodig. Nederland controleerde de wedstrijd en reageerde heel kalm op de Spaanse plaagstootjes. Onverschrokken bijna, stoïcijns. Zelfs toen Oranje eventjes met negen man op het veld stond, na groene kaarten voor Jorrit Croon en Jip Janssen was er weinig aan de hand.

In het laatste kwart maakte ook Guus Jansen zijn opwachting. In de rest van de wedstrijd rouleerde Oranje met vijftien veldspelers, zoals dat straks op de Olympische Spelen ook het geval is. Zichtbare invloed had dat niet. Spanje slaagde er niet in om nog gevaarlijk te worden. Het hielp z’n eigen slotoffensief om zeep, doordat Gérard Clapes – in de Tulp Hoofdklasse actief voor Oranje-Rood – geel pakte en vijf minuten moest zitten. Hij had amper plaatsgenomen op het strafstoeltje, toen de 3-0 viel. Wederom was het Janssen die ijzig kalm de trekker overhaalde en daarmee een cornerpercentage van honderd procent overhield aan deze dinsdag, die een heel ander gevoel opleverde dan de wedstrijd tegen India.

Toen leverden de gemiste kansen en de weggegeven voorsprong veel huiswerk op. Nu kilde Oranje de wedstrijd. Precies zoals vooraf de bedoeling was.